A kormány ismét megfenyegette a benzinkutakat a magas árak miatt

2024.06.28. 10:55

  • Közleményt adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium, amiben a kutakat ismét az árak mérséklésére kéri.
  • Az üzemanyagárak az Európai parlamenti és Önkormányzati választások óta 20, illetve 33 forinttal nőttek.
  • A régiós árszint jelenleg alacsonyabb a magyarnál, erre kéne visszatérniük a kutaknak.

A választások utáni időszakban emelkedésnek indultak az üzemanyagárak, június 9-e óta a benzin ára 20 forinttal, a gázolajé 33 forinttal emelkedett. Az árváltozások miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményt adott ki.

Nagy Márton Nemzetgazdasági Miniszter - Kép forrása: Balogh Zoltán/MTI
Nagy Márton Nemzetgazdasági Miniszter - Kép forrása: Balogh Zoltán/MTI

A közlemény így kezdődik:

„A családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, amely eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 40 forinttal, a gázolaj esetében 32 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest.”

Azt is leírják, hogy a mai napon a benzin ára átlagosan 610, míg a gázolajé 629 forint, ami 4, illetve 18 forinttal drágább, mint a szomszédos országok átlagára. A tárca szerint ez elfogadhatatlan, így arra kérik a benzinkutak üzemeltetőit, hogy térjenek vissza a választást megelőző gyakorlataikhoz ás csökkentsék az áraikat a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Amennyiben a benzinkutak nem követik a tárca által kért gyakorlatot, a kormány bele fog avatkozni az árakba.

Nagy Márton Nemzetgazdasági miniszter már korábban is tett hasonló kijelentéseket az üzemanyagárakkal kapcsolatban, erről itt írtunk.

Forrás: Index.hu

Címlapkép forrása: MTI