Letették az új Nissan Micra-gyár alapkövét

2008.06.08. 13:52

Renault-Nissan szövetség vadonatúj összeszerelő üzemét az indiai Chennaiban építik fel, és a következő évtizedben már innen látják el az egész világot a negyedik generációs Nissan Micrával.

A tervek szerint az üzem 2010-ben kezdheti meg a termelést, és évente mintegy 400 ezer autó előállítására lesz alkalmas. Bár a termelés nagyobb részét a Micra adja, a helyi piac számára más Nissan és Renault típusokat is előállít majd az új üzem, többek közt az Indiának szánt Logan egyes változatai is itt készülhetnek. A gyár 50-50%-ban a Renault illetve a Nissan tulajdona, így egyenlő arányban osztoznak az építkezés 780 millió eurós költségén is.

Az utóbbi években egyre több nagy gyártó létesít korszerű üzemeket Indiában, elsősorban kisautók gyártására. A Hyundai és a Suzuki egyes típusai már most is kizárólag Indiában készülnek, ami elsődlegesen az olcsó munkaerőnek köszönhető, de lényeges tényező az indiai autópiac erősödése is, amely egyre több nemzetközi autógyár számára teszi vonzóvá az országot.