Energiaelnyelőt építenének a kamionok orrába a svéd tudósok

2024.05.26. 06:34

  • Ha egy teherautó és egy autó ütközik, akkor általában a kisebb járműben utazók húzzák a rövidebbet.
  • Egy svéd tudósokból álló csapat egy teherautókba szerelhető energiaelnyelő prototípusát fejlesztette ki.
  • A csapat célja az, hogy 2030-ra kötelező legyen beépíteni az energiaelnyelőt az új teherautókba.

A Trafikverket (Svéd Közlekedési Hatóság) törésteszt sorozatot végzett a göteborgi  Chalmers Műszaki Egyetem  által kifejlesztett, teherautóra szerelt energiaelnyelő elemmel. A tesztsorozat érdekes eredményeket hozott.

Amikor egy személyautó teherautóval ütközik, akkor annak általában nagyon súlyosak a következményei. Egy személygépkocsi és egy teherautó 80 km/h-ás sebességgel történő frontális ütközésének ereje hasonló ahhoz, amikor egy személyautó 150-160 km/h-ás sebességgel nekiütközik a falnak.

A svéd tudósok az egyetem által kifejlesztett energiaelnyelő rendszert egy teherautó elejére szerelték, majd törésteszteket végeztek. Az energiaelnyelő csillapítórendszer 30-60 százalékkal csökkentette a személyautóra ható erőket. A kísérletek során a teherautó orra, egyszer jutott be az autó utasterébe, így a személykocsi karosszériája is kevésbé deformálódott.

A svédországi utakon futó járművek közül a teherautók részaránya, mindössze hat százalékot tesz ki. Mégis a közúti balesetek 20 százalékában érintettek a kamionok. Svédországban évente körülbelül 45 ember hal meg nehéz tehergépjárművekkel történt közlekedési balesetben. Ezen esetek több mint 90 százalékában a személygépkocsiban utazók halnak meg.

A Trafikverket és a svéd járműipari beszállítók szövetsége megállapodott abban, hogy a biztonságosabb közlekedés érdekében egy olyan energiaelnyelő rendszert fejlesztenek ki, amely a teherautók orrába építhető. A fejlesztés célja egy olyan szabvány kidolgozása a teherautók ütközési tesztjére, amelyet az Euro NCAP is jóváhagy. De a tudósok legfontosabb célja mégis az, hogy 2030-ra az Európai Unióban kötelezővé tegyék a teherautógyártóknak, hogy az új kamionok elejébe beépítsék az energiaelnyelőt.