Nanotechnológiás ablakfóliával küzdene a Hyundai a nyári forróság ellen

2024.04.24. 09:34

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mikor a nyári kánikulában az ember beül a teljesen átforrósodott autóba: a levegő akár egy svéd szaunában, a műszerfal és a kormány szinte éget, az ülések pedig perzselnek. Erre a problémára jelenthet megoldást a Hyundai egy új vívmánya, amely már a tesztelés utolsó fázisában tart.

A Nano Cooling Film névre hallgató találmány lényegében egy nanotechnológiás ablakfólia, mely az eddigi tesztek alapján akár 12,3 Celsius-fokkal képes csökkenteni az utastér, valamint 22 Celsius-fokkal a belső felületek hőmérsékletét. A speciális fólia három rétegből épül fel: a legkülső  a közép-infravörös tartományban sugározza ki az autó belső hőjét, miközben az alatta húzódó két réteg visszaveri a közel-infravörös tartományban érkező külső hőt.

Hyundai-Nano-Cooling-Film-422-3.webp

A fólia tesztelése már az utolsó fázisban tart,  ezért a Hyundai szakemberei 70 pakisztáni autóra tették fel a Nano Cooling Filmet, hogy valós körülmények között – akár 50 Celsius-fokos hőségben –vizsgálhassák a tartósságát és ellenálló képességét.

A Hyundai már a tömeggyártás beindítására készülnek, bár ennek pontos időpontját még nem tudni.

Hasonlóval egyébként az izraeli SolCold nevű cég is próbálkozott, bár ők a műszerfalat és a tetőt vonták volna be egy speciális anyaggal.

Forrás: carscoops.com