Kalasnyikov-álló X5-ös a BMW-től

2009.04.15. 12:43

Tovább bővül a golyóálló BMW-k kínálata: ezúttal nagyobbik terepjárójának még jobban páncélozott változatát mutatta be a német gyártó.

Az X5 Security Plus jobban ellenáll a külső támadásoknak, mint a legtöbb, hasonlóan átalakított személyautó vagy SUV - például ikertestvére, az X5 Security . Védelmi szintje alapján a 6-os osztályba sorolható, azaz ellenáll a legtöbb golyós kézifegyver lövéseinek - még az orosz AK-47-es rohampuska 7,62 milliméteres lövedékei sem képesek áthatolni a páncélzatán - így legalább géppuska, vagy páncéltörő rakéta kell hozzá, hogy komolyabb sérüléseket okozzanak az utasainak. Természetesen ez a modell is defekttűrő gumiabroncsokkal érkezik, amelyek akár 150 kilométeren keresztül is működőképesek maradnak legfeljebb 80 km/h-s sebesség mellett, ha elszökik belőlük a levegő. A nagyrészt vastag acéllemezekből álló páncélzat persze jócskán megnöveli a jármű tömegét, így a futóművet át kellett hangolni, és nagyobb teljesítményű fékrendszerre volt szükség, így a 4,8 literes, 355 lóerős V8-as benzinmotor még így is egész frissen mozgatja a golyóálló X5-öst: akár 8,2 másodperc alatt is elérheti a 100 km/h-t, és a végsebessége is jócskán meghaladhatná a 180 km/h-t, ha a fékek és a gumiabroncsok tűréshatára miatt nem avatkozna közbe az elektronika.

Sokáig csak apró, speciálisan erre szakosodott vállalkozások készítettek páncélozott személyautókat, de az utóbbi évtizedben a német prémium-márkák egyre inkább a saját kezükbe vették ennek a területnek a fejlesztését is. Egyrészt nőtt a kereslet - egyre többen tartanak a terrorfenyegetéstől, és nem csak államfők és más politikusok, akiknek korábban is kijárt az efféle védelem - másrészt a gyártók érvelése szerint így jobb golyóálló autók készülhetnek, hiszen az autó összes komponensét a nagyobb terheléshez lehet igazítani, és az ilyen járműveket eleve a páncélzattal együtt szerelik össze, nem utólag módosítják.