Beperelt a zuglói parkolási cég – elvesztették az ügyet

A hazai médiában nagy port kavart, még júliusban publikált Jogtalanul büntet tilosban parkolókat évek óta a zuglói parkolási cég c. cikkünkre előbb helyreigazítási kérelem, majd perrel fenyegetés érkezett a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP) részéről. Bepereltek, de a bíróság végül elutasította a keresetüket.

Téged is érinthet 

Szerintünk nem jogszerű a tilosban parkoló autókat megbüntetni azért, mert nem váltottak jegyet a fizető övezetben. A parkolóőr tilosban parkolókat nem pótdíjazhat, csak rendőrt, vagy közterest hívhat és azok büntethetik meg. Zuglóban más a gyakorlat, húsz éve.

A sajtószabadság lényege, hogy a közügyeket érintő kínos kérdéseket bátran meg lehet írni akkor is, ha valakinek ez kényelmetlen. Mi ezt pontosan tudjuk, és nem ijedünk meg a saját árnyékunktól. Zuglóban pedig nem tudták, végül a bíróság magyarázta el nekik. Az ítélet: 

A ZKNP elveszítette a pert...

Talán emlékeztek még a zuglói parkolásos cikkünkre. Nemcsak az autósok, vagy a zuglói Facebook csoport tagjainak ingerküszöbét lépte át az opus, a publikációt követő napokban a XIV. kerületi közterületi parkolást üzemeltető ZKNP is farkast kiáltott, de hiába. 

nyertünk: mert A kérdéssel összefüggésben alapos SAJTÓmunkát végeztünk.

Beszereztük a ZKNP álláspontja mellett több másik parkolótársaság jogi álláspontját is, szakosított ügyvédekkel konzultáltunk, céges jogászaink körbeszaglászták a témát minden oldalról, így születhetett meg a parkolási cég által kifogásolt publikáció. A sajtómunka alaposságával a bíróság is egyetértett:  

Hiányosság egy szál se.
Hiányosság egy szál se.

A ZKNP azonban nem örült a sajtó nyújtotta nyilvánosság lehetőségének és sajtóhelyreigazítási kérelemmel fordult szerkesztőségünkhöz. Tette ezt annak ellenére, hogy nemcsak a szakmai együttműködés lehetőségét (bírósági ítéletek megosztása egymással), hanem egy próbapert is felajánlottunk  számukra. Az volt a célunk, hogy a békéltető testület helyett valódi bíróság dönthesse el, melyikünk jogértelmezése helytálló.

A ZKNP ahelyett, hogy élt volna a lehetőséggel, további válaszra sem méltatta szerkesztőségünket.

A kiegyensúlyozottságot megtalálhatjátok a cikkben. Pedig ilyen szinten nem is kötelező!
A kiegyensúlyozottságot megtalálhatjátok a cikkben. Pedig ilyen szinten nem is kötelező!

A sajtóhelyreigazítási kérelemnek szándékosan nem tettünk eleget, hiszen az újságot az újságírók írják és nem a cikkekben szereplő személyek. A sajtószabadság azt is jelenti, hogy mi döntjük el szabadon, miről és mit írunk, a véleményünk a miénk, abba másoknak beleszólást nem engedünk.

Aki ezzel nem tud azonosulni, annak a bíróság és a sajtóper jogintézménye marad egyedüli opcióként. A ZKNP szerencsét próbált a bíróságon, végül sajtópert indított a Totalcar ellen. 

akkor is kiállunk az elveink mellett, ha perrel fenyegetnek

Még akkor is! Anélkül meg pláne!
Még akkor is! Anélkül meg pláne!

A ZKNP végül elvesztette a pert

Éppen úgy, ahogyan egy valódi sajtószabadságot biztosító jogállamban minden más - alaptalanul perrel fenyegetőző és perelő - személy el szokta bukni az ilyen pereket. Az ítélet még nem jogerős.

A TÖRTÉNETNEK AZONBAN ITT NINCS VÉGE!

Ahogyan a bírósági ítélet is fogalmaz, "ez egy társadalmi vita kezdetének tekinthető." Mi pedig komolyan vesszük az autósokat érintő társadalmi kérdéseket és készen állunk vitázni. Sőt! Nonszensznek tartjuk, hogy a bíróságok között sincs arról egyetértés, mi a követendő eljárás a KRESZ-t sértve várakozó járművek pótdíjazása / bírságolása tekintetében. 

AZ A SZÁNDÉKUNK, HOGY VÉGET VETÜNK ENNEK és addig nyomjuk a csengőt, amíg a Kúria jogegységi határozatot nem hoz ebben a jogi kérdésben.

Szeretnél részese lenni a kezdeményezésnek? Itt az alkalom! 

Ha téged is pótdíjaztak már a ZKNP munkatársai tilosban parkolásért és perre vinnéd az ügyet, jelentkezz és írd meg történeted DOKUMENTUMOKKAL együtt a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra. Ha parkolóőrként, vagy közteresként volt közöd Zuglóhoz, akkor is jelentkezz!

A ZKNP álláspontját most is leközöljük: 

Frissítés: a ZKNP futott még egy kört a másodfokú bíróságon, megfellebbezték az elsőfokú ítéletet. Gondolom abban bíztak, hogy csak az elsőfok volt felkészületlen, majd a másodfok megmondja a tutit. Meg is mondta, csak nem úgy ahogyan a ZKNP elképzelte. 

A másodfokú bíróság jóváhagyta az elsőfokú ítéletet, így a döntés jogerős!