2021.02.25. 06:05

Január eleje óta módosított szabályok szerint lehet forgalomba helyezni a külföldről behozott használt autók jelentős részét. Az ügy nem csak azokat érinti, akiket környezetvédelmi vizsgálatra küldenek, mert hat évnél idősebb vagy 160 ezer kilométernél magasabb futásteljesítményű, esetleg láthatóan füstölő autóra kérnek magyar rendszámot, de azokat is, akik olyan autót regisztrálnának, amelyet eredetileg nem az Európai Unió piacára gyártottak. Az egész folyamat eddig is lassú és bonyolult volt, mostantól pedig még lassabb és bonyolultabb.

618529 b7828ef1b872b48c9bca827b02179141 o

Amerikai piacra gyártott Teslák, a Mexikóban gyártott Fiat 500e villanyautó, számos Toyota-modell és az eleve kizárólag az Egyesült Államokba szánt típusok, Dodge-ok, Cadillac-ek. Nincs, vagy eredetileg nem volt európai típusbizonyítványuk, nem jár hozzájuk a Certificate of Comformity igazolás sem és nem található európai műszaki előírásoknak való megfelelőséget igazoló típustábla ezeken az autókon. Eddig keveseket érdekelt a probléma, amikor egy hirdetési oldalról, árverésen vagy kereskedésben vásároltak autót az Európai Unión kívülről.

Mire az autó megérkezett Magyarországra, már nem feltétlenül volt olyan nagy az árelőny a szállítás és a vám miatt, de még mindig jó üzletnek tűnhetett. Itthon általában beépítették az európai szabványnak megfelelő lámpákat és fényszórópárt, majd az autó átment a műszakin és kapott rendszámot.

2021-től mindez nehezebb, drágább, és időigényesebb, mint valaha.

A december 31-én megjelent Magyar Közlönyben szereplő Kormányrendelet-módosítással megváltoztatták a nem európai uniós autótípusok magyarországi regisztrációjának szabályait. Azt szeretnék elérni, hogy az úgynevezett harmadik országbeli autók csak akkor kapjanak itteni rendszámot, ha megfelelnek a magyar műszaki követelményeknek és a tulajdonosuk ezt igazolni tudja. Az illető bemutathatja a más európai uniós országban elvégzett megfelelőségi vizsgálat jegyzőkönyvét, de ha ezzel nem rendelkezik, kénytelen lesz itt elvégeztetni a vizsgálatot. 

Az autók jellemzője, hogy sokszor nem sárgák az irányjelzők, nem aszimmetrikus az első fényszórók világítási képe (vagyis az úttest jobb és bal oldalát is azonos távolságban és magasságban éri a fénycsóva), illetve a belső égésű motorral szerelt autók zajkibocsátási szintje szintén magasabb lehet a kortárs, jellegében összevethető európai típusokhoz képest.

Ami a világítási képet illeti, az erről és az forgalomba helyezés szabályairól rendelkező 6/1990. Köhém rendelet elvileg letőséget ad a közlekedési hatóságnak, hogy e-jellel nem elláttott fényszóróval szerelt autót is levizsgáztasson amennyiben a megvilágítási képe aszimmetrikus, a TÜV Rheinland-KTI pedig akár szimmetrikus vetítési képű fényszóróra is adhat igazolást, de ezek afféle megbúvó lehetőségek.

Idézet a rendeletből: 

"A járműre csak jóváhagyási jellel ellátott tompított fényszórót szabad felszerelni. A jármű egyedi forgalomba helyezésének engedélyezése során - a tompított fényszóró által biztosított megvilágítási kép vizsgálata alapján - e rendelkezés alól a közlekedési hatóság felmentést adhat."

A tompított fények összehasonlító fotója
A tompított fények összehasonlító fotója

Olvasónk, akit kérésére Ricsinek nevezünk, 2020. december 14-én, Hollandiában egy Fiat 500e-t, amelyet először 2014. február 26-án helyezték forgalomba az Egyesült Államokban, és 2017. augusztus 30. óta használták kint. Ez a verzió nem teljesen a Fiat gyár terméke, hanem egy mexikói közreműködő partner bevonásával épített elektromos változat. Számos példánya van már forgalomban Magyarországon, népszerű és viszonylag olcsó. Illetve eddig olcsó volt.

Mint Ricsit írja, az autó az első holland regisztrációját követően legalább egyszer, utoljára 2020. január 29-én levizsgázott. December 21-én hozták Magyarországra, volt hozzá holland forgalmi engedély, export forgalmi dokumentum, a vásárlásról szóló számla, illetve kétnyelvű adásvételi szerződés, továbbá a műszaki vizsga érvényességét igazoló dokumentum. Eddig nem kapott magyar rendszámot, és nem is túl jók most a kilátások az év eleji változás miatt.

December 22-én már nem volt ügyfélfogadás a közlekedési hatósági ügyfélszolgálatánál, így olvasónk leghamarabb idén január 4-én tudott időpontot kérni az elektronos Fiat honosítására. Akkor viszont már az új szabályok voltak érvényben.

Amikor február 4-én megjelent az egyik vidéki, állami vizsgabázison a Fiattal, azonnal megmondták neki, hogy hiába van viszonylag friss, kinti műszaki az autón, ennek érvényességét nem tudja az eddigi rendszer szerint, 8 ezer forintért átvinni a magyar forgalmiba. Először azt mondták neki, hogy egyedi forgalomba helyezési eljárás keretében egy újabb, rendes műszaki vizsgával, 39 ezer forintért mehet végig a folyamaton az autó.

Miután Ricsi befizette a magasabb összeget, a vizsgabiztos kisebb fejvakargatás után mégis megbuktatta a Fiatot. Náluk nem lesz forgalomba helyezve, mert nem felel meg az új szabályoknak - szólt a magyarázat. Nem szerepel európai jóváhagyási jelzés a lámpáin, illetve nincs EU-s típustáblája és az úgynevezett Certificate of Comformity-t sem mellékelték hozzá, hiszen először nem az Unióban helyezték forgalomba, hanem az Egyesült Államokban. 

Ricsi nem adta fel, és ellátogatott a Mozaik utcai, szintén állami műszakivizsga állomásra. Az ügyintéző itt először a Magyar Közlönyre és benne a fentebb leírt új szabályokra hivatkozott, de azt is elmondta, hogy hogyan kaphat magyar rendszámot a nem EU-piacra szánt villanyautó. 

1. Mivel az EU-n kívülről származó használt autók iránt nem csak Magyarországon van kereslet, a fenti példában említett holland múltú Fiat 500e európai előírásoknak való megfelelőségét a holland minősítőintézet egyszer már igazolta, a holland közlekedési hatóság ezt elfogadta, így kaphatott kint rendszámot. Olvasónk felvette a kapcsolatot az autót eredetileg Európába szállító holland importőrrel, amely rendelkezik az utólagos típusvizsgálat nyolc oldalas dokumentációjával. Ha ezt itthon az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő iroda magyarra fordítja (oldalanként kb. 10 ezer forint), azt a közlekedési hatóság elfogadhatja (fontos a feltételes mód), így az autó egy rendes műszaki vizsga után kaphat magyar rendszámot. Ebben az esetben Ricsinek körülbelül száz-százhúszezer forinttal kerül majd többe a Fiat rendszámosítása, mint amennyibe tavaly év végéig került volna.

2. A kevésbé kedvező esetben az európai előírásoknak való megfelelést egy itteni cég, a TÜV Rheninland-KTI Kft vizsgálja meg és az ad erről igazolást. Ehhez a tulajdonosnak küldenie kell egy fotót az autó típustáblájáról, amit a cég elküld a német anyagcégnek. Ott kikeresik az adatbázisból a típust és ha már vizsgáltak ilyet, adnak tanúsítványt. A budapestiek ezután megvizsgálják az autót és leírják a tulajdonosnak, hogy mely alkatrészeket (jellemzően lámpákat, irányjelzőket, fényszórókat) kell kicserélniük ahhoz, hogy megfeleljen az előírásoknak.

Az előzetes vizsgálat második lépésén vissza kell vinni az autót a KTI-hez, hogy ellenőrizzék, kicseréltek-e rajta mindent, amit kellett. Ha igen, kap egy utólagos jóváhagyást igazoló matricát és összesen, bruttó 370 ezer forintot kell fizetnie.  A cég honlapján azt is írják, hogy az átlagosan 2-4 hetes eljárás feltétele, hogy az autó legalább Euro 5 környezetvédelmi normának megfelelő besorolású legyen. Ez jellemzően 2010 utáni gyártást feltételez. Ellenkező esetben nem tud segíteni a TÜV Rheinland KTI, ahogy akkor sem, ha a kinti anyacég nem ismeri a típust. A fentiek azokat az 1999. december 31. után gyártott autókat érintik legérzékenyebben tehát, amelyeknek elvileg rendelkezniük kéne az európai jóváhagyási dokumentummal vagy matricával, de még nem helyezték forgalomba őket az Unióban.

