Ötperces áramtankolás? Ezt ígéri egy brit startup

2024.07.02. 15:11

  • A hagyományos tankoláshoz hasonló áramtöltést ígér egy brit startup. 
  • Egyelőre 35 kWh-val próbálták, ennél azonban vannak jóval nagyobb akkupakkok. 

A Nybolt nevű cambridge-i autópari startup úgy véli, megoldotta az elektromos autók használatának egyik legkényesebb gondját, a lassú akkumulátortöltést – írta a CNN.

A cég olyan 35 kWh teljesítményű lítium-ion akkumulátorral állt elő, amelyet 10 százalékos töltöttségéről négy és fél perc alatt 80 százalékosra pumpáltak fel egy bemutatón. Azaz gyorsabb a legelterjedtebb villámtöltőknél. Inkább a hagyományos tankolással vethető össze, ami átlagosan két percet vesz igénybe.

A Nybolt technológiája mögött egy évtizedes kutatás áll, amelyet a Cambridge-i Egyetem akkumulátortudósa, Clare Grey munkájához kapcsolódva végeztek el. Az expressztöltés titka, hogy olyan anyagokat használnak, amelyek jóval kevésbé melegednek az áramfelvétel nyomán és egységnyi idő alatt több elektront engednek át magukon, mint a hagyományos megoldások. A Nybolt jelenleg nyolc villanyautókat is gyártó vállalattal tárgyal technológiája hasznosításáról.

Akadnak azért kérdések. A teljesítmény a kisebb probléma. A 35 kWh-val szemben a tipikus amerikai akkumulátorok 85 kWh tudnak. A fejlesztők szerint termékük jól skálázható, így nem lesz gond a nagyobb igények kiszolgálása.

A nagyobb gond lehet, hogy nióbiumanódot használnak. Ez a kovácsoltvas keménységű fém sokkal kisebb mennyiségben áll rendelkezésre a világon, mint a megszokott anyag, a grafit. Egy független teszt egyébként a Nybolt technológiájával azt az eredményt hozta, hogy négyezer utántöltés és közel egymillió kilométer megtétele után az akku még mindig rendelkezett kapacitásának 80 százalékával. Ez jobb, mint amekkora garanciát vállalnak a gyártók a legtöbb akkumulátorra manapság.