Kínai villanyautóként térhet vissza a Land Rover Freelander

2024.06.21. 06:10

Röviden:

  • Visszatér a Freelander.
  • Nem egy Land Rover típust jelöl majd, márkanevet csinálnak belőle.
  • A JLR és kínai Chery közösen fejleszt villanyutókat, ezeket hívják majd Freelandernek.
  • A Kínában gyártott Freelanderek a Chery saját platformjára fognak épülni.

A Freelander egy kétes megbízhatóságú, de aránylag elérhető árú Land Rovernek számított, így hamar elképesztően sikeres lett. Az első generációs változatból 540 ezer példányt adtak el, akkoriban a Freelander volt a legnépszerűbb összkerekes autó Európában.

A második generációs Freelanderből már csak 310 ezer darab fogyott, végül 2015-ben, utód nélkül vezették ki a modellpalettáról. Most azonban úgy tűnik, hogy visszatér a Freelander név, de ezúttal nem Land Rover hobbiterepjárókat, hanem Kínában készülő villanyautókat jelöl majd.

Egy második generációs Land Rover Freelander
Egy második generációs Land Rover Freelander

A JLR a kínai Chery-vel szövetkezve új termékvonal bevezetését tervezi: ezeket Freelander márkanév alatt mutatják be, tehát ezúttal a név nem típust, hanem márkát jelöl majd. Azt még nem árulták el, hogy milyen elektromos Freelandereket várhatunk, azt azonban már tudjuk, hogy ezek a Chery saját platformjára épülnek.

Az is kiderült, hogy az újdonságokat Csangsuban gyártják majd, kezdetben dedikáltan a kínai piacra, de már most tervezik az autók globális exportját is. A JLR nemcsak a jól hangzó márkanevet adja, hanem a tervezésből is kiveszi a részét, így az is előfordulhat, hogy a régi Freelanderek stílusa is megjelenik majd az új típusokon.

Forrás: JLR / Chery