Elment Holer Togni, a zseniális zsonglőr

2022.11.17. 17:36
0 hozzászólás

Amikor pár napja Ágó Béla küldött egy levelet, hogy meghalt Holer Togni, megmondom őszintén, nem nagyon tudtam, kiről van szó. Csakhogy volt a levélben egy link is, egy zseniális Youtube-videó a Centro Storico Fiat csatornájáról. Megnéztem, és megértettem: Togni igazi mágus volt a szakmájában. Mondhatnánk autós kaszkadőrnek, de a zseniális zsonglőr talán sokkal jobban leírja ki is volt, mi is volt Holer Togni. Mielőtt továbbmennénk, íme, a videó:

Ebből már kiderült, Togninak szinte teljesen mindegy volt, hogy 131-es Fiat, esetleg Ritmo, platós Iveco vagy motorkerékpár, jöhetett bármi, sőt traktor vagy nyerges vontató is. Gyakorlatilag bármivel megcsinált akármilyen mutatványt, sokszor szinte teljesen gyári autókkal, amelyeknek csak a differenciálművéhez nyúltak. Ez volt az élete, hiszen szinte beleszületett a cirkuszba, ott is nőtt fel, először trapézon majd lovon csinált artistamutatványokat, de a 70-es, 80-as években már sokkal inkább a motoros és autós őrültségeiről volt ismert. Ebben a műfajban is ugyanolyan utazó show-műsort alkotott, mint amilyen maga a klasszikus cirkusz.

Az évtizedek során nemcsak az Appennini-félszigetet, hanem Európát is bejárta, megtöltött nagy stadionokat és a monzai versenypálya lelátóit is, évről évre nézők millióit érte el. Vakmerőségének, bátorságának és karizmatikus személyiségének köszönhetően hamar a legismertebb olasz kaszkadőrök közé emelkedett. Nemcsak az Amerikában látottakat hozta el Itáliába és Európába – hiszen ezek a típusú kaszkadőrshow-k ott jelentek meg először –, hanem saját stílusát, egyéniségét is hozzáadta mindehhez, ettől működött igazán. Állandó cinkostársa volt testvére, Divier is.

A szó szerint értendő cirkuszból is emeltek át motívumokat, például a bohócot, aki a feszült pillanatokban oldotta a hangulatot, az egyes számok között kitöltötte a holtidőt, így akár a kétórás műsorok is villámgyorsan, élvezetesen röppentek el. Sem kreativitásban, sem kockázatvállalásban nem voltak határok. Volt, hogy magát Gianni Agnellit, a legendás Fiat-elnököt győzte meg, hogy támogassa a műsorát.

Amikor egy interjúban megkérdezték Tognitól, mi a titka, annyit felelt: a professzionalizmus, semmi más. És hogy veszélyes-e? Naná, ez az egész nem vicc. Sokszor jöttek le úgy a műsor után, hogy elrepedt egy borda, eltört egy kéz vagy láb. Ugyanakkor kollégáitól nem követelte soha, hogy túlzott kockázatot vállaljanak. Azt mondta, ha történik valamilyen baleset, nem baj, benne van a pakliban. De a második után már nem engedte fel őket újra.

A cirkusz aztán 1995-ben egy Guinness-rekordot is kitermelt. Egy 13 tonnás Iveco Eurotech nyergessel – persze pótkocsival együtt – 151 méteren keresztül autózott három keréken a németországi Nürburgringen. Rengeteg filmben és tévéműsorban is közreműködött, profizmusa miatt nagyon szívesen hívták, ha kellett egy jó kaszkadőr. Togni október utolsó napján, Milánóban hunyt el 76 éves korában.

Holer Togni, nyugodj békében!