Mercedes-Benz-coc

Felvettem a kapcsolatot a céggel, ahol a cég vizsgálómérnöke válaszolt néhány kérdésemre. Tíz éve a közlekedési hatósággal közösen kidolgoztá ki  a megfelelőségi vizsgálat módszertanát, vagyis azt, ahogy a német adatbázissal való egyeztetve és az átalakítások szükségességének megállapításával, illetve ezek ellenőrzésével kiadják az igazolásokat. Mint írja, ez a maga 370 ezer forintos árával összességében egy nagyságrendel kerül kevesebbe, mintha egy autót e nélkül kéne megvizsgálnia a TÜV Rheinland-KTI-nek. A cégnél a változások előtt hetente, átlagosan 0,5-2 harmadik piacos autóhoz, Dodge-okhoz, Chevrolet Corvette-khez, vagy éppen Ford Mustangokhoz, esetleg nem európai Mazdákhoz, Toyotákhoz kérték utólagos dokumentációt, de érdeklődés január eleje óta emelkedik. A mérnök hozzáteszi, hogy a megkeresések nagy része támogatható lenne az adatok alapján, de az ügyfelek ennél lényegesen alacsonyabb számban kérik végül a tanúsítást.

Aki a forgalomba helyezést Budapesten szeretné elintézni, annak most négy hónap várakozási időre kell számítania a fentieken felül. Miért? Mert bár az új, elektronikus időpontfoglalási rendszert megszögelték és már nem lehet kamu alvázszámokkal kicselezni, hiába dolgoznak két műszakban a Mozaik és Vas Gereben utcai állami vizsgaállomások, a cikk írásakor április 21-re, illetve 27-re tudnak időpontot adni.

Mivel a megyei kormányhivatalokhoz tartozó vizsgaállomások egyelőre eléggé eltérően viszonyulnak az új szabályokhoz, Ricsi és a Fiat 500e tovább várakozik. Olvasónk ajánlatot kért egy holland cégtől egy másik, szintén Egyesült Államokból importált villanyos Fiat 500e ottani forgalomba helyezésére. A részletes ajánlat szerint a cég nettó 395 euróért (átszámítva 142 ezer forint) vállalná a lámpák európaira cserélését és további nettó 1245 euróba (448 ezer forint) kerülne az utólagos típusmegfelelőségi vizsgálat. Vagyis a magyar tarifa tulajdonképpen alacsonyabb, mint a holland, miközben a teendők pontosan ugyanazok. Ezzel ellentétesek egy másik, németországi tapasztalattal rendelkező olvasónk információi, aki szerint a kinti TÜV körülbelül 500 euróért végzi el a fenti vizsgálatot.

Információim szerint a cikkben emlegetett vizsgálatot valóban Németországban is el lehet végeztetni, de fontos, majd az erről szóló jegyzőkönyv hiteles fordításával próbálkozni az itteni közlekedési hatóságnál. Ebben az esetben elvileg el lehet kerülni a magyar TÜV-öt és a 370 ezer forintos kört, de fontos, hogy az ottani jegyzőkönyv teljes európai jóváhagyást adjon, mert bizonyos esetekben csak Németországra adnak felmentést és matricát, ami viszont olyan, mintha nem történt volna semmi. 

Megkerestem az amerikai sportautók importjával foglalkozó Mr. Mustang nevű cég vezetőjét, Fazekas Istvánt, aki évente 200-300 olyan autót hoz Magyarországra, amelyek eredetileg az amerikai piacra készültek, de Németországot is megjárták már. Ezek az autók az onnan származó, az eddiginél részletesebb dokumentáció és ennek magyar fordítása miatt, a 39 ezer forintos műszaki vizsgával, összesen 1500 euróval (kb 530 ezer Ft) drágábban kaphatnak magyar rendszámot, mint eddig.

Szinte fokozhatatlanul bonyolult az új rendszer, ezért aki harmadik piacra szánt autót hozna Magyarországra, annak azt javasoljuk, hogy a pontos típus ismeretében először tájékozódjon a várható költségekről, az ügyintézés lépéseiről, illetve arról, hogy egyáltalán mennyi ideig kell várakoznia, hogy egy halom pénzért esetleg magyar rendszámot kapjon az autója.

Mivel a magyar TÜV a kinti adatai alapján készíti az igazolásokat, elég jó döntésnek tűnik olyan autót vásárolni, amelyhez ez már rendelkezésre áll. Fontos még, hogy a kinti igazolás egyik eleme se csupán az adott országra adjon mentességet, hanem az egész Európai Unióra. Így meg lehet spórolni a 370 ezer forint jelentős részét, vagy akár az egészet, pláne ha a vizsgaállomás nem ragaszkodik a szakfordításhoz, mert el tud igazodni a kinti dokumentációban szereplő, jellemzően ENSZ-EGB megfelelőségre hivatkozó adatok közt. 

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.