A tábladzsungel újabb áldozatot szedett – Budapesten a lényeg, hogy fizess!

2023.06.16. 05:48

Olvasónk két megállni tilos tábla közé ékelt "P Zóna kezdete" tábla alatt parkolt, mégis kapott bírságot tilosban várakozásért. Ilyenkor kinek van igaza?

Olvasói levél

Kedves Krisztián!

Budán járván a Krisztina körútról a Mészáros utca felé kanyarodva a Krisztina téren leparkoltam jobb oldalt (a többi autóval egyetemben) a templom mellett. Utólag egy fővárosi ismerősöm készített egy fotót a helyszínen:

kinagyítva:

Mit mond ilyenkor a KRESZ?
Mit mond ilyenkor a KRESZ?


...és akkor elbizonytalanodtam a kitett táblákat illetőleg.

Bekanyarodva van egy várakozni tilos, ami teljesen jogos a kanyarodó sávban. Majd az Önkormányzat értesít, hogy elkezdődött a parkoló zóna, ami után kiderül, hogy takarásban van egy újabb várakozni tilos, azaz mégsem... Annyira megörültem a parkolási övezet kezdődött, hogy egyből megálltam. Ezt az Önkormányzat 10.000 Ft-os bírsággal honorálta.

A KRESZ szerint a "várakozni tilos" tábla után tilos várakozni, viszont azt is írja, hogy a "várakozási övezet" a "várakozási övezet vége" tábláig megengedett.

Így némi ellentmondást vélek felfedezni a kitett táblákban.

Vagy tévedek?

Üdvözlettel: Attila

Kedves Attila!

A megérzése akár helyes is lehet. A kérdés azon múlik, hogy a 3 tábla hol helyezkedett el az autójához képest.

Először azt kell tisztázni, hogy a közúti jelzések valóban félreérthetőek-e. A vonatkozó jogszabály szerint:

11. § (1) A közúti jelzéseket a KRESZ és a vonatkozó szabványok rendelkezéseinek megfelelően úgy kell elhelyezni, hogy azok a járművezetők és gyalogosok, akikre a jelzés vonatkozik, bármely napszakban, kellő távolságból észlelhessék, és azokból - helyismeret hiányában is - a forgalmi rendet félreérthetetlenül felismerhessék.

(3) Tilos b) egymásnak ellentmondó közúti jelzések (közúti jelzőtábla és jelzőtábla, jelzőtábla és útburkolati jel, fényjelzőkészülék és jelzőtábla, vagy útburkolati jel és forgalomirányító fényjelzőkészülék fényjelzése) együttes alkalmazása.

Ebben a konkrét esetben nem merném kijelenteni,  hogy egyértelmű ellentmondásról lenne szó.

A Google StreetView szerint az adott szakaszon folyamatosan változik a parkolási rend. A 2019-es állapot alapján a templom mellett két megállni tilos tábla is kihelyezésre került. Az első kiegészítő kis tábla nélkül, vagyis általános megállási tilalmat jelölt.

A másodikat már kiegészítő táblával látták el, amely szerint a megállás/várakozás attól a táblától kezdve csak 06-20h között tilos a táblától számított 50 méteres távolságig. Vagyis éjszaka ott meg lehetett állni. 

a 2019-es fotón a járdaszegély kövei még szürke színben díszelegnek

Az Ön által csatolt friss fotókon viszont már mást látunk. Az aktuális közúti jelzőtáblák jelentése a sárga felfestéssel együtt valóban megzavarhatja az autósokat. A két – kiegészítő tábla nélküli – megállni tilos jelzés közé beékelődött egy „parkolási zóna kezdete” tábla. A helyzetet pedig tovább bonyolítja a járdaszegély köveinek citromsárga felfestése is.

A probléma abból fakad, hogy a „parkolási zóna kezdete” tábla azt jelenti, hogy parkolásra kijelölt helyek következnek. A parkolás során egy magánjogi jogviszony jön létre az autós és a parkolót üzemeltető társaság között. Polgári jogi jogviszony viszont kizárólag a legalitás talaján jöhet létre.

Mit mond a KRESZ?

A KRESZ vonatkozó rendelkezései értelmében a megállni tilos jelzőtábla hatálya a táblánál kezdődik és a következő útkereszteződésig tart, kivéve
   a) ha a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla ennél rövidebb távolságot jelöl meg,
   b) ha ellenkező értelmű jelzőtábla a tilalmat előbb feloldja.

A szabályozási előzményekből úgy vélem, hogy a megállni tilos táblák voltak kint hamarabb és a parkolási zóna kezdetét jelző tábla került ki utólagosan.

Ahhoz viszont elmulasztották hozzáigazítani a sárga felfestést ami miatt megtévesztő lett a végeredmény.

ebben a konkrét esetben a megállási tilalmat megszakítja a P Zóna kezdete tábla, mivel az ellenkező értelmű.

A tábla azt jelzi, hogy az úton a várakozás (parkolás) megengedett
A tábla azt jelzi, hogy az úton a várakozás (parkolás) megengedett

KRESZ 17. § (1) bek e/2 pont „Várakozási övezet (zóna)” (112/d. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton a várakozás megengedett vagy - 113. és 114. ábra szerinti kiegészítő táblán feltüntetett módon - a „Várakozási övezet (zóna) vége” (112/e. ábra) jelzőtábláig a várakozás feltételekhez kötött.

A „feltételekhez kötött” kifejezés zavaró lehet. Ez jogilag azt jelenti, hogy – a dolog természetéből kifolyólag – a tevékenység alapvetően megengedett, ha teljesülnek a kiegészítő táblán szereplő feltételek (pl.: 8-20h között vagyunk, maximum 3 órát maradunk, fizetünk).

Meglátásom szerint amennyiben a "P Zóna kezdete" tábla nem oldaná fel a "Megállni tilos" tábla hatályát, úgy nem lenne szükséges és indokolt a második (távolabbi) "Megállni tilos" tábla kihelyezése, hiszen az első korlátozó tábla hatálya a következő útkereszteződésig tartana. Úgy pedig elegendő lenne erre a szakaszra egy tiltó tábla kihelyezése.  

A KRESZ vonatkozó rendelkezéseit értelmezve tehát ez az útszakasz három részre oszlik:
a) Az első megállni tilos táblától a P Zóna kezdete tábláig tilos a megállás és a parkolás.
b) A P Zóna kezdete és a második megállni tilos táblák között legális a várakozás, meg lehet állni és szabad parkolni is. A sárga felfestésnek nincs jelentősége ezen a köztes szakaszon.
c) A második megállni tilos táblát követően ismételten tilos a megállás és a parkolás.

A kérdés tehát az, hogy ezen három szakasz közül Ön melyikben parkolt az autóval. Ha a középsőben, akkor érdemes lehet fellebbezni. Ha a másik kettőben, akkor valóban tilosban várakozott.

Üdvözlettel:
Dr. Takács Krisztián