2022.10.17. 06:03

Már évek óta figyelemmel kísérem a hölgyek autóvásárlási tortúráját, és bevallom, sosem cserélnék velük. Külső szemlélőként könnyedén tűnhet úgy, hogy a szakértő férfiak megkönnyítik a folyamatot, pedig sokszor többet hátráltatnak mint segítenek. Ahány férfi, annyi tanács, vélemény, javaslat és évtizedes fals tapasztalat, a hölgyek vágyai pedig gyakran nyomtalanul vesznek el a süllyesztőben. Az idősebbek ezt már tudják, a fiatalabbak még csak tanulják. Összeszedtem a leggyakoribb eseteket, most ezekből szemezgetek.

Kedves lány az idióta faszijával

Ketten jönnek, látszólag boldog pár. A lány kedvesen mosolyog és köszön, de a srác csak szótlanul figyel mint egy kangörcsös csivava. Az Audira jöttek, érzem, hogy baj lesz, de viszem a kulcsot és bemutatom nekik. Próbálok vicceskedni, hátha sikerül felütni a fagyos hangulatot, amíg a kocsiban ülve nézelődnek. A csajnak tetszik, a srác csöves neppernek néz, ingzsebéből kivillan az Amex Gold. Már megszoktam az ilyet, direkt húzom egy kicsit, erre csak idegesebb lesz, majd inkább a csajjal foglalkozom, ami tovább dühíti. Segítek beállítani a kormányt, felemelni az ülést, válaszolok a kérdéseire. A tag egyre nagyobb levegőket vesz, a garanciáról kérdez, és egy-egy mondatban elsüti, hogy ha baj lesz, majd megoldják az ügyvédei. Kénytelen egy kicsit feloldódni, mert szótlanul nem tudja folytatni: Mennyiről tekertétek vissza? Hányszor volt törve? Nektek is van ügyvédetek? Nepperek vagytok, nektek kell, hogy legyen! - zsizsegi kappanhangján.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

A vége felé járunk, eladási szándékom elmúlt már rég. Az idők során megtanultam, hogy ha így indítunk, ez már csak rosszabb lesz a jövőben, és majd szívhatok velük hónapokig. Ráadásul ezek az arcok törvényszerűen bevonzzák a bajt, így még inkább elengedem őket.

A kapu felé sétálva még megdícsérem a srác új Hyundai Elantráját, de pechemre az egy új kettes BMW, a mókus majdnem kipukkad. Elmennek, a lánynak nem lett kocsija, pedig tetszett neki, de érzi, hogy egy idióta a faszija, akivel jobb inkább nem üzletelni.

Profilból Hyundainak néztem a BMW 2 Gran Coupét
Profilból Hyundainak néztem a BMW 2 Gran Coupét

Első autós lány (kinézett autó)

Öt férfi és egy fiatal lány érkezik a telepre, utóbbi látszólag nincs még húszéves. Elöl jön a csaj, tudja mit akar, a férfiak feladata az állapotfelmérés. A csapat tagjai az apuka, a szerelő és az életében legtöbb autót vett ismerős, de jöhet a nagypapa és a lány pasija is. Megkérdezem, hogy segíthetek-e, a válasz kórusban érkezik: NEM! Eltelik tizenöt perc, nem találják a kocsit, most már mégis segíthetek.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

A préda az ezüst Yaris, másfél milla, világos belsős, egyhármas, megmutatom nekik. Nyílik a géptető, kitárul a csomi, egy tag máris alatta fekszik, mindenki vizsgál valamit. A papa a hideg motort fogdossa, szerinte le van mosva, szerintem meg nem. A lány karcokat keres, az apuka az előéletet firtatja, az autós ismerős szerint vissza van tekerve, mert '94-ben volt egy Startletje, és annak nem volt így lekopva a pedálgumija. Beindítom hidegen, mindenki fülel. Az egyik fura cakkogásra lesz figyelmes, a másik huppogásra, a lány gázfröccsöket adagol, a nagypapa a kipufogót nézi. Az apuka közli, hogy hangokat hall, akkor beszélgessen velük - javaslom magamban. Magas az alapjárat! - kiáltja szakértőnk a hatfokos őszi reggelbe, majd mélyeket szippant a piros Marlboróba.

