Összebarátkozik a chilei lítiumforrással a Hyundai

2024.06.19. 14:30

  • A villanyautókhoz szükséges lítiumot gyártó chilei SQM lesz a Hyundai-Kia páros partnere a jövőben. 
  • A dél-koreai márkák a Fordot és az LG-t követik a sorban. 
  • A chilei cég pedig rákapcsolhat az üzletnek köszönhetően. 

Hosszú távú beszállítói megállapodást kötött egymással a Hyundai és a Kia, illetve a chilei SQM vegyipari vállalat, a világ második legnagyobb lítium-előállítója.

litio-1

A dél-koreai gyártó részben ebből a forrásból fogja beszerezni az elektromos autók akkumulátorainak gyártásához szükséges lítium-hidroxidot. Az SQM korábban az amerikai Forddal és az akkumulátorgyártó LG Energyvel kötött hasonló szerződést.

A chilei vállalat hallgat a mostani egyezség pénzügyi részleteiről. Csak annyit árult el, hogy olyan bizniszt ütött össze, amelynek köszönhetően bővíteni fogja a lítium-hidroxid-gyártó kapacitását. Ebből az anyagból Chilében évente 40 ezer tonnát termelnek – derült ki az első negyedéves teljesítmény alapján készült becslésből a Reuters .

Ugyanakkor a vállalat azon szorgoskodik, hogy 2025-re már 100 ezer tonnára emelje a termelést. Ezzel egyidejűleg Kínában és Ausztráliában is bővítik a lítiumfeldolgozást. Az SQM május végén írt alá megállapodást a chilei állami tulajdonú Codelco bányatársasággal egy közös vállalat létrehozásáról.

Ez a cég 2060-ig felpörgeti a Salar de Atacama sósivatagban folytatott lítiumbányászást és -feldolgozást. Ez ugyanis a világ legértékesebbnek tartott térsége a nyers lítiumkitermelésére. Szakértők szerint az egyezség átszabja Chile lítiumszektorát és az országot az akkumulátorgyártás nyersanyag-ellátásának nagyhatalmává teszi.