Újabb könnyítés a láthatáron!

Gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

2024.06.18. 15:46

Az Építési és Közlekedési minisztérium kifejezetten aktív az elmúlt időszakban. Nem csak a KRESZ újragondolásán dolgoznak, a jogosítványszerzés nehézségein is próbálnak könnyíteni kicsit.

Az ÉKM komolyan gondolja a hazai közlekedési viszonyrendszer és kultúra megreformálását. Bár a B kategóriás jogosítványok újragondolása még várat magára, a nagykategóriás vasak vonatkozásában már ki is dolgozták az új koncepciót. 

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. 

Könnyebb lesz a CE kategóriát megszerezni.
Könnyebb lesz a CE kategóriát megszerezni.

Gyorsabbá válik a 3500 kilogramm megengedett össztömeget meghaladó tömegű gépjárművek (C kategória) és az azokhoz kapcsolható nehéz pótkocsikból álló járműszerelvények (CE kategória) vezetését lehetővé tevő jogosítvány megszerzése.

Az építési és közlekedési miniszter napokban megjelent rendelete – a 15/2024. (VI. 12.) ÉKM rendelet, a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet módosításáról – megteremti a lehetőséget arra, hogy érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel egy kombinált, „C” és „CE” kategóriákat egyszerre tudjon megszerezni, ha a vizsgázó  kezd ő vezetői minősítése már megszűnt.   A korábbiakban a CE kategóriás jogosítványt előfeltétele volt a C kategória megléte. 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium korábban az autóbuszok vezetésére jogosító D kategóriás vezetői engedélyek megszerzését is felgyorsította, és lehetővé tette, hogy a D kategóriás tanfolyamot B kategóriás jogosítvány birtokában is el lehessen kezdeni. 

2

A nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsítása segíti a személy- és teherszállítmányozási szektor fejlődését, és jelentős mértékben hozzájárulhat az ágazatban tapasztalt munkaerőhiány csökkentéséhez.

A közlekedési tárca a szektor szereplőivel folyamatosan konzultálva, a közúti árufuvarozás és személyszállítás területén dolgozó hazai cégeket már több hasonló intézkedéssel segítette az elmúlt években. Ezek közül kiemelhető, hogy a sofőrök a Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány (GKI) kiadásának feltételeként támasztott továbbképzések során a számítógépes vizsgát ki tudják váltani. A vizsga nélküli GKI felújító képzés könnyítés a járművezetők számára, mérsékli az ágazat vállalkozásainak adminisztrációs és bürokratikus terheit, és gyorsítja a továbbképzések folyamatát. - Zárja sajtóközleményét az ÉKM.

Ha ehhez hozzávesszük az első jogosítvány megszerzését ösztönző kormányzati lépéseket, egész jónak tűnik az irány.