A legújabb BMW koncepció egy színváltós i5

2024.03.07. 18:13

Az i5 Flow Nostokana az 1991-es BMW Art Car ma 88 éves alkotója, a dél-afrikai Esther Mahlangu első fiának nevét kapta.

1991-ben a BMW Art Car program első női és egyben első afrikai alkotójaként is Esther Mahlangu nem sokat vacakolt, és a fehér 525i teljes karosszáriáját beborította a helyi Ndebele közösség örökségéből merített színes motívumokkal. A már 88 éves művészt most újra megkereste a BMW, hiszen az átlátszó elektróda rétegeket és mikrokapszulákat használó E Ink technológiával a tizenkettedik Art Car modern megfelelőjét akarta megalkotni.

Vezettük az új i5-öt, és az biztos, hogy a fényjátékok szempontjából kívül és belül is elég impozáns a BMW formatervét tekintve egyébként legtradicionálisabb elektromos szedánja.

A színváltós BMW koncepciók fejlesztéséért felelős Stella Clarke szerint „abszolút szürreális” élmény, hogy Esther Mahlangu művészetét át tudták ültetni erre a médiumra is. Az biztos, hogy külső LED és E Ink felületekkel már eddig is játszottak az autógyártók, a jövőben, a Neue Klasse kapcsán pedig eleve arról beszél a BMW, hogy a krómokat ideje változatos fényekre cserélni.

Az elektroforézis technológia felhasználásával változtatható színű csíkokat helyeztek el az i5 tetején, oldalain, valamint a motorháztetőn és a csomagtérfedélen is. Minden ilyen vékony E Ink rétegben több millió mikorkapszula található, melyek a feszültség változására reagálva rendeződnek új formákba, miközben a színüket is váltogatják.

A gyakorlatban mindez így mutat a BMW 5,06 méter hosszú elektromos szedánján:

Hogy mindez mennyit tesz hozzá a fogyasztáshoz, arról nem szól a közlemény, bár az e-book felhasználók tudják, mennyire takarékos tud lenni az E Ink. Az elektromos papír technológiáját egyébként még a Motorola vezette be 2006-ban, a Motofone nevű telefonjával.

Az i5 Flow Nostokana borítása 1349 külön vezérelhető E Ink modulból áll, melyet lézerrel vágtak méretre. A hajlított felületek és az animációk már a BMW laborjában születtek, míg a koncepció zenei aláfestését Renzo Vitale szerezte. Színes ceruzák hangja a papíron és az i5 érintőképernyőjének visszajelzései egy mixben, színes fényekkel. 1991-ben ezt még biztos nem látta jönni Esther Mahlangu.

Hogy az emberek miket írnának az autójuk oldalára ezzel a funkcióval, a kedves olvasók fantáziájára bízom. Az viszont biztos, hogy míg 2022-ben az iX Flow csak fehérről feketére tudott változni, tavaly az i Vision Dee már 32 színt tudott felmutatni. A fejlődés jegyében ez az i5 pedig még több árnyalatra képes, bár a pontos szám egyelőre a BMW titka marad.