Korzikára úszott az Iveco kétéltűje

2008.06.06. 12:38

Egy milánói mérnök, Maurizio Zanisi tervei alapján készült a Terramare nevű úszó terepjáró, amely nemrég bizonyította is kivételes képességeit.

Az Iveco speciális járművek építésével foglalkozó részlege támogatta a kísérleti terepjáró megépítését. Az alapot egy Iveco Daily 4×4 furgon-alváz adta, erre került a speciális, csónaktestű felépítmény. A vízben való haladáshoz vízsugár-hajtóműveket építettek a Terramare hátuljába, amelyeket a szárazföldön is használt dízelmotor hajt, az eredeti, 80 literes üzemanyagtartályt pedig 300 literesre cserélték, hogy a vízben még véletlenül se fogyjon ki az üzemanyag. A szárazföldön kedvezőtlen forma, és a jármű nagy tömege miatt persze az úszó Iveco is ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint a legtöbb kétéltű: szárazon és vízen egyaránt lomha és esetlen mozgású. A végsebessége kerekeken gördülve csupán 100 km/h, vízben pedig csupán 10 km/h-val képes haladni. Ennek megfelelően az olasz szárazföld és Korzika közti 140 kilométeres útvonalat mintegy 14 óra alatt tette meg.

A Terramare esetleges gyártására vonatkozó terveket egyelőre nem ismerjük, de ha az Iveco készít is néhány példányt, azoknak elsősorban speciális mentési feladatoknál lehet haszna. Nyilván ezért is került a prototípusra sziréna és fényhíd.