Most megveheted a soha el nem készült hidrogénes hipersportautó prototípusát

2024.04.20. 07:57

Rengeteg hatalmasat ígérő koncepció állt már földbe anélkül, hogy legalább 1-2 működő példány született volna. Hasonló a helyzet egyelőre a Hyperionnál is, ahol a nagy ígéretekkel beharangozott XP-1-ből még csak prototípusok készültek. Ezekből egyet viszont most megvehetsz.

Még 2020-ban jelentette be a Hyperion Motors a NASA technológiát is felhasználó XP-1 hipersportautót, és 2022-ben a Los Angeles Auto Show-n meg is jelent egy késznek tűnő modell. Kiderült, hogy az őrült formákkal operáló autó még csak prototípus és összesen 6 társával együtt járják a kiállításokat.

Az ígéretek egyelőre még csak papíron működnek, mert az autónak mai viszonylatban is pusztító számokat kéne produkálnia. A használhatóság oltárán egy dolog az 1600 kilométeres hatótáv egy tankolással, amit egy hidrogén-üzemanyagcellás rendszer segítségével akarnak elérni. Hipersportautós szempontból viszont érdekesebb az a 2000 lóerő körüli teljesítmény, amit speciális villanymotorokkal és egy teljesen egyedi váltóval szeretnének elérni.

Persze kellenek célok, amik felé haladni lehet, de a Hyperion Motors ígéreteit egyelőre érdemes fenntartásokkal kezelni. Főleg azért, mert kész autóról nem nagyon tudni. Eddig csak azt a példányt lehetett látni, aminek közelébe a youtuber Supercar Blondiet és a szintén youtuber Mr. Beastet engedték. Előbbi tőle megszokott módon csak körbecsodálkozta az autót, Mr. Beast viszont megkérdőjelezhetőnek gondolja azt, amit az autóról állítanak. A videóban egyébként az XP-1 mozog és vízpárát ereget, ahogy azt egy üzemanyagcellás autó szokott.

Azt nem tudni, hogy erről a darabról van-e esetleg szó, de a Hyperion Motors elárverezi az egyik XP-1 prototípust a hétből. Aki megnyeri a licitet, az nemcsak a mozgásképes autóhoz jut hozzá, hanem az arra szánt összeget majd beszámíttathatja a kész Hyperion XP-1 árába, így annyival olcsóbb lesz neki az alapból 2 millió dolláros, átszámítva 737,2 millió forintos hipersportautó.

Forrás: Carscoops