Egy zombihorda könnyed reggeli ennek az Unimognak

2024.07.01. 06:07

Röviden:

  • Ez itt egy 1989-es, katonai Unimog, aminek van néhány különleges képessége.
  • Valójában nem is teherautó, hanem egy kotró-rakodógép.
  • Az állapota hibátlan, ráadásul most épp eladó.
  • Zombi apokalipszis idejére is kiváló választás.

Az Unimog nevében is benne van, hogy ez a teherautók svájci bicskája: a név a németesen célszerű Universal Motor Gerät, vagyis univerzális motorizált eszköz szavakból áll össze. A Mercedes – kezdetben amúgy Boehringer – célszerszáma szinte bármilyen munkára alkalmassá tehető, a lehetőségek száma szinte végtelen.

Az összkerekes, portáltengelyes szörnyből manapság expedíciós lakóautókat szokás kifaragni, de egyes változatai simán jók mezőgazdasági gépnek, tűzoltónak vagy épp erdészeti eszköznek. Sőt, olyan is létezik, ami sínen közlekedik és ezer tonnát vontathat.

Különböző országok hadseregei is nagy szeretettel használják a mokány Unimogokat, hiszen szinte elpusztíthatatlanok, a végtelenségig terhelhetők és sok feladatra alkalmasak. Itt van például ez az 1989-es izé, ami az Egyesült Államok hadseregében teljesített szolgálatot.

A látványt nem könnyű értelmezni, mert bár elsőre is látszik, hogy ez egy Unimog, van rajta egy rakás, szokatlan függelék. A jobban megfigyeljük a FLU419 típusú, különleges Unimogot, akkor hamar rájövünk, hogy ez igazából egy markológép. Ha precízebben szeretnénk megfogalmazni, akkor kotró-rakodógép, hiszen két kanál is található rajta.

Az Unimogra szerelt első, széles kanállal nagyobb volumenű anyagot lehet megmozgatni, a hátsó, kisebb kanál pedig kotrásra alkalmas. Extra funkció, hogy a hátsó rész felfektethető a plató helyére, így kevesebb helyet foglal. Meló közben a teherautóból lett földmunkagép masszív támasztótalpakkal stabilizálható.

A leszerelhető kiegészítőkön kívül ez egy sima Unimog. A motorja 5,7 literes, sorhatos dízel, a váltója négysebességes manuál, mind a négy kereke hajtott, van benne felező, és ahogy kell, minden differenciálműve mechanikusan zárható. A 20 colos felniken széles terepgumikat hord, portáltengelyes és van rajta sznorkel is, tehát lecsupaszítva potens terepjárónak is használható.

Amire még biztosan jó, az a zombiapokalipszis: leengedett első kanállal tuti hatékonyan lehetne aprítani az élőhalottakat. Sőt, ha két fős a legénység, akkor menet közben a hátsó kanállal hadonászva is be lehet gyűjteni még pár skalpot. A technika elpusztíthatatlan, a hajtás miatt bárhol elmegy és még az öreg dízel is eléget bármit a hidraulikaolajtól a használt sütőolajig. Apokalipszis idejére tökéletes céleszköz.

Ilyesmitől egyelőre nem kell tartanunk, ha a te inkább felkészülnél a legrosszabbra, vagy csak hirtelen ötlettől vezérelve felásnád a kertet, akkor akár meg is veheted ezt a konkrét Unimogot. A felújított, szinte tökéletes állapotú Unimogot az Egyesült Államokban árulják, a Bring a trailer aukciós oldalon tehetsz rá ajánlatot. A cikk írásának pillanatában a licit 11 ezer dolláron, azaz valamivel több, mint 4 millió forinton áll, de messze még az auckió vége.

Forrás: Bring a trailer