Négy típusától szabadul meg a Chrysler

2007.11.05. 09:50

A legkisebb detroiti autógyártó bejelentette spórolási tervének első fázisát, amely a kínálat szűkítése mellett nagyarányú elbocsátásokkal jár.

Az új vezetőség a legkevésbé népszerű modellek gyártását állítja le. A Dodge Magnum kombi, valamint a Chrysler Pacifica, a Chrysler Crossfire és a PT Cruiser kabrió változata egy éven belül eltűnik a palettáról. Ahogy a felsorolásból látszik, az újabb, de határozottan sikertelen típusokhoz, amilyen a Jeep Compass vagy a Chrysler Sebring, egyelőre nem nyúlnak, sőt, lényegében a Pacifica az egyetlen, tömegeknek szánt önálló modell, amelynek a gyártását leállítják. A Dodge Magnum lényegében csupán egy felesleges Chrysler 300C változat, a nyitott PT Cruiser és a Crossfire pedig eleve kis sorozatban készült.

A visszafogott kínálatcsökkentés ellenére meglehetősen nagy számú dolgozójától szeretne megszabadulni a Chrysler. Legalább 8500 főt tesznek utcára a következő tizenkét hónapban, azon a 13 ezer dolgozón kívül, akiknek az év elején bejelentett korábbi költségcsökkentési program keretében szűnik meg a munkahelye. Ezzel hosszabb távon jelentős megtakarítást szeretne elérni a cég vezetése, de a becslések szerint a jövő évet épp az elbocsátások miatt még jelentős veszteséggel zárhatják.

A karcsúsítások persze még nem húzzák ki a bajból a Chryslert, csupán haladékot biztosítanak a számára, hogy a következő két-három évben új termékstratégiát dolgozhasson ki, és megalapozza hosszabb távú fennmaradásának lehetőségét.