Mától bővül a buszsáv használatára jogosult járművek köre

Segítsétek a közlekedésüket

2024.07.01. 06:05

Magyarország július elsejétől tölti be az EU soros elnöki pozícióját, a főváros közlekedési helyzete pedig nem kellően stabil a megjelenő diplomáciai-politikai küldöttségek gyors és zökkenőmentes forgalmának lebonyolításához. A jogalkotó ezennel átvágja a gordiuszi csomót.

Ahogy az index megírta, az Építési és Közlekedési Minisztérium 2024. július 1-től lehetővé tette, hogy a buszsávokban közlekedjenek a magyar EU-elnökség miatt Budapestre érkező delegációk járművei. A jogalkotó tehát a közúti közlekedés szabályainak módosításával is segíti a programok lebonyolítását.

Új szereplők jelennek meg a buszsávban, átmenetileg.
Új szereplők jelennek meg a buszsávban, átmenetileg.

Annak érdekében, hogy az EU-elnökségi járművek megjelenése ne okozzon további terhelést Budapest amúgy is forgalmas úthálózatán, a KRESZ módosításával lehetővé válik, hogy 

A DELEGÁCIÓK KIJELÖLT JÁRMŰVEI A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS ZAVARÁSA NÉLKÜL AZ AUTÓBUSZ-FORGALMI SÁVOKBAN KÖZLEKEDJENEK december végéig.

Mindez azonban szigorúan csak a kijelölt járművekre vonatkozik, amelyek a közösségi közlekedés zavarása nélkül élhetnek ezzel a lehetőséggel, azaz a buszsáv továbbra is az autóbuszoké és a trolibuszoké, a közösségi közlekedésnek itt továbbra is elsőbbsége lesz.

Az ellenőrizhetőség és észlelhetőség elősegítése végett a buszsáv használatára újonnan jogosult járművek megkülönböztető - öntapadós - matricákat is kapnak. Ezek a járművek elején és hátulján is kötelezően elhelyezésre kerülnek. 

Ha ilyen matricával ellátott autót láttok, legyetek előzékenyek.
Ha ilyen matricával ellátott autót láttok, legyetek előzékenyek.