A Yaris bemelegszik és elcsendesedik, talán sosem járt ilyen szépen, én is meglepődöm. Rövid tanácskozás után közlik, hogy a kocsi mégis jó, de még megnéznek egy másikat is. A lány meg akarja venni, mert kettőt már elvittek előle ezzel a taktikával, de az apuka nagyobbat szeretne, a nagypapa németet, a szerelőnek mindegy, a pasijának szintén. Elmennek, a Yarist megveszi más. Fél év múlva még mindig autót keresnek, úgy tesznek, mintha sosem láttuk volna egymást. A lány szemében teljes apátia jelei, már a háta közepére sem kívánja az autót.

Elvált anyuka (gyerekkel)

Férfi nélkül jön, körülötte legalább egy gyermek. Az első nyolc mondat valamelyikében közli, hogy elvált anyuka, nincs férfi az életében (?). A gyerek felváltva rohangászik a kocsik között, vagy ha rászól a mámmá, sír. Közli, hogy terepjárót akar, és kétmilliója van a projektre. Dacia Duster? - Áhh, Dácsia az nem kell. Suzuki Vitara? - Suzukit nem akarok! Majd kibukik, hogy elsősorban BMW X3 érdekli, vagy Toyota C-HR, esetleg Volvo XC90.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Megbeszéljük, hogy így nem fog menni, kevés a kétmilla, sok a rizikó, némileg csalódik. Mutatok egy benzines Toyota Aurist, ami már-már terepjárós, ha elég lentről nézzük. Az én lelkemen ne száradjon egy kiszolgáltatott anyuka sorsa, jó lesz a Toyota. Megpróbálok elmagyarázni mindent. Kiselőadást tartok a rétegvastagságokról, a megvolt szervizekről, a jövőbeli szervizekről, gyakorlatilag átnézem neki az autót. A végén közli, hogy tetszik neki, úgyhogy elhozza a szomszédja fiát, aki másfél éve kamionos, tehát ért a kocsikhoz. Megjön az ipse, közli, hogy a Toyota nem jó, mert drága hozzá az alkatrész, úgyhogy vesznek egy dízel Grande Puntót, mert az keveset eszik. Nem lehet mindenkinek segíteni, de legalább nem az én lelkemen szárad.

Első autós lány (random autó)

Öt férfi és egy fiatal lány érkezik a telepre, utóbbi látszólag nincs még húszéves. A legények jönnek elöl, ők választják az autót, a jány pediglen eldönti, hogy tetszik-e neki vagy sem. Úgy öt-hat méteren át marad koncentrált a gyalogság, majd feltör a vadászösztön, a lány álmainak lőttek. Ő eredetileg kis autót jött nézni az évekig kuporgatott pénzéből, de a férfiak máris rávetik magukat egy Octavia kombira. Nyílik az ajtó, felpattan a motorháztető, kitárul a csomiajtó. Ketten nézik át a vasat, hárman nézik a nézőket, a lány pedig az eget kémleli, szeme sarkából Yaris-sziluettet kutat. Nem érti, hogy hol ronthatta el, mert ő marhára nem akart ötméteres dízel kombit, csak egy cuki kis autót, de a férfiterror nem kegyelmez.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Az apuka szerint az Octavia biztonságos, a papa szerint nagy autót kell megtanulni vezetni, a szerelő esküszik a vócvágenre, hiszen ő tudja, hogy a lemezek alatt ez biza fauvé! A csaj pasija csendben kapiskálja, hogy baromság az egész, de a leendő apóssal ellenkezni nem mer. A legtöbb autót megvett ismerős szerint vissza van tekerve, mert tízévesen hogy futhatott kétszázezret, az kamu! Átnézik, lekérik, utalnak a gárvertigálnak hétezret, a Skoda nem volt törve Amerikában, nincs kartergáz és hidegen is indult a CR TDI, tehát a kocsi jó. A lány nem mer ellenkezni, fél órával később már tulajdonosként ül a volán mögé, arcán kétes öröm. Végül is az első autó meglett, az más kérdés, hogy nem ilyet akart. Egy kicsit sajnálom csóreszt.

