Bowlingoznak a magyar autósok az autópályákon

2024.06.24. 15:00

  • Figyelmetlenségből fakadó baleseteket vettek fel az MKIF Zrt. kamerái.
  • Az első esetben az M1-esen rongyolt bele egy autós a torlódásba.
  • A második esetben egy teherautós nem vette észre, hogy lassít előtte a kocsisor, emiatt szalagkorlátnak vágott egy furgonost.
  • Az MKIF Zrt. felhívja az autósok figyelmét, hogy ne telefonozzanak vezetés közben, hanem az utat nézzék és figyeljenek másokra is.

Több figyelmetlenségből fakadó baleset is történt az utóbbi időben a magyar autópályákon. A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) újabb videókat tett közzé arról, hogy miként rohannak egymásba autósok torlódás esetén. Elég egy-egy figyelmetlen sofőr, és máris letarolnak 3-4 ártatlan autóst.

Az első eset, amely szerepel a videóban, az M1-es autópályán történt, egy forgalomfigyelő kamera vette fel. Látszik, hogy komolyabb torlódás alakult ki a pályán, amelyet nem vett észre időben egy szürke autós, aki ráadásul első blikkre elég gyorsan is hajtott. Bár beleállt a fékbe és autója füstölő gumikkal próbált megállni, ekkor már késő volt, belerongyolt a tömegbe és három másik autót tolt össze.

A másik baleset az M3-as autópályán történt, ahol egy ponyvás teherautó nem figyelt oda kellően. Egy fehér furgon haladt előtte, amely lassítani kezdett a torlódás miatt. A teherautós ezt nem vette észre, megpróbálta a kormány elrántásával korrigálni a dolgot, de ennek az lett a vége, hogy belement a fehér furgonba és szalagkorlátnak csapta azt. A felvételen egyébként az is látszik, hogy az autósok jelentős része nem tart megfelelő követési távolságot.

Az autópályakezelő felhívja minden autós figyelmét sokadjára is, hogy vezetés közben az utat nézzék, ne a telefonjukat. Figyeljünk oda magunkra, másokra és tartsunk megfelelő követési távolságot, illetve tartsuk be a sebességkorlátokat!