Búcsúzik a Chrysler PT Cruiser

2009.01.15. 13:07

A gyártást a napokban állították le, de elképzelhető, hogy a PT Cruiser később még felbukkan más néven, mivel a Chrysler most éppen vevőt keres a típus előállításához szükséges szerszámoknak.

Az 1930-as évek divatját modern formában felelevenítő autót az 1998 tavaszán bemutatott Chrysler Pronto Cruiser stíluselemeit felhasználva tervezték, a gyártás pedig 2000 februárjában indulhatott be. A típus kezdetben olyan nagy sikernek bizonyult, hogy a Chryslernek gondot okozott a megrendelések teljesítése, és a típus megkapta a 2001-es Amerikai Év Autója díjat is. A második évben több mint 144 ezer példányt adtak el, de a PT Cruiser formája hamar megszokottá vált az amerikai utcákon, így a vásárlók lelkesedése is hamar csökkenni kezdett. 2008-ban már csak 50 ezer példányt sikerült eladni, igaz, ekkorra a kabrió változat gyártását már leállította a Chrysler.

Bár korábban többször is szó esett a típus lehetséges utódairól, jelenleg úgy néz ki, a PT Cruiser-vonalat egyelőre nem viszi tovább a Chrysler, mivel nem remélhetnek tőle jelentős hasznot. A legkisebb detroiti gyártónak most minden centre szüksége van a túléléshez, ezért döntöttek a szerszámok eladása mellett: így lehetséges, hogy valamelyik kínai vagy orosz autógyártó kínálatában rövidesen ismét felbukkan a múltidéző típus, jó eséllyel sokkal olcsóbban és gyengébb minőségben, mint ahogy a Chrysler kínálta.