Kilyukad a dugattyú, ha kokszos a teteje?

Tibi műhelye: GDI motor dugattyútető-tisztítás

2022.08.06. 06:54

A közvetlen befecskendezéses motorok karbantartásának része a szeleptisztítás, viszont a Hyundai és Kia motorjainál a dugattyútetőkön is képződik lerakódás, amit tanácsos időnként eltávolítani. Kétféle módszert próbáltunk, meglátjuk, melyik az eredményesebb.

Az interneten kutakodva nehéz olyan 10 évnél fiatalabb autót találni, amelyik motorjának ne lenne valami vélt vagy valós típusbetegsége. Az, hogy egy motor kerülendő-e, vagy sem, reálisan még szakemberek számára is nehezen eldönthető kérdés, egy képzetlen felhasználó pedig kénytelen az internetes fórumokra, cikkekre hagyatkozni. A legtöbben pedig egyáltalán nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel, valószínűleg stressz szempontjából ők járnak a legjobban.

A mostani cikkünk és videónk a Hyundai és Kia GDI motorcsaládjának alkalmanként előforduló hibalehetőségéről szól. Nincsen statisztikánk, hogy ezer motorból hány hibásodik meg ezen a módon, ezért hangsúlyozottan nem riogatásról van szó, hanem egy hibalehetőség kizárásáról, megelőző karbantartással. Néhány éve az Intent Hungária Kft. vezetője, Pápai Károly említett meg egy technológiát, amit a Hyundai-Kia közvetlen befecskendezéses GDI motorjainak szükségszerű karbantartásaként említett meg.

Az alapprobléma, hogy ezeknek a közvetlen befecskendezésű motoroknak bizonyos üzemi feltételek mellett ki tud lyukadni a dugattyúja, ami első hallásra sem tűnik olcsó hibának, másodikra még kevésbé. Az okot a gyártó a detonációs égésre vezette vissza. A dugattyútetőn lerakódó kokszréteg közepes vagy nagy terhelésen fel tud izzani, ami az égéstérbe közvetlenül befecskendezett üzemanyagot képes meggyújtani. A probléma az, hogy az égéstér ellenkező oldalán a gyújtógyertya van rendszeresítve erre a feladatra, amit meg is tesz annak rendje és módja szerint. Amikor ez a két ellentétes lángfront találkozik (az egyik a gyújtógyertya felől, a másik a dugattyú irányából), olyan robbanásszerű detonáció jön létre, ami képes átlyukasztani a dugattyú tetejét.

Mivel az utóbbi időben egyre többször találkozok mind a hazai, mind a külföldi autós sajtóban ezzel a problémával, megkértem Karcsit, hogy porolja le azt a speciális eszközt tartalmazó kuffert. Hogy hogyan sikerül a feladatot megoldani, kiderül a videóból.