Európába költözhet a Hyundai i20 gyártása

2009.05.12. 12:26

Egyelőre Indiában készül a koreai kisautó, de a kedvezőtlen körülmények miatt a gyártósorok átköltöztetését fontolgatják.

A Hyundai sok más gyártóhoz hasonlóan a kedvező gyártási költségek miatt telepítette az i20 gyártását Indiába, de az utóbbi hónapokban több probléma is felmerült a döntéssel kapcsolatban. Egyrészt a szakszervezetek okoznak gondot a cégnek: több sztrájk is előfordult mostanság, ami durván 5%-os termeléskiesést okozott, pedig az i20-ból eddig is kevesebb készült, mint amennyit a piac igényelt volna: az export-igényeknek így csupán a 85%-át tudták kielégíteni. A másik probléma, hogy az európai országokban bevezetett roncsprémiumokból általában csak az Unióban gyártott modellek részesülhetnek, így az i20 egyelőre kiesik ebből a körből, pedig a típus legnagyobb piaca épp Európa.

Elképezelhető persze, hogy szimpla zsarolásról van szó: a Hyundai így próbálja megfékezni az elégedetlen munkaerőt és rábírni az indiai kormányt, hogy jobban támogassa a helyi gyártást, de az sem kizárt, hogy valóban elszánja magát a koreai vállalat a gyártás áthelyezésére. Ha így lesz, akkor várhatóan a cég cseh üzemébe telepítik át az i20 összeszerelését, ahol jelenleg a kompakt i30 előállítása folyik.