Budapesten élnek legtovább az öreg Ikarusok

2022.01.25. 13:55

Nemrég írtuk meg, hogy a BKV ötven éve állította forgalomba az első kettő Ikarus 200-as sorozatú autóbuszát. Most úgy néz ki, hogy Budapest nem csak az első, de az utolsó olyan nagyváros, ahol forgalomban van még az ikonikus magyar jármű.

Bukarest például már 2009-ben leselejtezte az utolsó Ikarus 260-asát, amelyeket új Mercedes Citarókra cseréltek. Érdekes tény, hogy a román főváros 2020-ban már a Mercedes Citarókat is lecserélte új Otokar Kent LF típusú buszokra. Ez azt jelenti, hogy amíg Budapest egyszer sem, addig Bukarest már kétszer is megújította a teljes autóbuszállományát. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy Bukarestben még közlekednek Ikarus 415T trolik, összesen száz darab, de a tervek szerint idén azokat is lecserélik.

Kijevben 2011-ben, Moszkvában pedig 2012-ben selejtezték le az utolsó Ikarus 280-ast. Az orosz fővárosban egy évvel később 2013-ban búcsúztatták az Ikarus 435-ös típust is. A magyar csuklós busz majd negyven évig volt meghatározó típusa Moszkvának. Prága pedig már 1999-ben elbúcsúztatta az utolsó Ikarus 280-asát. Pozsony kilenc évvel később 2008-ban szabadult meg a típustól. Ez utóbbi város a 435-ös csuklósokat 2016-ban kukázta. A bolgár főváros már hat évvel ezelőtt selejtezte az utolsó Ikarus 280-asát, amelyeket teljesen új, főként gázüzemű MAN buszok váltottak. Néhány Ikarus 280T trolibuszukat viszont felújították, mégpedig olyan alaposan, hogy alig lehet rájuk ismerni. Ezek egy része a mai napig forgalomban van.

Bár nem Európa, de érdemes megjegyezni, hogy napjainkra már Kubában sem maradt túl sok Ikarus. A hetvenes évek végén egy magyar-kubai együttműködésnek köszönhetően az Ikarusok alkatrészei ládákban érkeztek a szigetországba, majd egy Havanna melletti összeszerelő üzemben rakták össze őket. A kubai Ikarusokat a helyi karosszálló cég, a Girón szerelte össze. Így az Ikarus 260-as helyi neve Girón XIII, míg a csuklós változaté Girón XVI lett. Az Ikarus Girónok Havannából mára teljesen kikoptak, ugyanis 2017-ben az összes helyi buszt lecserélték kínai Yutongokra. Kisinyov viszont még erősen tartja magát, ugyanis a moldáv fővárosban több tucat Ikarus 200-as van még forgalomban. Tervek ott is vannak az öreg járművek lecserélésére, de pénz egyelőre nincs a kiváltásukra.

Budapesten jelenleg 11 darab 260-as és 43 darab 280-as van a BKV állományában, amelyek átlagéletkora 31(!) év. Ezen kívül van még kettő 415-ös (mindkettő 29 éves) és van 18 darab, 26,8 éves átlagéletkorú, Ikarus 435-ös is. Ennek a 74 darab Ikarusnak az átlagos futásteljesítménye 1,4 millió(!) kilométer. Ha minden a BKV tervei szerint alakul, akkor ezek az autóbuszok ez év végén elbúcsúznak Budapesttől. Azonban az is igaz, hogy ez a céldátum, már 2017 óta minden évben tolódik egy évvel. Ha kivonják ezeket az öreg Ikarusokat a forgalomból, akkor azokat általában áruba bocsájtja a BKV, és bárki megvásárolhatja őket. Így ez lesz az utolsó lehetőség, hogy hozzájussunk egy kék-szürke fényezésű budapesti Ikarushoz, amelyeknek a meghirdetett fogyasztói ára nagyjából 1,5-2,5 millió forint körül szokott mozogni. Azonban mielőtt a BKV-hoz rohannánk, hogy lefoglaljunk magunknak egy öreg Ikarust, érdemes alaposan átgondolni a vásárlást. Ezeknek a buszoknak nem csak sok hely kell a tárolásához, de rengeteg pénzt is felemészthetnek. Az elöregedett, elrozsdásodott vázszerkezet javítása már önmagában is több tízmilliós tétel, és ezekhez a járművekhez sincs már olcsó gyári, vagy a gyárihoz nagyon hasonló alkatrész. Az utángyártott alkatrészek silány minőségűek és horror áron lehet hozzájuk jutni. Tehát egy ilyen busz üzemben tartásához rengeteg türelem és még több pénz kell, ha esetleg a birtokunkban akarunk tudni egyet.