Szigetszentmiklósi baleset: 180-nal az árokba

2019.02.27. 20:50

Egy bosznia-hercegovinai rendszámú Mercedes S osztály több mint százhetvennel száguldott Szigetszentmiklós egyik átvezetőútján az M0-s autóút irányába, február 25-én éjjel. Vezetője egy albán származású, középkorú férfi nem először járt ezen az útvonalon, de ha sosem járt volna erre, akkor is tudhatta volna, hogy a megengedett sebesség kétszeresével halad. Mi és miért történhetett az 5102-es úton?

Nyilván nem én vagyok az egyetlen, aki a napokban eltöltött egy órát a Google Street view nyomogatásával. Többször végigkattintgattam magam a 5102-es főútnak azon a szakaszán, ahol hétfőn éjjel egy fekete Mercedes S osztály nagyon nagy sebességgel leszáguldott az aszfaltról egy kanyarban, többször megpördült és az egyik utasa meghalt. Kirepülhetett az autóból és bár először mindenhol azt írták, hogy a vezető a halálos áldozat, szinte biztos, hogy nem ő, hanem a mellette ülő utas vesztette életét. Elég ha megnézzük az autóról készült rendőrségi fotókon a helyéről kifordult jobb első oldalablakot és a bal oldalit, amely a helyén van, illetve a szélvédőt, amely bár betört, de szintén a helyén maradt.

Az esetről készült egy tizenkét perces Facebook-videó, amely egy tavaly, a 4-es főút ceglédberceli szakszán történt másik balesetet juttatja eszembe. Az előtt ugyanígy élőzött egy román Volkswagen Transporter vezetője, aki egy előzés során frontálisan ütközött a szemből érkező teherautóval, és a karambolban a kisbusz összes utasa életét vesztette. A két tragédiának nincs más közös momentuma, hiszen a Mercedest vezető B. Morina, akinek az arca a felvétel első másodperceiben felbukkan a felvételen, átadta a telefont a mellette ülő férfinak. Nem az vezetett tehát a balesethez, hogy a sofőr nem az útra, hanem a telefonra és facebookos közönségére figyelt. 

Mi értelme van ezeknek a közvetítéseknek? Élvezhetetlen minőségben mutatják a száguldó csíkokat, az autók műszerfalát, végül a csattanás után jajgatást hallunk, mielőtt megszakad a közvetítés. Talán a családnak akarták megmutatni ezek az emberek, hogy már úton vannak hazafelé az első esetben Romániába, a másodikban, ha az autó hátrahagyott rendszámából indulunk ki Bosznia-Hercegovinába. 

Az 5102-es út főút, így legfeljebb 90 km/h-s sebességgel lehet rajta menni, sebességkorlátozó tábla nincs a közelben, ami elég véleményes, de talán nem sérti az útügyi előírásokat, hiszen a körforgalmakat kétszer is jelzik.

A videó pár másodperccel és pár száz méterrel azelőtt kezdődik, hogy Mercedes megérkezik egy egyenes szakasz végén lévő első körforgalomhoz, ott szabályosan áthalad, majd ismét felgyorsít. Úgy tűnik, a Mercedes vezetője nem számított a körforgalom előtti kanyarra. Az első körforgót nem tudta volna nem észrevenni, hiszen oda az út teljesen egyenesen csatlakozik, ráadásul a tövében lévő benzinkút fényei is segítik a tájékozódást.

IMG 20190226 002332

Amikor az autó kihajt az első körforgalomból és ismét gyorsít, egy darabig a kesztyűtartót látjuk, mintha a jobb első ülésen utazó illető elfelejtette volna lekapcsolni a közvetítést. Ismét a műszerfalat látjuk ezután, ahol világít a sárga motorkontroll-piktogram (check engine-lámpa), a sebességmérő kijelzőjének a közepén lévő hosszú szöveges üzenetet viszont nem lehet elolvasni. Hogy mit írt a fedélzeti számítógép, esetleg volt-e akár a 221-es S osztály légrugós futóművének, akár a fékrendszernek bármilyen kritikus hibája, azt az igazságügyi műszaki szakértő meg tudja majd állapítani az autó különböző vezérlőegységeiben tárolt, baleset előtti eseményadatokból. 

Vissza a Google-ra. Bár a baleset éjszaka történt és a kamerás ember nem mindig mutatja az utat, néhány döntő részletet látunk. Még több mint ötszáz méter van hátra a második körforgalomig, amikor az autó már veszettül gyorsít száz fölé. Elszáguld mellettünk a szalagkorlát és bár itt nem mutatják a sebességmérőt, szinte biztosan százharminc fölött jár a mutató, majd amikor ismét látjuk, éppen átlépi a százhetvenes osztást. Miközben ez történik, az autó elhalad a 300 méteres körforgalom-előjelző tábla mellett.

IMG 20190226 002546

Egy százhetvennél gyorsabb autó másodpercenként körülbelül 50 métert tesz meg, és az általam eddig megkérdezett igazságügyi szakértők általában 1,5 másodperces reakcióidőkkel szoktak számolni egyéb balesetek után. Mire a vezető ideális helyzetben a fékre lép, egy ilyen gyorsan száguldó autó hetvenöt métert megtesz+fékkésedelem. A Mercedes nem lassított az első tábla után, a másodiknál pedig már késő volt. Hogy miért?

Mivel a két körforgalomtábla közt nagyjából száz-százötven méter lehet a távolság és a második után azonnal éles balkanyart vesz az út, mire a Mercedes megérkezett az első táblához, már csak kivételesen jó lélekjelenléttel lett volna esélye a vezetőnek annyira lelassítani, hogy az autó ne szaladjon le az útról. 

Az első híradások szerint a vezető vesztette életét a balesetben, de a további tájékoztatásig csak annyiban lehetünk biztosak, hogy az autó egyik utasa kirepült a baleset másodperceiben, és még tartott a közvetítés a Facebookon, amikor megpróbálják kiszabadítani a roncs alól, ahová beszorult.

Az út vonalvezetése a körforgalom-táblák ellenére is szerencsétlen és balesetveszélyes, legalábbis kockázatosabb, mint az első, benzinkutas körforgalom környéke. A videót újra és újra megnézve ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy ha a szigetszentmiklósi önkormányzat az eset után sebességkorlátozó táblákat, vagy az éles útkanyarulatra figyelmeztető táblát szereltet fel a meglévő jelzések mellé, akkor is lesznek majd, akik nem vonják le a megfelelő következtetést abból, ami február 25-én, Szigetszentmiklós határában történt. A táblákat ennek ellenére átgondolnám. Itt járt nálam az ügyben az ATV riportere és amikor előtte bejárta a helyszínt, nem csak a hétfőn rommá tört S osztály rendszámát találta meg a kanyar melletti árokban, de egy másik autóét is. Az magyar volt.

Nekünk, többieknek ott a Facebook-videó a nyilvánvalóról: teljesen mindegy, hogy milyen autód van, a fizika nem lesz mindig a barátod.