Végsebességig toltak egy öreg BMW-t az Autobahnon

2024.04.28. 06:10

Röviden:

  • BMW E36 323ti Compact
  • Kompresszor, 240 lóerő
  • Megnézték, hogy mennyit megy a német autópályán

A BMW E36 Coupe levágott seggű verzióját, vagyis a Compactot nehéz lenne szépséggel vádolni, ugyanakkor vannak határozott előnyei is. Elég olcsó, hátul hajt, jó vezetni, ráadásul nem nehéz kifogni egy gyárilag hathengeres darabot.

Forrás: TopSpeedGermany / Youtube
Forrás: TopSpeedGermany / Youtube

Mivel a külsején kívül minden adottsága remek, kiváló csapatós autót lehet építeni egy Compactból. Itt is valami ilyesmi lehetett a terv: a 323ti 2,5 literes, gyárilag 170 lóerős sorhatosára rádobtak egy kompresszort, így a teljesítmény 240 lóerőre nőtt.

Forrás: TopSpeedGermany / Youtube
Forrás: TopSpeedGermany / Youtube

A 323ti gyári végsebessége 230 km/h, de vajon mennyi lehet így, hogy 70 lóerővel erősebb? Le kellett mérni: a kivitték a német autópálya egy sebességkorlát nélküli szakaszára, és kitaposták belőle, amit csak lehetett.

A kompresszoros BMW tüdőből megy, a 200 km/h-s tempót váratlanul gyorsan eléri, és még ott se fogy el látványosan. Még egy modern Audinak is megalázottan le kellett húzódnia az öreg, de jó kondiban lévő Compact elől. A 3-asból végül kicsavarnak egy becsületes 250 km/h-t, aminél a váltó áttételezése már nem igazán engedett volna többet.

Forrás: TopSpeedGermany / Youtube