Negyvenes szinglik

Egyedül vagy a barátnőjével érkezik a keblei mögött néhány centivel, hiszen autót készül venni, próbál jó hatást gyakorolni az autókereskedőkre. Mélyen dekoltált felső, smink, parfüm, élénk színű rúzs, harisnya, magas sarkú, de legalább kettő ezek közül. Mosolyogva közli, hogy autót jött nézni, és van is néhány kiválasztott, úgyhogy segítsek neki, mert nem ért hozzá.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Kommunikációjában különös figyelmet fordít arra, hogy tudatosítsa velem: ő bizony szingli, vagy a barátnője árulja el ugyanezt többször is "véletlenül". Csajos autót keres, de olyat, ami nem robban le soha, hiszen nincs férfi az életében, aki majd jól megszerelné. A szín nem számít, amennyiben az a fekete, vagy a gyöngyházfehér, és ragaszkodik az alacsony életkorhoz és futásteljesítményhez, na meg a sok extrához. Nem baj, ha SUV, igazából az a baj, ha nem az, és legyen tekintélyt parancsoló, meg praktikus, és kicsi, de amibe lehet pakolni. A hangulat általában remek, pénzük is van jó autót venni, nem is lőnek mellé. A negyvenes szinglikkel jó üzletelni, kivéve, amikor az első randit egy autóvásárlásra szervezik a jobbra húzott kandúrral, mert ekkor a hapsikban dúl a bizonyítási vágy, és végül nem vesznek semmit.

Szépkorú hölgyek (épp a halál előtt)

Hatvan felett járunk, nincs káromkodás, nincs lazaság. Az első mondatban közli, hogy utolsó autót kíván venni, mert nemsokára úgyis meghal. A nézelődés ebben a hangulatban folytatódik, mutatok is egy 2009-es fekete Agilát. Beleül, tetszik neki, ő még elhiszi, hogy nem akarok átk.rni egy idősebb nőt, szóba sem jön a szerelő, hisz' az már tíz éve halott. Kifizeti, elviszi, öt év múlva újra találkozunk, mert jó lenne egy újabb utolsó autó. Nem is tudom, hány ilyen esetem van épp folyamatban. Az idősebb hölgyek átlagon felül jó arcok, imádom őket, és van, aki már a harmadik utolsó autóját vette tőlem.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Hogy mi a legjobb taktika, ha nőként készülsz autót vásárolni? Felejtsd el a kétes tapasztalatokkal felvértezett férfi segítőket, még azelőtt, hogy egyáltalán felkérnéd őket. Határozd meg az igényeidet, majd találd ki, milyen típus tetszik NEKED. Olvass utána a neten, és ha nincs nagy gáz, nézz meg pár példányt élőben is. Ez fontos, mert gyakran csak a telepen szembesültök azzal, hogy nem láttok ki rendesen a szélvédőn, élőben fura a színe, rossz helyen van a váltóbot, nincs táskatartó, nagy a tükör vagy épp kicsi. Nézd meg az eladót is, mert vele kell majd szót érteni, ha balul sül el a vásárlás. A legszimpatikusabb autót vizsgáltasd át vásárlás előtt, hiszen számos cég és állapotfelmérő szakosodott erre. De a legfontosabb, hogy magadnak vásárolj autót, olyat amilyet te szeretnél, ne azt, amit a környezeted mantráz, különben sosem leszel elégedett tulajdonos.

Kövesd Marcit, a cikk szerzőjét Facebookon!

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.