Itthon is indul az elektromos rollerek szabályozása

2022.04.29. 17:07

Hivatalossá váltak a Budapesten hatályba lépő, bérelhető, utcai rollerekkel kapcsolatos rendelet részletei. Az új szabályozás részleteit az egyeztetési folyamatban részt vevő PRM-CEE tanácsadó cég szakértője mutatja be. A hivatalos sajtóközlemény részletezi a parkolás lehetőségeit, de definiálja azt is, mit tekint mikromobilitási eszköznek, ami egy későbbi, valódi KRESZ-kategóriába soroláshoz nyújthat támpontot.

A sajtóközlemény két nagyon fontos témában foglal állást:

Csak kijelölt helyeken lehet lerakni a bérrollereket

A rendeletmódosítás egységes keretet teremt a mikromobilitási szolgáltatások budapesti működésének szabályozásához. A rendelet meghatározza azokat az ún. mikromobilitási pontokat (MMP-k), amelyeken a használaton kívüli kerékpárok, rollerek leparkolhatóak. Mivel fővárosi szabályozásról van szó, ezért csak Budapest tulajdonában álló területeken létesítendő pontokra vonatkozik. Ezeken túl az előírások meghatározzák a szolgáltatás működtetésének egyéb feltételeit is:

  • A szolgáltatók által fizetendő közterülethasználati-díj eszközönként havi 50 és 1000 forint között mozog e-rollerek esetén az elhelyezéstől függően. A belvárosi területeken a legmagasabbak a díjak, míg a külvárosban – az ottani felhasználók kiszolgálását ösztönzendő – a Főváros 50 forintos havidíjat határozott meg.
  • A díjból 25 százalékos kedvezményt kap a szolgáltató, ha az eszközök begyűjtésére, szállítására környezetbarát (zéró helyi emissziós) járműveket használ, illetve, ha felhasználási adatokkal segíti a BKK-t az utazásszervezésben.
  • A szolgáltatók az eszközökön három helyen egyedi azonosítót kötelesek feltüntetni, amely a szabályszegések felderítését és a szabályszegő felhasználók beazonosítását segíti elő.
  • Az MMP-ken kívül tárolt eszközök szolgáltatói napi 5000 forint bírságra számíthatnak eszközönként.

Mely eszközöket érinti a rendelet?

A definíció szerint mikromobilitási eszköz a kerékpár, a roller, továbbá az emberi erővel hajtott, illetve ennek segítésére vagy önálló hajtás céljából legfeljebb 350W névleges teljesítményű és 25 km/h, vagy azt meghaladó sebesség esetén a teljesítményleadást megszüntető elektromos motorral rendelkező, kifejezetten személy szállítására szolgáló egyéb eszköz, így különösen az önkiegyensúlyozó eszköz (hoverboard, monocycle).

A jogszabály fokozatosan lép hatályba, mivel időbe telik a mikromobilitási pontok kialakítása, határaik felfestése. Elsőként az eszközök használatát tekintve legfrekventáltabb területekre vonatkozik majd az új szabályozás: az V., VI., VII. és VIII. kerületek egyes belső területeinek fővárosi tulajdonú részein június 1-től hatályos, míg más területeken – a belvárostól kifelé haladva – július 1-től, illetve október 1-től.

Eddig a sajtóközlemény.

Amit nem tudtunk meg: mi lesz a KRESZ-módosítással

Sok fontos dologra választ kaptunk, de elég sok kérdésünk is maradt: milyen típusú és teljesítményű saját rollereket lehet használni a járdán, a bicikliúton, az úttesten, kell-e bukósisak, milyen jelzőberendezések kellenek a rollerre, mennyi a megengedett sebességük, stb. Ezt már nem Budapest, hanem az új Országgyűlés fogja tárgyalni, remélhetőleg minél hamarabb.

A mikromobilitási pontok (MMP) kialakításával fontos kérdést válaszolt meg Budapest, de a gyakorlati oldalát most még nehéz látni: háríthatják-e például a szabálytalan parkolásról szóló bírságot olyan ügyfélre, aki szabályosan parkolt, csak a haragos szomszéd félredobta gépet, amikor tántorgott hazafelé a kocsmából. Ki igazol, ki fizet, hogyan lehet ezt jól megszervezni, öntisztulásba indulnak-e az egyre nagyobb mennyiségben megjelenő, egyébként egyáltalán nem olcsó szolgáltatást nyújtó cégek? Én őszintén remélem, hogy nem lesz ebből újabb káosz.

Még senki nem tudja, milyen lesz itthon egy szabályos e-roller, de ha érdekel egy teljesen illegális, ezt a videót ne hagyd ki!

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!