Mehet előre a gyerekülés

2014.05.08. 06:13

Nagyobb vihart kavart a két hete megjelent tíz dolog kezdetű ötletelős véleménycikkem, mint gondoltam. Ez a rovat már csak ilyen, a kommentposztban nagy csataordítások közt ölik egymást és lélekben minket is az olvasók, de miután elcsendesedik a harcmező, a véres hullák között néha kisarjad egy-két virágszál. Most például kiderült, hogy tévedtünk, ami igazából örömhír.

6 car clinic 272646k

Az utolsó, gyerekülésről szóló pontnál ugyanis nyitott kapukat döngettünk: a KRESZ vonatkozó része minden híresztelés ellenére nem tiltja, hogy az első ülésre gyerekülést tegyünk. Nagyobb gyerekeknek való, előre néző gyerekülést minden korlátozás nélkül használhatunk, menetiránnyal szembe fordított babahordozót csak akkor, ha nincs légzsák vagy kikapcsoljuk. Eddig a helyreigazítás, amin mindenképpen már az elején szerettem volna túlesni.

Vagyis megnyugodhatnak a nagycsaládosok, akiknél a hátsó ülésen nem fér el az összes kölök, illetve a furgonosok is, akik eddig esetleg személyautóval fuvarozták a gyerekeket, valamint fellélegezhetnek a Porsche-, Ferrari- és Mazda MX-5-tulajdonosok is akik netán azt hitték, nem autóztathatják meg legálisan a srácokat.

toby

A KRESZ nyelvezete – hogy is mondjam – nem egyszerű. A gyerekülés gyermekbiztonsági rendszer, az autó M1 kategóriájú gépkocsi, és így tovább. Ennek persze megvan az oka, hiszen a gyermekbiztonsági rendszer például lehet az autó üléséből kihajtható gyerekülés vagy babahordozó is, no meg az autót is nyilván valahogy definiálni kell, különben a végén még a stokira is biztonsági övet kéne szerelni. A végeredmény viszont sajnos a hétköznapi ember számára igen nehezen értelmezhető, pedig baromi fontos lenne, hogy a leggyengébb képességű sofőr is tisztában legyen a szabályokkal. Itt vagyok például én, akinek a fejében tucatnyi átolvasás után csak egyre nagyobb lett a zűrzavar.

Bevallom, nem vagyok erős jogértelmezésből, de mentségemre legyen mondva, hogy legalább tudom. Ezért miután szerkesztőségen belül is egymásnak feszültek a vélemények, illetve különböző fórumokon eltérő magyarázatokkal találkoztam, és különböző tényeket különböző hangnemekben magyarázó olvasói levelek hegyét kellett félrelapátolnom, feltettem a kezem. Tegyen igazságot a hatóság, megkérdeztem hát őket, milyen jogalkotói akarat öltött számomra nehezen értelmezhető testet a KRESZ 48. paragrafusában.

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál annyira segítőkészek voltak, hogy fel is hívtak. Még egyszer, együtt átrágtuk a jogszabályt, és így, hogy egy hozzáértő magyarázta, már én is felfogtam a lényeget: a három évesnél fiatalabb gyerek legyen az autóban rendesen beszerelt gyerekülésben, és kész. A babahordozó, amiben hátrafelé néz a gyerek, kivételes eset, mert ha durran a légzsák, baj lehet – egyedül erre vonatkozik az első üléssel kezdődő, sokszor félremagyarázott mondat. Amúgy pedig hátul általában nagyobb biztonságban vannak a srácok.

sono-copiloto1-1024x682

Az NKH válasza

A KRESZ (1/1975 KpM-BM rendelet) tartalmazza a biztonsági övre és a gyermekbiztonsági rendszerekre vonatkozó rendelkezéseket. A járművek esetében a jogszabály pontosan meghatározza, hogy milyen járműfajtán, mely ülések esetében kötelező, vagy sem a biztonsági övek, illetve a gyermekbiztonsági rendszerek alkalmazása. A kérdéses jogszabályi hely a 48. § (7) bekezdés, idézem: „A gépkocsiban vagy a mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert kialakításától függően a járműnek erre a célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz vagy ennek bekötési pontjaihoz kell csatlakoztatni. A gépkocsi és a mopedautó üléseihez - a vezető ülését kivéve - gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be. Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.”

Alaptétele a szövegnek, hogy gyermek CSAK gyermekbiztonsági rendszerben szállítható. A 3. mondat alapján kimondhatjuk, hogy a vezetőülést kivéve a gyermekülés minden további ülés esetén beszerelhető. A következő mondat arra hívja fel a figyelmet, hogy a jobb egyesbe csak akkor szereljünk be menetiránnyal ellentétesen ülést (jellemzően babahordozót), ha a légzsák kikapcsolható. Ennek oka az, hogy a légzsák működésbe lépése esetén nem megvédené, hanem sérülést okozna a babának. Menetirány szerinti beszerelés esetén a légzsák betölti védelmi funkcióját, de csak abban az esetben, ha a gyermekbiztonsági rendszer megfelelően rögzítve van.

Összefoglalva a jármű jobb első ülésén előre néző gyermekbiztonsági rendszer használható, illetve gyermek szállítása esetén annak használata kötelező. Amennyiben a légzsák kikapcsolható, úgy – ha a gyermekbiztonsági rendszer azt lehetővé teszi - a menetiránynak háttal is el lehet a gyermekülést helyezni.

A KRESZ soron következő módosítása a hivatkozott jogszabályhely szövegét a fentiekben kifejtett jogalkotói szándéknak megfelelő, egyértelmű megfogalmazás érdekében pontosíthatja.

Azért másoltam ide módosítások nélkül az NKH levelét, mert így igazságos, ugyanis a rendőrség válasza feltétlenül ide kívánkozik.

A rendőrség válasza

Az ORFK Kommunikációs Szolgálathoz eljuttatott megkeresésére válaszolva az alábbiakról tájékoztatjuk:

Az Ön által megfogalmazott kérdésekre a szakszerű, pontos válaszokat az 1/1975 (II.5) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) IV. fejezet 48. §-ban találja.

A hivatkozott szakasz összefoglalja a gyermekek gépjárműben történő utazásának feltételeit, választ ad arra a kérdésre is, hogy mikor utazhat a gyermek a gépjármű első ülésén, és mely esetekben kell a légzsákot kikapcsolni.

Természetesen nem hagytam ennyiben, hiszen a jogszabályi helyet, ahogy a jogászok hívják, mi is megtaláltuk, csak pont arra vagyunk kíváncsiak, hogy a rendőrség hogyan értelmezi. Hiszen ők lesznek végső soron azok, akikkel együtt az út szélén a motorháztetőre támaszkodva fogjuk együtt bogarászni a paragrafust, hogy most akkor lesz-e bünti vagy sem. Kíváncsian várjuk a válaszukat, amint megérkezik, frissítjük a cikket.