Itt a Mercedes ultra-luxus Mythos szériájának első darabja

2024.05.22. 18:18

  • A Mercedes bemutatta gyűjtőknek szánt ultra-luxus sorozat, a Mythos első modelljét.
  • A PureSpeed névre keresztelt autó a 2024-es SL alapjaira épül, és több különleges megoldást is felvonultat.
  • A PureSpeedből 250 darab készül, melyeket a Mercedes által kiválasztott milliárdosok vásárolhatnak meg.

A Mercedes még 2022 márciusában jelentette be a Mythos nevű ultra-luxus sorozatát, melynek limitált példányszámú gyűjtői példányait a gazdagok közül is a leggazdagabbaknak szánják. Bár az első modell bemutatkozását csak 2025-re vártuk, a német gyártó már a hétvégi Forma–1-es Monacói Nagydíj előtt megvillantotta a PureSpeed névre keresztelt csodát.


Ahogy azt az előzetes kedvcsinálókból már sejtettük, a modell a 2024-es SL alapjaira épül, számos egyedi megoldással. A szélvédő helyén például egy alacsony aeroscreent láthatunk, az utasteret pedig egy vastag fekete bukócső vágja ketté. A PureSpeed orra is egyedi: az erősen cápákra emlékeztető vonások fölött egy hatalmas Mercedes csillag virít, de a hátsó lökhárító is agresszívebb a szokásosnál. Hogy az exkluzivitás teljes legyen, a Mercedes két, külön az autóhoz tervezett, aerodinamikus sisakot is ad a modellhez.


Az biztos, hogy az autó elejében egy belső égésű motor lapul, ám hogy pontosan milyen, azt egyelőre nem tudjuk. Valószínűnek tűnik, hogy az egyedi Ferrarikhoz és Aston Martinokhoz hasonlóan a Mercedes is megtartotta az alapmodell motorját. Ha ez valóban így van, az SL63 577 lóerős V8-asa, vagy az SL63 S E Performance változat 805 lóerős hibrid nyolchengerese jöhet szóba.


A Mythos széria első tagjából 250 darab készül, melyek közül csak a Mercedes által kiválasztott, arra érdemes milliárdosok vásárolhatnak maguknak. Bár árakról egyelőre nem esett szó, John Pierpont Morgan elhíresült mondása szerint: „ha meg kell kérdezned mennyibe kerül, nem engedheted meg magadnak."