Kapaszkodj: a műszakin nem cserélnek olajat

2022.12.16. 13:44

Oké, oké, oké, tudom, hogy nem lehet mindenki autós arc, nem érthet mindenki mindenhez is. Az idősek azért, a fiatalok meg amazért, ráadásul ott vannak a nők, az informatikusok, a pékek és a doktorok is, akik néha totál háttal ülnek a mozinak. És ez probléma, mert úgy vélem, hogy mindenkinek kötelessége tisztában lenni az alapszabályokkal, ha autóval vagy motorral közlekedik. Sorozatomban elsőként a műszaki vizsga körüli félreértéseket próbálom meg kigyomlálni örökre.

műszaki-meme

Mostanság egy közeli étteremből rendeljük az ebédet Karesszel, mert olcsó és ha egy pillanatra félretesszük, hogy mindent rettentően elsóznak, akkor tulajdonképpen egész finom. Épp egy tál parajdi stílusú dögteát locsoltam a klozet köré, mikor egy elsőre kedvesnek tűnő házaspár vonalai rajzolódtak ki az autókereskedés irodájának csincsillaüveges ablakában. A kilincs lenyomásával szinkronban rántottam egyet a lehúzó láncon, hogy dolgom végeztével köszöntsem vendégeim a fűtetlen budi ajtajából. Az öröm nagy volt, a szimpátia kölcsönös, majd közölték, hogy eladnák a családi Suzuki Wagon R-t. A keveset futott, ám már 18 éves autó első látásra ígéretesnek tűnt, így a korábbi szervizekről próbáltam érdeklődni.

– Hova tetszettek hordani szervizbe?

– Az elején még a Suzuki Házba, amíg garanciális volt!

– Jó, és utána?

– Utána műszaki vizsgára hordtuk kétévente!

– Oké, de mikor volt utoljára olajcsere?

– Hát most volt műszakin, nem érti?

– Értem, de a műszakin nem szervizelnek!

– Húszezret fizettünk érte! Nekünk azt mondták, hogy rendben van az autó, hibátlan, most akkor megveszi?

Na baszki, gondoltam magamban, ezek még sosem cseréltek olajat a közel húszéves Suzukin! Majd az olajbetöltő sapkát letekerve kihűlt lávadarabok és némi retek látszódott. Ezután további kérdéseket tettem fel, a bácsi pedig elmondta, hogy vezérlést még sosem cseréltek rajta, hiszen "épp csak ötvenezret futott". Hülye lettem volna megvenni, úgyhogy elköszöntünk egymástól. A szomorú pedig az, hogy ez a házaspár is meg volt győződve arról, hogy a műszaki vizsgán automatikusan leszervizelik az autókat, és más teendőjük már nincs vele. Nem örültek, ahogy én sem, mert rendszeresen találkozunk ilyen esetekkel, de nemcsak eladói, hanem sokszor vásárlói oldalról is.

Hosszas keresgélés, számtalan próbakör, márkaszervizes és helyszíni átvizsgálás után a fiatal pár úgy döntött, hogy megveszik az egyhatos Ford Focust. Nem akartak már tovább vajúdni, hiszen az elmúlt másfél év során több mint kilenc kiszemelt példányt vittek el pont az orruk elől, úgyhogy megírtuk a papírokat és kifizették a vételárat. Az átírás néhány nap alatt lezajlott, majd eljött a gépátvétel varázslatos pillanata.

Az átadás mámorában mindig megjegyzem, hogy ne felejtsenek el matricát venni, ha olyan útra készülnek, illetve mielőbb gondoskodjanak a nagyszervizről, ahogy azt használtautó-vásárlás után szokás. Az eddig kedvesnek tűnő pár viszont most meglepően reagált.

– Jó utat, ne felejtsétek a megyei matricát, ha kell, és egy induló nagyszervizt!

– Mi a faszról beszélsz?

– Haver, használt autót vettetek, 15 éves, ilyenkor érdemes lecserélni minden folyadékot, meg a vezérlést.

– Most komolyan még költeni kell rá? Azt mondtátok, friss a műszaki bazdmeg!!!!!!444

– Tesó, a műszaki friss, de ott nem szervizelik le, csak ellenőrzik, hogy ne legyél közveszélyes!

Majd idegesen beültek, magukra csapták az ajtót és elviharzottak, mert ők szintén azt gondolták, hogy a friss műszaki egyben szervizt is jelent, ahol nemcsak az autó biztonságát vizsgálják, hanem lecserélik az olajat, a szűrőket, a vízpumpát és a pollenszűrőt is. A gond pedig az, hogy most a saját tájékozatlanságuk okán átverve érzik magukat, és engem hibáztatnak, amikor az újonnan vásárolt autóra máris költeni kell.

A műszaki vizsgával kapcsolatos félreértésekről megkérdeztem Leposa Zsoltot, a Lepo01 műszakivizsga-bázis tulajdonosát, aki válaszában kifejtette, hogy náluk a szervizeléssel kapcsolatos félreértések ritkák, de azért ők is rendszeresen találkoznak meglepetésekkel. Zsolt elmondta, hogy az autótulajdonosok gyakran keverik az eredetiségvizsgálatot a műszaki vizsgálattal, és ez fordítva is előfordul. Erre sokszor csak fizetéskor jönnek rá az ügyfelek, amikor meglátják az általuk megrendelt szolgáltatás elkészült papírjait, és közlik, hogy ők "a másikra gondoltak". Szintén rendszeres eset, hogy a műszaki vizsga érvényességének évét figyelmetlenül átugorva a lejárati hónap és nap alapján kérnek friss műszakit egy évvel a valós lejárati időpont előtt.

Jól látszik, hogy a fejekben nagy a kavarodás, és sokan azt hiszik, hogy a műszaki vizsgák során automatikusan leszervizelik az autókat. Ez a tévhit könnyen vezethet váratlan kiadáshoz, vagy éhenhalással járó lerohadáshoz. Érdemes tehát megjegyezni, hogy A MŰSZAKI VIZSGA NEM EGYENLŐ A SZERVIZZEL, hiszen ekkor elsősorban a biztonságot vizsgálják, és nem szervizelik le automatikusan az autót. További hasznos tipp, hogy A MŰSZAKI LEJÁRATÁNAK ÉVÉT IS AJÁNLOTT FIGYELNI, valamint AZ EREDETISÉGVIZSGÁLAT más célt szolgál, mint a műszaki vizsga.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, a következő rész már a tárban! Addig is olvasd el gyorstalpalónkat a használtautó-vásárlás folyamatáról: