Megszüntetném a vonóhorgot

július 28., 13:06 Módosítva: 2021.07.30 06:36
321

Tiszteletem!

Adott egy nemrég vásárolt BMW, ami rendelkezik leszerelhető vonóhoroggal, viszont a zárszerkezet nem működik (nem lehet leszerelni a horgot), plusz egy kicsit el is van ferdülve. Az autó augusztus végén megy műszakira.

Az alkatrész cseréje drága, én pedig nem tervezem a horgot használni, mert erre a célra van egy másik vonóhorgos autóm. Plusz a BMW-n elég rondán néz ki. A kérdésem az volna, hogy egy vonóhorog végleges megszüntetésének mi a folyamata? Az interneten csak a felszerelésről találtam infót. Miszerint új forgalmit állítanak ki, amibe be van jegyezve a vontatható tömeg, stb. és mindenképp utána szükségeltetik egy műszaki vizsga. Az én esetemben mi az eljárás?

Péter

Kedves Péter!

A vontatás lehetőségének megszüntetése is hasonló annak létrehozásával. Szereltesse le a horgot az autóról, majd az aktuális műszaki vizsgán jelezze a munkafelvételen a műszaki tartalom megváltozását. A sikeres vizsga egy adatlapot fog eredményezni, amelynek birtokában be kell majd ballagni a legközelebbi Kormányablakhoz, ahol új forgalmit fog kapni az autó, immár a vontatási adatok nélkül.

Fontos infó azonban, hogy a vonóhorog cserélhető is. Nem muszáj az eredetit megvenni hozzá, ha egy szabványos, E-jellel rendelkező darab kerül fel az autóra - magyar gyártmányban is kapható több fajta - a felszerelt darab műszaki ellenőrzése után a vontatás státusza marad a forgalmiban és a rendszerben. Egy valóban levehető horoggal pedig elérhetné a vontatáson kívül nem szép látványt nyújtó vasdarab elrejthetőségét. Kisebb koccanásokkor (például parkolási sérülések) a horog védelmi vonalként is használható, nagyobb erőhatás azonban az egész padlólemezt el fogja csavarni - mondjuk ebben az esetben az autó valószínűleg amúgy is a gazdasági totálkár kategóriába esne.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Szörcsög a klíma a C-Maxban

július 15., 14:04 Módosítva: 2021.07.16 18:01
0

Kedves Doki!

A páromnak van egy 2006-os Ford C-Max 1,6i járműve. Ma mesélte, hogy nem hűt a klíma. A munkahelye nincs messze (kb. 18 km), ahonnan a mostani melegben bekapcsolt klímával szeretett volna hazajönni, de csak "szörcsögést" hallott, és úgy érezte, nem hűt a klíma. Egyből kipróbáltam én is, miután hazatért.

A leghidegebb fokozaton (LO) és max. ventiláció mellett éreztem "hűvöset" (igaz, a kocsi a ház előtt állt, és csak max. két percig járattam), de nem volt az az érzésem, hogy na, jó ez... Tudom, ebben a korban vannak bőven gondok az ilyen autóval. Két éve vettük, és akkor volt feltöltve a klímája utoljára. Minden évszakban szoktam járatni a klímát (tél, tavasz, nyár-pláne, ősz).

Az autóban dupla digitális kijelző van - oldalanként szabályozható (elvileg). Mindkét oldal LO állásban volt. Jó gondolat, hogy valahol szivároghat a rendszer (talán kavicsfelverődés miatt kilyukadhatott a hűtő)? Mert pontosan két nappal a jelenség előtt használtam az autót - és persze a klímát -, nem volt vele baj.

Péter

Kedves Péter!

Remélhetőleg a legutóbbi klímatöltésnél UV-adalékot is tettek a rendszerbe. Ez olyan szükséges rossz, mert az autó- és alkatrészgyártók összeráncolt homlokkal néznek az adalék miatt (és a garancia is sok esetben elbukik a plusz anyag okán), de nélküle sokkal nagyobb mennyiségű klíma-hűtőközeg távozna a sztratoszféra felé, hiszen a klímák szivárgásának okait sokkal könnyebb megtalálni, ha meg van festve a szökés helye.

Én még emlékszem a kilencvenes évek közepén végzett hősies szivárgáskeresésre, amikor a részlegesen lebontott műszerfalak alatt fekvő szerelők fújták a szappanos vizet, hátha mutatkozik az elpárologtató hibája. Ezt a módszert gyorsan megkerüli a kontrasztanyagos megoldás.

A szörcsögő/sziszegő hang olyan rendszereknél engedhető meg - akkor is csak leállítás után hallható általában - ahol nem tágulószelepet, hanem a sokkal egyszerűbb kivitelű kapilláris csöves megoldást alkalmaz a gyártó, ez utóbbi az ön Fordjánál nem aktuális. A szörcsögés és a lecsökkent hűtési hatásfok tehát a szerviz felkeresését jelenti, ahol először a működési nyomások megfigyelése, majd a szivárgás helyének megállapítása lesz a teendő.

Egy új autó is elveszítheti a klíma töltetének nagyjából tíz százalékát évente anélkül, hogy nyoma legyen, és még hibának sem lehet nevezni. Tehát egy ötéves autónál már jelentkezhet a "volt ez már hidegebb is" érzés, amit nem a klímaváltozásra kell fogni, azaz mégis, de csak a lokális - jelen esetben a fedélzeti - klímára.

A nevezett típus is szenved a kondenzátor (alias klímahűtő) meghibásodásától, ami nem csoda, hiszen ez az elsődleges védvonal az autó orrában a bogarak, kövek, csapadék, sós latyak ellen. Továbbá a kompresszor csövei is hajlamosak a repedésre, sőt maga a kompresszor is szivároghat - amelynek kontrasztanyagos elszíneződése nem mindig mutatkozik, csak a hajtott oldal lebontása után. A lecsökkent hűtőközeggel működő duplazónás klímák néha hozzák a kísérteties jelenséget, amikor az egyik oldal még képes hideget lehelni magából, a másik pedig már csak a külső - melegnek érezhető - áramlatokat tudja a rácsok felé terelni.

A hétvégi Parkoló Parádé Doki-sátrában a klímás nyűgökről is lehet majd beszélgetni, de gyakorlatilag minden jöhet, ami kerekeken gurul (talicskára lesz nálam WD40).

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Eszi az önindítókat a Peugeot 206

július 10., 17:05 Módosítva: 2021.07.30 06:40
517

Üdvözlöm!

Peugeot 206 SW 1.4 8V (75 LE) benzines, 2002-es évjáratú autómban az elmúlt fél évben három önindító (gyári felújított, vadonatúj, bontott gyári) ment tönkre. Az önindítókkal kb. 1500-2000 km-t tudtam utazni, aztán a hibajelenség, hogy indításkor csak egy kattanás hallható. Húzásra és tolásra az autó beindul.

A szerelő nem tud már mit mondani, én pedig nem értek hozzá. Elvileg két testkábel érintkezik az önindítóval, az akksié és a gyújtáskapcsolóé. Gyújtásra minden elektromos berendezés működik, de az indítókulcs további elforgatására már csak a kattanás hallható. Akkumulátor jó, másik teleppel is ugyanezt produkálja. Sajnos bosszantó az állandó önindítócsere, és a valódi hibára nem tudunk rájönni.

Gábor

Kedves Gábor!

A megoldás érdekében bele kellene nézni a tönkrement indítómotorok belső szerkezetébe, hogy látni lehessen, pontosan mi okozza a sorozatos problémát. A felújítottakkal és újakkal vigyázni kell, mert a nagykerekben több árkategóriában és minőségben is kapható ilyen alkatrész, mi is szaladtunk már bele hasonló problémába: az olcsóbb kivitel gyakran nem ok nélkül olcsóbb, és itt a kisebb súly nem a sportosságot szimbolizálja. Szerencsére még országos szinten fellelhető a hagyományos felújító háttéripar, ahol tudni lehet, ki és milyen pótalkatrészt épített bele a részegységbe (Pest megyében a Fer-Vill Kft. és a Kelle Kft. a két meghatározó, de van még más szereplő is). Ellentétben a külföldről származó darabokkal, ahol csak bízhatunk abban, hogy minden gyári minőségnek megfelelő a dobozon belül (na, persze).

Az autóval kapcsolatban a villamossági problémákon túl (például kint maradó indítómotor-vezérlési tápfeszültség) a lendítőkerék fogaskoszorújának hibája használhatna el indítómotort a várt élettartam végénél jóval hamarabb, de ezt az indítózáskor hallható rendellenes hang is mutatná, továbbá a kiszerelt alkatrész fogaskerekén és a lendkerék fogazásán is látszódna a hibás együttműködés nyoma. Az indítómotoroknál is több beszállító és több kivitel létezhet, itt a fogszám és fogprofil alapvető megfelelőséget kódol, a nem belevaló azonnali problémákat okoz. Ha a fogaskoszorú sérült, cseréje szükséges, máskülönben sorozatban el fogja koptatni az indítómotorok mechanikáját. Ez fájdalmas lépés, hiszen a váltó leszerelése az első teendő, de ez egy ilyen sport. Fontos szereplő még a kuplung állapota és a váltó alsó védelme is, mert a bejutó vagy keletkező por az indítómotorban landolhat, ezzel blokkolva a kis fogaskerék munkáját, ami a nagyáramú rész kapcsolódását lehetetlenítheti el.

Ha a kiszerelt indítók tesztpadon még működnek, feltétlenül ellenőrizzék az autó rendszereit (a táp/test vizsgálata alapvető irány), illetve sok esetben érdemes teszt-szálat bekötni az indító vezérelt lábára is, hogy az üresbe tett autón külső indítási tesztet lehessen végezni, a gyújtáskapcsoló hibáit kizárva.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Kuplungfolyadék cseréje a Puntón

július 4., 09:02 Módosítva: 2021.07.04 09:03
0

Üdv doki,

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a fékfolyadék cserével a hidraulikus kinyomócsapágy folyadék cseréje is mehet? Gondolom a kuplung kinyomócsapágynál sem mindegy, hogy a fékfolyadék mennyi vizet vett fel az elmúlt évek során.

Az alany egy Abarth Grande Punto (199A8000, ZFA19900000388499) A házi féklégtelenítő eszközökkel megoldható a kinyomócsapágy "olaj" cseréje, vagy a fékfolyadék csere alkalmával a csapágy folyadék cseréje is kvázi automatikusan megtörténik? Lévén, hogy egy tartályból megy a két területre az folyadék.

Imre

Kedves Imre!

A tartály két rendszert lát el friss folyadékkal ez igaz, de amíg nem folyik át a rendszereken az új anyag, nem történik semmi. A kuplung folyadékcseréje is fontos lépés és javasolt a fékkel egyidejűleg azt is elvégezni. De vannak kockázatok. Mivel ugyanúgy nagyon ritkán (vagy még ritkábban) mozdul meg a kuplung légtelenítő csavarja, mint a fékrendszeré, szintén képes erősen "berohadni". Az idézőjel oka az, hogy manapság már legtöbbször műanyag a légtelenítőcsavar és a cső is, ami szintén összegyógyul, de legalább könnyű eltörni is. A Punto esetében sem beszélhetünk hagyományos kitekerhető csavarról, mert emlékeim szerint itt is a dróttal biztosított csőkötés mozgatása nyit szabad utat a folyadéknak a légtelenítőn keresztül. Ami szintén törékeny, illetve a több szakaszból álló csövezés is elmozdulhat, ami aztán szivárgásra adhat okot. Tehát inkább ne kísérletezzen otthon, a kinyomócsapágy ennél az autónál is váltó belsejében van, ami emeli a tétet ha cserélni kell. Oké, a szervizben is eltörhet a cső a mozgatáskor, de azért több a remény a sikeres folyadékcserére. Van olyan eset, mikor a beragadt légtelenítők nagyobb kockázatot jelentenek a régi folyadéknál is, ekkor esélyeket kell latolgatni.

A túlnyomással (légtelenítő eszközzel) végzett folyadékcsere ezeknél a rendszereknél is kíméletesebb metódust eredményez, a pumpálgatós módszer a fékhez hasonlóan kárt okozhat a főhengerben, de akár a munkahengerben. A szennyeződések kimosódása pedig mindig magában hordozza a későbbi szivárgás esélyét. Tehát a két éves folyadékcsere-ciklus betartása egyben biztonságot is ad a csavarok nyithatósága és a lerakódások mérsékelhetősége érdekében. Még egy strigula a megelőző karbantartás előnyei mellett.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Túlzottan hűti magát az 508-as

június 25., 15:38 Módosítva: 2021.07.19 06:14
258

Tisztelt Autódoktor!

Egy Peugeot 508 SW 1.6 THP 156 lóerős, benzines, 2012-es évjáratú, 170 ezer kilométert futott járművem van, és egy hete jelentkezett a hiba: emelt fordulaton bekapcsol a hűtőventilátor… A vizet is, olajat is visszahűti, majd a jármű leállítása után kb. öt percig pörög, aztán végre kikapcsol. Diagnosztikával nem találják a hiba okát. Olvastam már hasonló problémáról Ford Mondeo esetében is, nyilván itt más a rendszer, nem tudom, tud-e abban segíteni, hogy hol kereshető egyáltalán a hiba forrása.

Sándor

Kedves Sándor!

A fedélzeten alkalmazott digitális technika miatt a probléma javarészt mégis a célműszer képernyőjén keresendő. Természetesen nem kerülhető meg a fizikai vizsgálat sem - csatlakozók, kábelköteg, részegységek, biztosítékok és tápellátás ellenőrzése. De minden olyan egység célműszeres vizsgálata szükséges (nem csupán hibakódok, de mérhető, megjeleníthető paraméterek szempontjából is), amelyek hozzáférhetnek a ventilátor vezérléséhez, kvázi működtethetik is. Alapesetben ez a motorvezérlő és a klímavezérlő, de néha vannak érdekes összefonódások is. Érdemes az összes vezérlőt kifaggatni, az adatbuszokon rengeteg információ jut el minden egységhez.

A ventilátor modulja jelen esetben is okozhat problémát, ennek ellenőrzése is alapvető. Ha a vezérlők vészüzembe lépnének (pl. hőfokérzékelés-hiba miatt) a ventilátorok bekapcsolnak a motor biztonsága érdekében. Sajnos az ép szigetelés alatt elfeketedő/zöldülő kábel ennél a típusnál sem kihagyható a hibák közül, de ez már a hibakeresés egy nehezebb, kellemetlenebb szintje.

Mindenek előtt próbálja ki azt is, hogy a klíma lekapcsolt állapota mellett is jelentkezik-e a hiba. A kondenzátor lehűtése (klíma hűtőközeg nyomásának csökkentése) az egyik elsődleges feladat a motor hőháztartásának menedzselésében, amelyben a mérhető külső hőfok alapvetően nagy szerepet kap. Kvázi egy hibás külső hőmérséklet adat is összezavarhatja a rendszert. Ühüm. Ne hagyják ki az otthon is elvégezhető akkumulátor le-fel trükköt sem, természetesen az indítókulcs szigorúan zsebben legyen.

Remélem segíthettem!
Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Gázelvételkor rángató Vectra

június 16., 14:19 Módosítva: 2021.07.11 07:24
0

Üdvözlöm Doki!

Van egy 2003-as C Vectrám, 1.8 benzin, 122 le. A gond vele, hogy mindegyik fokozatban egyenletes haladás közben, ha leveszem a lábam a gázról, akkor egy pillanatra mintha a motorfék is eltűnne aztán visszatér, megtorpan. Ezt minden gázelvételkor produkálja, komforttalanná teszi ezzel az utazást. Sokszor ha lassítani kell, inkább azonnal kuplungot nyomok, hogy ezt a rántást elkerüljem. Féltengely nem recseg, gyertyák és gyújtáshíd új. Főtengely jeladó cserélve. Kuplung sem rég volt cserélve. Motor viszonylag szépen jár. 230 ezer km van benne. Olajfogyás sincs.

BM.

Kedves BM!

A belső féltengelycsuklók lógása, hézagossága esetén nem jelentkezik a tipizálható kattogós hang, de fura, érezhető késést és terhelésváltáskor hallható egy-egy kattanást okozhat a hajtásláncban: érdemes megvizsgálni a dolgot, habár ha akkorát lógna, ami ennyire érezhető lenne a kabinban is, akkor már valószínűleg gyorsításkor rázná a karosszériát is kisebb-nagyobb mértékben, a hézagosság miatti excentricitása miatt.

A típusra jellemző alapjárati problémákat érdemes megszüntetni: a fojtószelep már itt sem rendelkezik mechanikus bowden-kapcsolattal, viszont nagyon érzékeny a lerakódott szennyeződésekre, főleg ha a karter-visszavezetésen keresztül megnövekedett olajmennyiség jut a torokba, ezzel csökkentve, megszüntetve a szükséges légrést - melyet az automatikus kompenzáció egy ideig kezelni tud. Ez válasz lehet a csak viszonylagosnak mondott szép járására. A nézéséről nem tudunk semmit - mondjuk a műanyag fényszórók itt is hajlamosak a mattulásra, de száz aranyat ne adjon értük.

A fojtószelep ennél a típusnál is adaptálható és szükség is van rá a tisztítása után: az egyik tipikus hibája a motorfék-üzem késlekedése, melyet a magasan maradó, normál alapjáratra vissza nem eső fordulatszám tünete jelez. Ha a célműszeres beállítás után sem tér magához a fojtószelep, nem kizárható a hibája: általában a nagykerek polcon is tartják a szükséges alkatrészt emiatt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Zabál az új Fiat 500-as

június 6., 13:26 Módosítva: 2021.06.27 07:54
931

Tisztelt Totalcar Csapat,

Van egy 1,6 Mjet Fiat 500-as gépünk - még nincs benne 500 kilométer. Beváltotta a várt tudást, de a fogyasztástól leültünk. Elöljáróban, hogy hegyi környezet, lefelé gurulás, városban ovijárat, kis vásárlás. Tehát rövid körök és hegymenet. Ez így 12-13 liter százon.

Kis Pandánk, amit eddig hajtott a párom, hittük hogy éhes a 8 literes átlaggal (1,2, 4x4, benzin, 2005). Erre itt a modern takarékos dízel, és maga után húz egy kutat. Oké, a hegyen 15 kilométer az átlagtempó, 2. max. 3. sebesség, de akkor is. Mielőtt a Fiattal felvenném a kapcsolatot, gondoltam tanácsot, tapasztalatokat keresek.

Mihály

Kedves Mihály!

Ha zsír új a verda, adjon neki pár ezer kilométert - amit a gépkönyv is ír általában - hogy az újszülött technika kicsit "összerázódhasson". Elvileg nincs szükség már a régimódi bejáratásra, már ami a motor összekopását jelenti, de azért még ne üssék a lovakat dupla ostorral legalább 4-5 tankolásnyi távon. A hegymenet gonosz dolog, a modern dízel pedig az ovijáratban nem lesz erős - ha rövidtávú a használat (de ki jár Szegedről Sopronba oviba, ugyebár). Minél több a rövid menet, annál gyakrabban fog kényszer-regenerálni a rendszer, ami szipkázza a naftát rendesen. Érdemes egy olcsón letölthető (pár száz forint) alkalmazást (pl. Carmanager) használni a fogyasztás folyamatos monitorozására, így megússza a cetlis visszaosztós matekolást, ráadásul a résztankolásokat is pontosan beleszámoltathatja a nagy átlagba.

Menjenek el egy nyugis hétvégi kirándulásra az autóval, hogy lehessen látni a számokat egy tartós 90-es tempónál is. Tudom, hogy az élet egyre gyorsul, de például autópályán már nagy eltérés adódik egy tíz kilométeres tempó-különbségből. Ha a fogyasztásra megy az ember, nem időre, akkor megéri visszafogni a lovakat kicsit.

A gyártó nem köti az orrunkra a stratégiáját, de simán elképzelhető, hogy az első szervizlátogatáskor változtat a jármű szoftverein, és sok minden meg fog változni. A releváns márkaklubokban érdemes barátkozni, rengeteg tapasztalat cserélhet gazdát. Ovijáratra még mindig a benzinest, illetve - ha a lehetőségek adottak - a villanyost javaslom. Tudom, elcsépelt mondóka és már késő, de akkor is.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Recsegő váltó a Toyota Avensisben

május 30., 12:51 Módosítva: 2021.06.08 17:39
0

Tisztelt Autódoktor!

2006-os Toyota Avensis (1.8 VVT-i) vásárlása előtt vagyok. A próbakörön felfigyeltünk rá, hogy kettes fokozatba való visszakapcsolásnál a váltó recsegő hangot ad. Kuplungot tavaly cseréltek. Minél alacsonyabb a fordulatszám, annál enyhébb a tünet, mintha meg is szűnne. Az autót elvittük márkaszervizbe állapotfelmérésre - ahova a tulaj eddig rendszeresen hordta. Ott a munkafelvevő teljes higgadtsággal közölte, hogy bár természetesen nem látnak bele, szerintük nincs nagy baj, nyugodtan használhatom az autót, hisz a tulaj is ezt teszi vele és évek óta ismeri a problémàt. Hozzáteszem, most vásárolt ott két új autót, így nem győztek meg a válaszukkal. Független szervizes szerint szinkrongyűrű a probléma, mielőbb ajánlatos cserélni.

A kérdésem az lenne röviden, kinek higgyek? A gépkocsi ára kellően vonzó, a márkaszerviz hozzáállása miatt sajnos többet nem tudtam alkudni, így egy drága váltócsere vagy javítás kellően átszabja a költségvetésem. Illetve, ha rászánom magam, a márkaszerviz prioritást élvez?

Köszönettel: Márton

Kedves Márton!

Kicsit mindenkinek igaza van, mert a kopott szinkronos váltó valóban használható kis odafigyeléssel - pályanapra nem optimális, de a köridőket inkább valami bukólámpás japánnal ostromolja. A kopott szerkezet több időt kér és kisebb fordulatszám-különbséget tud csak összehangolni. A javítással kapcsolatban a költségek elég tág határok között mozognak. A szinkrongyűrű/dob együttes általában csak gyári kivitelben vásárolható meg újként: ez valóban drága buli, főleg a márkaszerviz kivitelezésében. (Nem hibáztatom őket, a magasabb óradíjuk hatalmas költséget kell behozzon, egy szerviz fenntartása, működtetése nem aprópénz.) A nevezett váltó javítása nem tartozik a nagyon komplikált tevékenységek közé, simán megoldja egy független szerviz is.

A másik terv pedig a bontott váltó lehet, amely zsákbamacska jellegét akkor vesztheti el bizonyos mértékben, ha a beépítendő váltó még esetleg kipróbálható a donorban. A belső mechanika pontos állapotáról még ekkor sem kap pontos képet - egy kopott kapcsolóvilla/tengelyvég-csapágy nem mindig érezhető néhány száz méter megtétele alatt. De nyilván itt az azonnali költségek barátságosabbak lehetnek.

A váltó lebontásakor feltétlenül számítson a kuplung cseréjére is, egy 2006-os autó már jócskán kapott az életszerű használatból. Általában egy százezret futott kuplung még hibátlanul működik, de a kopása már jelentős lehet - kár visszatenni még egy körre, legalább a tárcsát és a kinyomócsapágyat érdemes cserélni, ha kézben van a váltó. Ugyanez igaz a főtengely hátsó szimeringjére is.

Az alku az ön dolga, az adásvétel részleteiről nincs tudomásom, de egy ilyen tétel igenis része kell legyen az egyezségnek. Egy tapasztalatlanabb sofőrnek igenis gondot okoz a reccsenő fokozat, és ha nem tanulja meg kezelni a problémás szerkezetet, a probléma nagyon hamar romló tendenciát fog mutatni, minden reccsenés egy kicsit növeli a kopottságot.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Mennyit kell az autónak elbírni?

május 24., 10:12 Módosítva: 2021.06.05 13:16
104

Üdv Doki,

Kérdésem tárgya lehet, hogy inkább Stump Bandira tartozna (neki nem találtam elérhetőséget), illetve belelóg némileg az autójogász témába is, de első körben itt érdeklődnék. Amennyiben mégsem éreznéd magad illetékesnek a témában, kérlek passzold tovább, vagy esetleg egy közös választ is megköszönnék.

Hátsó felfüggesztés, teleszkóp, gátló... nem sokat értek hozzájuk, azt tudom róluk, hogy vannak. Mennyit kellene ezeknek bírniuk? És itt nem az idő vasfogára értem a "mennyit", hanem súlyügyileg. Elképzelhető, hogy beül két ember elölre (100 kg körüliek), illetve hátra is szintén ekkora melákok kerülnének (és a csomagtartó üres!), majd az autó hátulja úgy leül, mint az iszap. Kerékjárat és gumi között alig marad távolság, menet közben pedig az úton úgy visszaüt a teleszkóp kisebb úthibáknál is, hogy azt várom, mikor üti át a karosszériát. Tegnap a csomagtartóban vittem a négy nyári gumit cserére, hátul ült a két lányom némi bevásárlás kíséretében, de a helyzet hasonló volt. Amikor kiszálltak és kivettem a gumikat is, érezhetően megkönnyebbült az autó. Mi lehet a gond és a megoldás?

Ja, és a lényeget a végére hagytam: 2.5 éves Suzuki SX4 S-Crossról van szó (2018. októberi, 1.4T, nem Allgrip-es), szakszervizben rendszeresen szervizelt, 23 000 km futásteljesítmény, nem sérült, főleg gyorsforgalmi úton (8-as) és faluba vezető bekötőúton (2km) használva. Nem szoktam sok cuccot vinni benne, öt emberrel+csomagok nem is próbálkoztam soha, általában két ember (elől) szokott utazni rövidebb távokra.

Igazából nem is tudom, hogy ezt a kérdés szakszervizben egyáltalán feltehetem-e? Vagyis ha arra hivatkoznék, hogy nem felel meg a hátsó felfüggesztés teherbírása a számomra, és csináljanak vele valamit. És ha azt mondják, hogy ez gyárilag ilyen (márpedig azt fogják!), én pedig a saját költségemen kicseréltetem (nem márkaszervizben), akkor elveszíteném-e a még 1.5 évig fennálló garanciát?

Egy a lényeg: ez a konstrukció így elég gáz. Mi van ha négy termetes ember (+gyerek középen) tele csomagtartóval próbál közlekedni? Szikrát hányok hátul, mint Hamilton? Amennyiben tudtok erre nekem választ adni (akár pro, akár kontra), azt megköszönném! Addig nem szeretném a márkaszervizt sem felkeresni ebben az ügyben, amíg valamiféle kapaszkodóval nem rendelkezem.

Bálint

Kedves Bálint!

Bandi valóban jó volna ebben a témában is - a mérnökök már csak ilyenek - viszont sajnos évek óta nem a TC csapatában játszik, de ha valamilyen rendezvényen összefutsz vele, tuti szívesen segít, nagyon jó arc.

A szakszámítások hiányát én a villáskulcsaim méretével igyekszem kompenzálni - eddig a negyvenkettes a legnagyobb, egyszer megmutatom, szem nem marad szárazon.

A Suzuki SX4 méretű, kategóriájú autók teherbírása nagyságrendileg 450-500 Kg körül lehet (a forgalmiban pontosan meg lehet nézni) (F.1-G). Az általad leírt terhelésre viszont lehet, hogy kevés lesz a megvásárolt jármű a jelenlegi állapotában (is).

Ha a négyszáz kilónyi embert és a bevásárlást is beletesszük a képletbe, sajnos elég valószínűen a hátsó sárfogó gumik (ha lennének a mostani autókon) kopására lehet számítani, főleg egy hullámosabb útszakaszon. Az SX4 hangolásánál a tervezők inkább a kényelemre, mint a nagy teherbírásra tették a hangsúlyt véleményem szerint. Hozzá kell tennem, nem volt dolgom még ilyen járművel, érdemes visszaolvasni a releváns teszteket, hátha lesz ott ilyen témájú megjegyzés, észrevétel.

Az autó hasmagasságát és terhelhetőségét elsősorban az alkalmazott rugók határozzák meg, kiszámítható működésüket pedig a hozzájuk illesztett karakterisztikájú lengéscsillapítók segítik. Ezek cseréjével a leírt probléma egyik részről megoldható lenne, azonban így az üresen közlekedő autó viselkedése is megváltozna, illetve kicsit visszaköszönne a 70-es 80-as évek emelt seggű autó divatja, valamint a kemény far pattogása is sokat elvenne a komfortos vezethetőségből.

Hasonló problémakör megoldására születtek a manuális vagy automata üzemmódon működő hasmagasság-tartó rendszerek, de ezek költséges dolgoknak számítottak már harminc éve is. Nem hiszem, hogy műszaki hibáról lenne szó, ezt eldöntendő érdemes lenne beülni egy, a szalonban álló identikus járműbe családostól.

Műszaki hibát jelentene a rugók törése/gyengülése, vagy a lengéscsillapítók szivárgása: szerencsére mindkettő könnyen vizsgálható, a csillapítók karakterisztikája pedig egy padi méréssel pár percen belül megoldható. Kecske und káposzta megoldásnak gyors kivitelben a hátsó rugók megsegítésére egy légrugó-párost lehetne beépíteni, melyek felfújásával/leeresztésével talán megfelelő kompromisszum születhetne.

A garancia kérdése aktuális, az erősített/magasított alkatrészek beépítése módosításnak számít, valószínűleg ilyen passzus szerepel a garanciális leírásban, attól tartok negatív előjellel. A légrugó már más tészta, hiszen gyári alkatrészek nem kerülnek kiszerelésre/cserére.

Én felkeresném a márkaszervizt, biztos vagyok benne, hogy konstruktívan állnak majd a dologhoz vizsgálat és megbeszélés tárgyában is. A rugók/lengéscsillapítók élettartama hosszú, ha a csillapítók nem is, de a rugók sok esetben valóban élettartam-alkatrésznek nevezhetők. A csillapítókra némely gyártó 60-80 ezer kilométeres csere-javaslatot fogalmaz meg, de nem ritka, hogy a 200 000 kilométeres szerviznél is a gyári csillapítók vannak az autók alatt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Szisszenő hang a hűtőtartályból

május 21., 10:22 Módosítva: 2021.06.06 11:44
0

Tisztelt Autódoktor!

Mennyire természetes jelenség az, hogy amikor leállítottam az autóm, akkor a kiegyenlítő tartály sapkájánál sziszegő, szürcsögő (ilyesmi) hangot lehetett hallani? Mintha a felesleges nyomást engedte volna ki a sapka szelepje.

A sapka meg volt húzva eléggé, de még így is lehetett húzni rajta. Jobban nem akarom már meghúzni, mert félek, hogy elpattan a műanyag. Nekem gyanús, hogy mellette engedte a levegőt, pedig vadiúj a fedél. Kellene onnan bármiféle hangot hallani?

FB.

Kedves FB!

Jááááj! Meg egy kicsit talán Júúúúj is.

Ha a sapka jól zár és a benne levő szelepek is rendeltetésszerűen működnek, sajnos előfordulhat, hogy a palacsinta nem csokoládéval van töltve. Ha a hűtőrendszer rendellenes túlnyomással küzd, az lehet egy sima túlmelegedéstől - termosztát/ventilátor/egyéb hőháztartásbeli probléma. De ott lapul a nagy mumus, az égéstérből származtatható túlnyomás réme is, ami a motor megbontását jelenti, ha a normál üzem elérése a cél.

Azért ne pánikoljunk előre, számos alkalommal jártunk mi is már úgy, hogy az utángyártott hűtősapka hibás volt és a hirtelen pánikot egy másik gyártmány feltekerése azonnal megszüntette. A hűtőrendszer nyomásviszonyai mérhetőek, akár mérőórás, akár csőmarkolászós kivitelben, érdemes egy hidegindítástól az üzemi hőfokig tartó tesztet csinálni tényfeltárásként. Volt olyan bajor jármű, ahol kizárólag a gyári sapka állította helyre a hűtőrendszer működését, a gyári cucc még mindig a legjobb.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Tikkel a műszeregység a váltócsere óta

május 15., 13:33 Módosítva: 2021.05.31 06:15
57

Kedves Doki.

Három hete volt egy váltócserém VW Polo (6n1 1999. 1.0 liter) járművemen. Egy hete kezdődött a probléma, hogy az autóm kilométer órája és az üzemanyag szint jelző ugrálni kezdett. Ezzel egyidejűleg rángat az autó. Amikor jól működik akkor a számláló is forog. Amikor ugrálnak a kijelzők és rángat, akkor viszont nem számlál. Több szerelő nézte, próbáltuk másik motorvezérlővel is. Ugyanazt csinálta.

Akkumulátor és generátor jó! Tudna valamilyen tanácsot adni? Esetleg váltóban a jeladó? És ha igen, akkor az zavarhatja az óra csoportot? Fordulatszám és vízhőfok rendben üzemel.

György

Kedves György!

Ha jól sejtem ABS nincs a járműben. Akkor a hagyományosabb, váltóban levő sebességjeladós megoldás lehet a motortérben. Ebben az esetben a motorvezérlő a műszerfaltól kapja az információt a jármű sebességéről, amely alapvető információként szolgál. (pl. motorfék-üzem funkciója, amely a benzin befecskendezését módosítja).

Ha a sebességjel hibásan érkezik, a motorvezérlő összezavarodhat és csak a szoftverétől függ, hogy egy idő után nem veszi figyelembe a zavart jelet, vagy továbbra is reagál rá.

Ha az autó a váltó cseréje előtt jól működött, a legutóbbi művelettel kapcsolatos tételeket kell ellenőrizni. Ha a motor/váltó vastag fő-testkábele nem került vissza a helyére, vagy elszakadt/rohadt/kontakthibás, esetleg a sebességjeladó nincs a helyén mechanikusan/kábelek szintjén, vagy becsípődött/kidörzsölődött/zárlatos a köteg, simán bajt okozhat.

Célműszeres teszttel folytatódjon a motortéri gyorsteszt, mert jó lenne látni, hogy a vezérlők szemszögéből hogyan alakul a sebességjel és a tank telítettsége. (ez azért lehet zsákutca, mert valószínűleg a műszeregység vezérlője az interfész a jeladó és a célműszer közt, de egy tesztet megérdemel a dolog.) Esetleg érdemes lehúzni mindkét szenzort is szisztematikusan, a feltárás érdekében, néhány tesztkör erejéig.

Mivel a tankműszer kábelkötege nem egyeztethető össze a motortéri munkálatokkal, az is lehet, hogy simán a műszerfal hibájáról van szó, amelyet egy specializálódott műszerész hamar megoldhat. A műszeregység cseréje kódolás nélkül nem megoldható emlékeim szerint, mert a gyári immobiliser szerves része az említett egység. Ha az autó rádiója utólagos, húzza le azt is a csatijáról, mert sok esetben a sebességjel a rádióhoz is eljut és egy hibás rádió/bekötés miatt onnan is érkezhet zavar a rendszerbe.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Mi lehet a gond az imádott Yarisommal?

május 7., 16:56 Módosítva: 2021.06.05 13:16
0

Tisztelt Autódoktor!

Meglepetésszerűen, tehát nem minden alkalommal, indításkor csak kattan egy picit és nem indul el. Ilyenkor várok kicsit, újra nekifutok, van amikor 5-6 indítás után kapja el, mintha mi sem történt volna. Az aksit már kicseréltettem, de ugyanúgy meglep időnként, mint akksi csere előtt. Első alkalommal pánikba estem, mára már ez alábbhagyott, de tudom, hogy ennek nem így kéne lenni.

S. J.

Kedves S.J.!

Pánikra semmi ok. Egy indítómotor felújításra viszont pont azzal az egy okkal több van. Az autóját karbantartó szerviz minden bizonnyal készségesen ellenőrzi az indítómotor tápkábeleit és a motor/karosszéria testeléseit is. Ha itt nem látható/mérhető hiba, akkor a probléma az indítómotoron belül keresendő. Ha a behúzómágnes nagy rézpogácsái megégtek/elkoptak, vagy ha a tengelyen nem mozdul eleget a szabadonfutós fogaskerék, esetleg a fogaskoszorú kopásai nehezítik a könnyű fogaskerék-kapcsolódást, az ön által leírt jelenség lesz tapasztalható. Megbontásos vizsgálat nélkül minden marad elméleti síkon, de elméletben nem jó elmenni a boltba, mert az összes zsömlét megveszik a gyakorlatilag is odajutó vásárlók (akiknek beindult az autójuk.) Tehát javításra fel!

A városi használatú autók esetében a számottevően több indítás miatt az indítórendszer hamarabb elfárad/megkopik. Ez igaz a mai, Start-stopos járművekre is. Egy automata váltós autó esetében pedig (ahol a betolás/behúzás nem opció) mindenképpen javasolt az indítómotor felújítása/cseréje kb. 200 000 kilométer után - ez a megelőző karbantartás stratégia része. A legtöbb esetben egy felújított indítómotor beépítése nagyon gyors és árban is kedvező megoldást kínál, de természetesen a hagyományos, "felújítjuk a régit" terv is helytálló, ekkor azonban kicsit hosszabb elkészüléssel kell számolni. A cseredarabos felújítottakkal azért résen kell lenni, sokszor azért nagyon olcsó a kínált fődarab, mert habár ellátja feladatát, de sokkal filigránabb az eredetinél, ami majd az élettartamát is befolyásolja az egyszerűsített mechanika miatt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Mennyi legyen a vezérléscsere ciklusa a dízel Mazdában?

április 29., 13:02 Módosítva: 2021.05.21 10:23
105

Kedves Autódoktor!

Nemrégiben vásároltam egy 2012-es, 1,6-os dízel (70 kW) Mazda 2-t. A vételár felemésztette a családi tartalékokat, így a vásárlás után egy alacsony költségvetésű szervizt csináltunk. Követhető előéletű az autó, így viszonylag könnyű dolgunk volt. Egy dolog viszont nagyon zavar.

A szerelőm szerint nem kell még vezérlést cserélni-aminek nagyon örülök-, de kissé nyugtalanít egy esetleges szakadással járó kár. Sajnos a csereperiódust illetően nem találtam semmilyen hiteles forrást. A szaki szerint 5 év vagy 100 ezer kilométer az intervallum. Most 3 éves a komplett vezérlés és 70 ezer kilométert futott. Mit gondol, kockázatos így tovább használni, és bízni ebben a csereperiódusban? Meddig feszegessem a határokat?

Ákos

Kedves Ákos!

Feszegetésben erősen behúzta a lapokat a kilencéves, komplikált dízelautóval, nagyon remélem hogy minden típusnyűg messze elkerüli majd önöket. Ennek egyik záloga, hogy ne városi rövid utakra használják az autót, inkább az autópályás, városok közti suhanás legyen a fő csapásirány ha elfordítják a kulcsot a gyújtáskapcsolóban. (DIesel 4 DIstance)

A vezérlés karbantartása a gyári séma szerint 200 000 kilométer vagy tíz év után esedékes - a PSA modellek esetén ez 240 000 kilométer szokott lenni. Ezt a távolságot nem üveggolyóként, de repedezett, öreg szíjként fogja megkapni az, aki valóban hagyja végigfutni a szíjat a tervezett (inkább kockáztatott) ciklusán.

Általában 120-150 ezer kilométer után érdemes elvégeztetni a vezérlés karbantartását. Ezt szervize válogatja, van aki ragaszkodik a gyári betűkhöz minden munka során, én inkább a biztonságot tartom szem előtt: egy elszakadt szíj ennél az autónál biztosan gazdasági totálkárral járna.

A hosszabb utak a részecskeszűrő optimális öntisztulási körülményeit is elősegítik, minél ritkábban kényszerül az autó kényszer-regenerációra, annál kevésbé hígul az olaj és a mechanika is hálás lesz az extrém hőmérséklet és terhelés mellőzéséért.

A gázolajszűrőt legfeljebb minden második karbantartáskor cseréltesse, a turbó visszafolyócsövére nézzen rá a kolléga, amint teheti, ahogy a porlasztók rögzítésére is érdemes évente ráhúzni - kezdődő kifújás esetén pedig azonnal cseréltetni kell a tűzkarikát.

Ezt a motorteret érdemes tisztán tartani, hogy az esetleges kifújás/szivárgás egyből észlelhető legyen. A hároméves vezérlésszett tehát papírforma szerint még bőven állja a sarat a megtett 70 ezer kilométer ellenére is, ennek persze alapfeltétele, hogy a beszerelése gyári minőségben történt anyaghasználat és technológia szempontjából is.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Néha beragad a kuplung

április 21., 15:06 Módosítva: 2021.05.21 11:21
93

Tisztelt Autódoktor!

Tavaly ősszel a 2013-as 1.6 TDCi (WFOJXXWPB) Ford C-Max kuplungja hosszabb utak (kb 200 km) után bepuhult, néha beragadt. Másnapra többnyire elmúlt a jelenség, hosszabb út után újra előjött.

A szakszerviz nem talált problémát. Olajcsere/feltöltés után elmúlt, majd újra visszatért a beragadás. Végül kicserélték a felső munkahengert, egy kicsit segített, de nem múlt a probléma. Teljes kuplungcserének ellenállok, mivel 63 ezer km-el ezelőtt volt kuplung/ lendkerékcsere. A jó idő eljöttével a probléma teljesen megszűnt. Most a visszatérő hideggel a probléma is újra előjött. Teljesen tanácstalan vagyok (csakúgy a szakszerviz), de valamit lépnem kell, heti ingázásban dolgozom, jön a baba is, nagyon kell az autó.

Minden tanács, javaslat érdekel. Gábor

Kedves Gábor!

A szituáció nem túl hálás a szerviz és a felhasználói oldalról nézve sem. A nehezen reprodukálható probléma miatt a javítás a protokollok és a látható állapot alapján történhet, visszacsatolás csak a legközelebbi hosszú út alkalmával történik meg, de mire az autó a szervizben lesz, megint jól fog működni. A jelenséggel kapcsolatban meg kell vizsgálni a kuplungpedál mechanikáját is - perselyeken keresztül forog a tengelyén - hátha ott a hiba okozója, de ez is csak a protokoll része, ahogy a légtelenítések, a hidraulikus hengerek, vagy akár a kuplungcsomag cseréje. Sajnos a rendszerben alkalmazott munkahenger a váltóharangon belül van, szemrevételezése, vizsgálata csak a váltó leszedése után valósulhat meg (ma már nem divat könnyen szerelhető autót gyártani, "vedd meg - használd - dobd el/végy másikat" a gyártói rigmus, még jó, hogy védjük a környezetet ezzel a sok eldobható vacakkal)

A tuti megoldás az lenne, ha a hiba jelentkezésekor lehetne azonnal vizsgálni a járművet, nincs mese. A megfigyelés így elsősorban az ön feladata, mert a kollégák a látottakból nem sokat, az ön által elmondottakból annál többet használhatnak fel kiindulásként.

A legfontosabb kérdések a következőek:

A leragadt pedál felhúzva egyből hibátlanul működik vajon, vagy pumpálni kell, hogy ismét határozott nyomáspontja legyen? Érezhető súrlódás a pedálon? Ha csak a rendszer leállításával, várakozással áll vissza a tengelykapcsoló használhatósága: akkor egyből jó lesz, vagy csak pumpálás után? A folyadéktartály szintje változik a hiba jelentkezése és a pedál működtetése közben? A pedál a hibajelenség közben teljesen lagymataggá válik? Általános használat közben (még a hiba megjelenése előtt) tapasztalható a kuplungpedál "fogáspontjának" változása - van, hogy más és más pedálállásnál lehet érezni azt az általános áthuppanós jelleget?

A típushoz tartozó általános problémák gyűjteményében sajnos szerepel az ön által leírt hiba, és a gyártó egyértelműen a kuplungszett és a munkahenger cseréjét jelöli meg megoldásként. Ha a kuplungfőhenger cseréjével - légtelenítéssel, valamint a pedál mechanika vizsgálatával, karbantartásával nem oldódik meg a helyzet, attól tartok, nem marad más út a megoldás felé. A legdrágább megoldás a gyári szett beépítése, előnye azonban az, hogy a problémahalmaz létrejöttével a gyártó valószínűleg változtatott a részegységen, tehát az újként, alternatív cikkszámon kínált szettek már evolúciós kivitelek, hasonló probléma nem fog fellépni használatuk során. A gyári beszállítói minőséget produkáló kuplung gyártók forgalmazóitól kell információt gyűjteni (műhely feladat) arról, hogy a kínálatban szereplő szettek melyik gyártói fejlesztéshez tartoznak.

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Repedezik a féktárcsa a Citroenen

április 16., 10:42 Módosítva: 2021.05.13 19:08
331

Kedves Autódoktor!

Az alig több mint egyéves Citroen C4 Spacetourerem jobb hátsó féktárcsáján apró, sugárirányú repedések jelentek meg. Egy, ami közülük kicsit nagyobb, ezt a körmömmel is érzem. A repedések a féktárcsa teljes sugarában láthatók. Az autót, amint ezt a jelenséget észrevettem, azonnal elvittem az ahhoz a szalonhoz tartozó márkaszervizbe, ahol az autót vásároltuk.

Ott a következő történettel álltak elő:

"Ezek nem repedések, csak a féktárcsa kopó felületén keletkezett barázdák, amit az elektromos kézifék okoz. Mivel az elektromos rögzítőfék rögzített állapotban teljes erővel nyomja a fékpofákat a tárcsához, télen, illetve esős időben a pofák mentén lecsorgó víz korróziót okoz, ez a korrózió okozza ezeket a kopó felületen látható repedés-szerű barázdákat. A bal oldali tárcsán is van, csak kevésbé lehet látni. Ez nem veszélyes, a kocsiban most 24 ezer kilométer van, 50 ezerig teljesen biztonsággal közlekedhet ezekkel a tárcsákkal. Néhány nagyobb fékezés után ezek szépen le fognak kopni. Ha tényleg repedt lenne a tárcsa, az a fékezésnél vibrációt és elég ijesztő zajt okozna."

Az tény, hogy a fékezésnél sem érezni, sem hallani nem lehet semmit, egyelőre. Mindenesetre ettől a "magyarázattól" itt dőlt meg a bizalmam ebben a szervizben is. Volt már jó pár autóm az életemben, de ilyet még nem hallottam! Termikus repedésről, illetve anyagfáradságból keletkező repedésről viszont már igen, és mivel kékes elszíneződést nem látok a tárcsákon - bár nem vagyok szakember - én erre az utóbbira gyanakszom.

Ön mit tenne a helyemben? Valóban okozhatja ezt az elektromos rögzítőfék, vagy ahogy gyanítom, itt valami egész másról van szó? Tényleg nem veszélyes, ahogy a szervizben állítják, vagy az?

Bert

Kedves Bert!

Sajnos nem kaptam lehetőséget a szóban forgó tárcsák vizsgálatára sem fénykép alapján, sem a valóságban, így erősen hátrányból indulok. A minden leállításkor magát behúzó kézifék ultra biztonságot nyújt nem vitás, de nem nagyon vették bele a képletbe a fagyban, esőben behúzott, reggelre tárcsára fagyó/rohadó betétek jelenségét, pláne ha az ember két hónapra otthagyja a járművet valahol besatuzott kézifékkel. Nagyon sok villanykézis' autónál megfigyelhető a fékbetétek által hagyott nyom a hátsó féktárcsákon (ahogy a szerviz is írta az indoklásában), amely akár egy estés behúzás után is megjelenhet és nem is tűnik el néhány kilométeres fékezés után sem.

Ha nem bízik a szerviz által adott magyarázatban, saját akcióba kell lendülnie: Ha az autó általában sík felületen parkol, szokjon vissza a kapcsolt sebességfokozattal való rögzítésre, az automatán behúzott kézifék a behúzást követően fékpedál lenyomása mellett azonnal oldható a kapcsolóval, ennek módját tapasztalja ki, fejből nem tudom a C4 metódusát. Általában hangos visítással ágál majd a behúzatlan fékre a jármű, de talán nem alkalmaz retorziókat (ajtózárás megtagadás, esetleg pár perc múlva dacból mégis bekapcsoló rögzítőfék, stb.) A tesztet egészítse ki néhány hosszabb hétvégi kirándulással - a Kékestető nagyon szép tavasszal, és hosszú szerpentin vezet odáig. Az a cél, hogy a fék a lehető legtöbbet dolgozhasson, hadd tüntesse el azokat a betétnyomokat a tárcsáról (vigyázat, NEM a kékre égetés a cél: leveléből kiindulva szerintem tudni fogja hol a határ a rendeltetésszerű aktív fékhasználat és a színesre égetés között). Ha néhány nap múlva a nyomok eltűnni látszanak, a szerviznek volt igaza (nagy valószínűséggel így is lesz), ha azonban még hetek múlva sem válik az első féktárcsákhoz hasonlatos, homogén felületté a betétek által használt rész, még akad egy feladat, ha tényleg a végére akar járni az ügynek.

A garanciális autó megbontása a garancia elvesztését jelentheti, ezt jó fejben tartani. A hátsó féktárcsák minimális felszabályozása nélkül azonban nem nagyon juthat el a válaszokhoz, attól tartok. Egy hozzáértő esztergályossal vizsgáltassa meg a tárcsákat: itt a méretek, a felületek, a mérhető ütés is alapvető információkat hordoznak. Minimális szabályoztatás után már láthatóvá válhat a válasz. Ekkor még mindig lehet profi repedésvizsgálatra vinni a munkadarabokat, vagy a tárcsa nem kopó részén jelzéseket kell hagyni és tovább használni azokat az autón: ha a jelzés mentén jelentkezik ismét a kifogásolt barázda, az bizonyíthatja a jelenlegi feltételezését.

A fenti lépések nyilván kifogásolhatóak és támadhatóak, de azt hiszem ennél jobban nem lehet körbejárni a témát. Nyilván a két új tárcsa beépítése is opció, majd a két régin elvégezhető a mérés/vizsgálat, de fontos lenne látni a tárcsák további viselkedését. Elsődlegesen nem hiszem, hogy veszélyben lenne a meglévő tárcsák további használatával, de mint írtam az első mondatban: én csak levelezőn folytam bele az ügybe.

Tudom, hogy az önvezetés és a felhasználó egyre nagyobb mértékű kivonása a divat és a cél az autózás jövőjét illetően. Én, kis vacak maradiként inkább megtanítanám az tulajdonost az autója működésének ismeretére és tudatos, felelősséggel járó használatára - ahogy az elmúlt száz évben is történt eleink életében. De a világ nagyon nem ebbe az utcába fordult a nagy virtuális kereszteződésben, ezt maguk az autók (és a rendszer által "kinevelt" felhasználók) bizonyítják a legjobban.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Szörcsög a fékpedál

április 8., 13:16 Módosítva: 2021.04.30 17:33
185

Jó napot!

Van egy 2007-es Audi TT 1.8TFSI 8J3, 200LE járművem (BWA). Azt vettem észre, hogy a fékpedáltól szörcsögő, sziszegő, sistergő hangot hallok. Amint rálépek a fékre elhallgat. Felengedés után újból csinálja. Mi lehet a probléma?

Antal

Kedves Antal!

A fékrásegítő vákuumdob hibája valószínűsíthető. Érdemes egy tisztítással, tengelyre juttatott minimális kenőanyaggal kezdeni a dolgot (néhány perces, szerviz feladat), de sajnos kicsi az esély, hogy ez megoldja a vákuumdob cseréjére mutató hibajelenséget. Ha a hanggal együtt a rendszer vákuumvesztesége is növekedik, egy idő után a fékrásegítés mértéke is csökken majd, ami a pedál keményebb, nehezebb lenyomását is jelenti. A fék tehát ugyanúgy fog, de jelentősen nagyobb pedálerő kell ugyanazon fékhatás eléréséhez. Érdemes lépni az ügyben, egy sportkocsi esetében gyakoribb a vágta a poroszkálásnál, ott pedig végképp nincs idő - és hely - a hezitálós fékezésre.

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Kettőstömegűről váltanék a Skodán

április 2., 18:49 Módosítva: 2021.04.16 10:43
796

Tisztelt Autódoki!

Magas futásteljesítménnyel vettem Skoda Octavia 1,6 CRTDI autót. Az autó 2005. év végi cxx motorkódos, Euro6 110 Le. 275 000 kilométernél egy elkoszolódott injektor miatt kezdi megadni magát a kettőstömegű lendkerék.

A kérdésem az lenne, ki lehet-e váltani egytömegű lendkerékkel? Fórumokon olvastam, hogy van erre a gyártónak is ajánlása, és létezik kiváltó szett. Ha igen, akkor milyen típust érdemes tenni bele?

László

Kedves László!

Egy alvázszám kicsit többet segített volna, 2005-ben még nem volt kapható 1,6 tdi. Valószínűleg 2015 volt a szándék szerinti évjárat, csak az ember kicsit visszavágyik a múltba, ugye-ugye! Tudomásom szerint a nevezett modellt szerelték sima, egytömegű és kettőstömegű lendítőkerékkel is - a részleteket és az átjárásokat fejből nem tudom idézni. Ha az átalakítás a cél, én kirendelném mindkét szettet és ellenőrizném a méreteket - az egész VAG csoport (is) egy nagy lego, méretes építőkockákkal, simán elképzelhető, hogy az utólagos frigy létrejöhet.

Átalakításból nem állunk jól, néhány PSA járművön végeztünk hasonló műveletet. Az összköltség alacsonyabb volt az átalakítás miatt, de az utastérben tapasztalható alapjárati/alacsony fordulati vibráció érezhetően megnőtt (hiszen itt dolgozna a kettős tömeg). Az átalakított autók azóta több százezer kilométert lefutottak baj nélkül. Ezek a tapasztalataink. Ha az autó nem városi üzemben használatos, akkor komfort csökkenése nélkül használható lesz az autó. A megnövekedett rezonanciát nem úgy kell érteni, hogy Martinit csak rázva lehet azon túl szállítani a kocsiban, de néhány meglazult műanyagelem már megszólalhat alapjáraton.

Az injektorok próbapadi ellenőrzése alapvető feladat, "de ha már ott vagyunk" címszóval az üzemanyagrendszer többi része is jó, ha vizsgálatra kerül. Ha hosszútávfutónak vásárolta a járművet, a generátor/indítómotor kettőst is érdemes felújíttatni, illetve ebben a motorcsaládban fordul elő az olajban futó fogazott szíjas olajpumpa-hajtás is, ami a lánc/tengely hajtáshoz szokott szemnek horrorisztikus látvány, de működik. Mindenesetre a vezérlés (max. 210 000 km) karbantartásakor érdemes újat venni oda is.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Benzinszag az autóban

március 22., 16:35 Módosítva: 2021.04.12 06:13
128

Tisztelt Autódoktor!

VW Golf 5 kombi 1.4 benzin 2007. évi autóm van. Problémám az, hogy az utastérben tömény benzinszag érezhető, de még az autó kb 3 méteres körzetében szabadtéren, ha nem használom az autót két napig akkor is.

Főleg tankolás után érezhető, pedig nem szokásom rányomkodni első kattanás után a töltőpisztolyra. Autószerelő átnézte de nem talált semmit.A jobb hátsó ülés alól érezhető leginkább, mivel ott az üzemanyag szivattyú, először ennek a tömítése cserélve lett, hiába. Az autón semmi nyoma folyásnak vagy szivárgásnak, fogyasztás sem ugrott meg, udvari állandó parkolóhelyen betonon semmi folt ami erre utalna. 

Üzemanyag tartályt leszereltük esetleges repedést keresve, levegővel megfújva, csövek épnek látszódnak, motortérben nem érezhető, légbefúvóknál is tiszta levegő áramlik be. Mostani hűvösebb időjárásnál is nagyon érezhető, melegben negyed óra szellőztetés után lehet beülni.

László

Kedves László!

Lehet, hogy mégis érdemes lenne csurig tankolni az autót, hogy a betöltő csőben is állhasson az üzemanyag. Utána pedig egy minden szögből történő alapos vizsgálat és szimatolás javasolt.

Jó lenne az autót oldalanként megemelni (a szokásosnál nagyobb mértékben) hogy az esetleges szivárgás így talán jobban láthatóan elárulja magát. A benzin gyorsan elpárolog, de tipikus, sávos foltokat hagy maga után amelyek talán észrevehetőek lesznek. Ha a tankolás erőteljesebb benzinszaggal jár, ez az irány az elsődleges.

A benzingőz megfelelő kezelésére szolgáló aktívszenes tartály ennél a típusnál is a motortérben található, de a csövei emlékem szerint jobb oldalon mennek végig. Ezek vizuális ellenőrzésén kívül a célműszer is kínál erre vonatkozó tesztet, melyet szintén érdemes lefuttatni. Az üzemanyag nyomása is mérhető érték, de mivel teljesítményre, indulási hajlamra nem volt panasz, valószínűleg nem a nyomás alatt levő rendszerelemek szivárognak, hiszen akkor a tankolás ténye sem változtatna a hiba jellegén.

A betöltősapka környékét is érdemes ellenőrizni, a műanyagból készített elemek repedései sok esetben nagyon nehezen mutatják meg magukat, a gumigyűrűs tömítések pedig szintén hajlamosak mikrorepedésekre, alakváltozásra.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Fémes koppanàs a vàltò tájékáról

március 21., 08:47 Módosítva: 2021.04.02 18:50
0

Kedves Autódoki!

Egy 2004-es Audi A4-em van, 2.0 ALT, 131 LE 6 sebességes (CVT váltó ) Terhelésnél problémák jelentkeznek, gázadásnál - elvételnél fémes koppanás ( nem ismétlődő, hanem 1), mely az automata váltó fokozatba kapcsolásakor is fennáll, illetve fékezésnél is. A váltó egyébként szépen, csendben működik, rángatás és szagmentesen.

Néha hidegen való indításnál is egy koppanással indul a műsor , ami leginkább az ülések alól a váltó felől hallatszik, bàr nehezen azonosítható.

Hibaolvasó üres, tanácstalan vagyok jó pár szerviz után és fájó szívvel, de bizakodva fordulok önhöz.

Máté

Kedves Máté!

A probléma egyik fele - az álló helyzetben fokozatba kapcsoláskor jelentkező kattanó hang - szerelőaknán való próba során könnyen lokalizálható. Simán előfordulhat, hogy egy kopott féltengelycsukló, egy meglazult csavarkötés, egy laza motor/váltó bak, vagy a kipufogó okozza a terhelésre jelentkező hangot. Nagy valószínűséggel ugyanaz a jelenség tapasztalható menet közben is, mint álló helyzetben, ez a hang és a hibajelenség megfigyelése közben eldönthető.

Ha azonban alulról hallgatva is a váltó felől szólna a hang, feltétlenül keressen fel egy váltó specialistát. Szerencsére számos szakember képzi magát folyamatosan, hogy lassan már a bringás szorzóváltót is megszégyenítő fokozatszámú egységek javítását el tudja végezni. Gyönyörű és küzdelmes feladatról van szó, a gyárak komplett egységekben gondolkoznak már egy ideje, szükség van a bé tervre.

A Totalcaron számos cikk született már váltókkal kapcsolatban, keressen rá a szakemberekre. A magam részéről Tamást javasolom az epvaltocentrum.hu elérhetőségein, de országszerte talál megoldást. Ha kiderül, hogy csak egy váltón kívüli alkatrész okozta a bajt, attól függetlenül foglalkozzon a váltóval, mert annak olajcseréjét is a legjobb olyanra bízni, aki tényleg ismeri a szerkezetet.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Kabrió felélesztése a téli leállás után

március 11., 15:34 Módosítva: 2021.03.17 06:19
117

Tisztelt Autódoki!

Egy nem mindennapi problémával fordulnék Önhöz. Adott egy 2006-os Peugeot 307 CC, ami kabrióságából eredően a téli hónapokra pihenőre ment.

Én, mint felelőtlen tulaj elfelejtettem kivenni az akkumulátort, és ezalatt az idő alatt teljesen lemerült. Olyannyira, hogy nem tudom kinyitni csak a kulcsot használva, a zár kiold, azonban az ablak nem húzódik le magától ahogy normál esetben, hanem a gumi keretben marad. Ezáltal nem tudom kinyitni az vezető oldali ajtót.

Súlyosbító körülmény, hogy az autó egy viszonylag szűk garázsban áll, kézifék be van húzva, és sebességben is van. A kérdésem az volna, hogy van e valami megoldás a problémámra az ablak betörésén kívül?

Tamás

Kedves Tamás!

A kézifék behúzva hagyása is elég nagy öngól lehet, dobfék esetén biztosra vehetné az ember, hogy a dobok oválisra válása miatt egyből dob-szabályoztatással kezdheti a szezont. Szerencsére a 307 hátul is tárcsafékes, ami nem jelenti azt, hogy megúszták a vetemedést, vagy a betétek tárcsára ragadását, de egy teljesen száraz garázsban talán nem lett belőle oldhatatlan rögzítőfék. Kis szerencsével egy nagyobb pattanó hang után a motor ereje már ismét mozdítja a karosszériát és a hátsó kerekek is forognak majd.

A lemerült akkumulátor sajnos biztosra vehetően cserére szorul, valószínűleg jóval 10V alatt lehet a feszültsége, így még a legtrükkösebb technikákkal dolgozó töltők sem fogják tudni megbízhatóan üzemelő áramforrássá tenni.

Az ajtó nyitása elvi síkon a fent maradó oldalablakkal is lehetséges, a vízzáró felső gumikéder enged annyit, hogy nagyobb erővel, de át lehessen pattintani alatta az üveget. Az üveg rugalmassága és az ajtó mechanikája is hagy némi teret az oldalirányú elmozdulásnak, semmiképpen se erős rántással próbálkozzon, inkább finoman próbálja meg a peremet leküzdeni. Nem rossz ötlet előtte kenőanyaggal (WD40, szilikon, de akár folyékony szappan is) végigkenni a problémás peremet és az üveg szélét. Illetve a műanyag patentkiszedő szerszámok is segíthetnek a diszkrét feszítésben.

Az akkumulátor feltöltése lenne a legjobb megoldás, de itt harap a saját farkába a kígyó, hiszen a motortér nyitása is az utastérből lehetséges (mármint elsősorban), az OBD csatlakozó is ott található (elvileg léteznek OBD csatlakozóra dugható töltők, ha az autó elektronikája is engedi és a bekötése is alkalmas a trükkre), valamint a szivargyújtó is odabent van. (ami szintén esélyes hogy nincs direkt kapcsolatban az akkumulátorral) Ez utóbbi valószínűleg igaz a csomagtartóban található csatlakozóra is (már ha az SW-n kívül a CC-ben is lenne olyan) A csomagtartó sem nyílik tápfeszültség nélkül. (A mechanikus zárak kedvelői itt elmorzsolhatnak egy könnycseppet, én kezdem a sort.)

Talán a motortér alatti műanyag burkolatok leszerelése és az akkumulátor főkábelére való csatlakozás lehetne még az átmeneti töltési megoldás, de ez sem minden esetben lehetséges, mert az indítómotor elhelyezése motorfüggő: ha a motor hátulján, a tűzfal felől szerelték, az erősen zsákutca. Azért egy próbát megér, de a szűk garázs talán blokkolja ezt a lehetőséget is. Valamelyik variáció csak alkalmazható a jármű esetében, én az ablak átpattintására szavaznék első körben.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Tárcsát zabál az A osztály

március 6., 15:40 Módosítva: 2021.03.21 08:51
142

Hello,

Egy 15+ éves A Klasse életéből évek óta kiirthatatlannak bizonyuló jelenség: fékezésnél erős vibráció lép fel az első futóműben. Természetesen minden szerelő első gondolata az volt, hogy cserélni kell a féktárcsát: hullámos, vetemedett - efféle diagnózisok jöttek. Aztán a javítás után szinte azonnal kiújult a hiba. Silányak ma már az alkatrészek, mondták, a nagy márkákban sem lehet bízni. Ugyanaz a kínai szutyok mind. Csere újra, ingyen, gyártói garancia terhére. De sajnos az is... O.K., a Brembo már nem minőség, legyen ATE, az a biztos. Biztosan. Csak ne rázna azzal is!

Ezek után már gyanús, hogy talán nem is a tárcsa hibás. Talán az axiál-gömbcsukló? Egy szűk százasból kiderül... Ki is derült: csere és futómű-beállítás után is ugyanúgy ráz, mint a kis kócos mamája régen. Ötletbörze: talán valami gonosz geometriai hiba, esetleg a munkahenger... Amíg van liba, ötlet is van. Létezik, hogy a XXI. század harmadik évtizedében ez egy felderíthetetlen eredetű, kezelhetetlen probléma?

Imádnám, ha valakinek lenne egy használható, gyakorlatba átültethető diagnosztikai javaslata!

Gergely

Kedves Gergely!

A fékre rázkódó kormány jelensége sajnos olyan, mint a hetven év felett fájós térd: gyakran előfordul, lehet vele élni, de azért piszkosul kellemetlen.

Egy kérdésem lenne csak (úgyis lesz több is) - ami így levelezve meg is marad költői mivoltában: a hibajelenség vizsgálatakor a fékpadi mérések alátámasztották a tárcsák ütésének gyanúját?

Azt is jó lenne tisztán látni, hogy minden esetben ugyanazon az oldalon vetemedik a tárcsa? Mi is számos esetben jártunk hasonlóan - ezzel a hibajelenséggel szerintem minden műhely szembesül évente néhány alkalommal. Igen, előfordul minőségbeli probléma az alkatrészek között, általában ekkor 2-3 ezer kilométer megtétele alatt jelentkezik is a masszírozós kormány tünete. De azért még mindig a legtöbb féktárcsa lefutja a maga 80-100 ezer kilométerét csendben, békességben, és nem kell gariban cserélni őket.

Ha mindig azonos oldali tárcsa kezdi a táncot, simán előfordulhat az is, hogy a kerékagy üt. Ez fakadhat egy korábbi balesetből, padkaütésből, de a régi rárohadt féktárcsa "nemjösszleazanyád" kalapáccsal való rábeszélés hatására is.

Hasonlóan szerelési hiba az is, ha a féknyereg szabad mozgásában korlátozott marad, nem tér vissza alaphelyzetébe a fékezés után és a betétek kontaktban maradnak a tárcsával, folyamatosan - vagy akár egyre inkább pontszerűen - melegítve azt. Ez abból is fakadhat, ha a nyeregcsúszkák nem megfelelő anyaggal kerülnek összerakásra. Egy hagyományos, pláne nem hőálló zsír például idővel kvázi ragasztóvá válik, ami messze esik a kenőanyag megnevezéshez társítható optimális tulajdonságoktól.

Az is előfordulhat, hogy a fékhidraulika karbantartásának hiánya okoz problémát. A rendszerben maradt, megfeketedett, egyre inkább a vízhez közeli tulajdonságokkal bíró egykori fékfolyadék a féknyergek és az ABS - jelen esetben ESP - hibáját is okozhatja, amit a vezérlő sem minden esetben detektál. A fékhatásában legyengült hátsó fék esetében pedig az elsőkre hárul a jármű mozgási energiájának hővé alakítása, ami túlzott esetben szintén hősokkhoz és vetemedéshez vezethet. Van tehát bőven átvizsgálni való tétel, mielőtt az ember fekete strigulát húz valamelyik alkatrészgyártó logója mellett.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Porzó tank után nehézkes az indulás

március 5., 10:49 Módosítva: 2021.03.26 09:31
0

Üdvözlöm!

Kb 3 hónapja lettem tulajdonosa egy VW Golf Plus 1,6 Fsi-nek (BLF) 2005. Óra szerint 90 000 km. Vásárláskor könnyen indult mind a három alkalommal, amikor az üzemanyag kifogyott belőle, akkor kezdte a hülyeséget. Tünetek a következők: hidegben, mínuszban nehezen indul, mintha nem menne minden henger, meleg időben könnyen indul, szépen jár. Üzemmeleg motornál szépen jár, erő is van benne. (hibakód P2293, üzemanyag nyomás érzékelő)

Hibakód volt benne ami "okoskerék" hibára utal, netes leírásban találtam olyat, hogy olaj okozhat ilyen tünetet. Olajcsere megtörtént, az olaj majdnem olyan volt benne, mint egy dízelben, szűrő korom fekete, kilyukadva. Kb 400 km-t mentem a kocsival, levettem az olajszűrőt ugyanolyan fekete. Hibakódok továbbra is megvannak  (P0016 P0012 P1340), ami láncnyúlásra utal a szerelők szerint, de hangja nincs. Elég sokat nézem a Totalcar műsorait és mindig kihangsúlyozzák az olajminőség fontosságát. Nem tudom a rossz olaj mennyire befolyásolja a "okoskerék" és szabályzó szelep működését?

Kérdésem az lenne, hogy a motoröblítés és még egy olajcsere esetleg javíthat-e rajta, ha tényleg az olaj rossz, vagy vezérlés csere?

Tamás

Kedves Tamás!

Nagyon is javasolt a 15 000 kilométeres szervizciklus bevezetése - egyéves időkerettel. Egy láncos VW motor (is) meghálálja az extra törődést. Ha sok lerakódás található az erősen elhasznált motorolajjal érintkező részeken, az új kenőanyag-töltet is hamar feketévé válik.

Az alapból nem tartós vezérlések közé sorolandó TSi láncos megoldása - főleg a csapkodós, ricnimentes feszítő - a cudar körülmények közepette való használat során tovább veszít megbízhatóságából, ami a reggeli zörgéseivel mutatható ki leginkább.

Hosszútávú használat esetén tehát egy láncszett beépítése és az olajcsere-ciklus 10-15 ezer kilométerre való csökkentése javasolt.

Ha azonban a problémás indítást, motor járásegyenetlenséget egy teljesen leürült üzemanyagtank óta lehet tapasztalni, inkább ebben az irányban kutakodnék. A tank alján az elmúlt 16 év alatt simán összegyűlhet annyi szennyeződés, ami az üzemanyagrendszerbe kerülve okozhat problémákat. Erre utal az üzemanyagnyomás hibakódja is.

Kezdjen egy benzinszűrő cserével, illetve érdemes kivenni a tankszivattyút is, hogy a primer szitaszűrő, valamint a tank belvilága is vizsgálható legyen. Továbbá ott van még a közvetlen befecskendezés hagyományos problémaköre, a lerakódások miatt bekövetkező szelepzárás-hiba. Ennek felmérésére a célműszer releváns funkciója (égéskimaradás-teszt), egy endoszkópos vizsgálat, vagy a jó öreg szívócső-lebontásos megoldás marad. A motoröblítés sok esetben rengeteg mocskot hoz ki a rendszerből, de korántsem az összeset.

Sajnos a belső lerakódások általában csak a szétszedés után távolíthatóak el teljes, megnyugtató mértékben. Továbbá vigyázni kell az öblítéssel, mert a rendszer sérülése is könnyen bekövetkezhet egy túlterheléstől, kenési elégtelenségből, vagy egy leváló szennyeződés okozta dugulástól.

A változó vezérlés ebben a rendszerben olajnyomással működik, tehát a szennyeződések okozta problémakör aktuális az okoskerekes masinák esetében is. Még lehet kapni hármas Golfot, ami a fentiek szempontjából fejfájás-csökkentő hatású lehet. Jójójó, öreg mint az országút, nulla az utasvédelme és nem engedik be lassan sehova Bécstől nyugatra, de valamit valamiért. Vacak poén volt elnézést, de úgy Parkolóparádéznék' már: nyolcra pont hazaérnék, becsszóra.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Túl hosszú gyertya volt a motorban

február 23., 15:59 Módosítva: 2021.03.08 23:51
0

Tisztelt Autódoktor!

Érdekes dologgal találkoztam ma. Rendeltem gyertyákat az autómhoz (2010-es 2.5 Outback 123kW, 167LE, CVT). Meg is érkezett az NGK 0127 SIFR6A11, ez a típus van a használati utasításban is. Ennek a menethossza 19 mm. Elkezdtem kicserélni és ekkor jött a meglepetés, hogy amik benne voltak, azok NGK ILFR6B-k, és ezek 26,5 mm menethosszúak. Elvileg ezek nem ebbe a motorba valók, hanem a háromezresbe...

Bárhol kerestem, ezt a típusú gyertyát sehol nem ajánlják az én autómhoz. Azért érdekes, mert elvileg ezeket még a márka szervizben kellett, hogy belerakják 105 ezer kilométernél (most 154 ezer van benne). Hogy nem okozott az gondot, hogy hosszabb volt a menet...? (Mindenesetre kicseréltem őket az újakra. )

FD

Kedves FD!

Az én katalógusom is alátámasztja a tapasztalatait. Szerencsére - a leírása szerint - nem történt mechanikai sérülés a hosszabb gyertya miatt, és a lerakódások miatti menetsérülés sem következett be - ellenkező esetben nem tudta volna kitekerni a régi, túl hosszú (valószínűleg túl is lógó) gyertyát, vagy jött volna vele együtt a hengerfej gyertyamenete is. A gyújtószikra pontos pozicionálása elmaradt az optimálistól az elmúlt időszakban az tuti, de majd most az új, gyári tulajdonságokkal bíró alkatrészek bizonyíthatnak.

Emisszió, teljesítmény és akár fogyasztás terén is elképzelhető a pozitív változás a továbbiakban.

Ha a vezérlőben kopogásos égésre, keverékképzési problémára utaló kódok lennének tárolva, azok valószínűleg már nem jönnek vissza a megfelelő gyertya használatával.

A szóban forgó motorral nem sok tapasztalatunk van - Subaru specialista műhely van a közelünkben - de a karbantartási tervben szereplő 160 000 kilométeres vezérműszíj-ciklust én valószínűleg nem húznám a megadott táv végéig, leginkább 120 000 km után cserélném a vízpumpát is tartalmazó szettet.

Hajrá boxer-hang! Egy kis "bubububu" mindig jól esik az alagútban, remélem az ablakemelők jól működnek.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Hol fűt, hol nem a 307-es

február 19., 13:04 Módosítva: 2021.03.05 08:08
0

Üdv autódoki!

Peugeot 307-es autómnál miért van az, hogy egyszer tudok fűteni egyszer nem? Azaz nem mindig megy a ventilátor, ilyenkor nem reagál semmire sem. Mi lehet a probléma és mit lehetne vele kezdeni?

Fatima

Kedves Fatima!

Ha a probléma általában bukkanósabb, kátyúsabb utakon tapasztalható, akkor valószínűleg a műszerfal alatt elhelyezett fűtőmotor lesz kontakthibás. Érdemes kivenni egyszer és kitisztítani, ellenőrizni. Ugyanolyan kefés motor mint egy hajszárító, a kefék el is kophattak, vagy fennakadnak néha. Tizensok' év alatt a pollenszűrő ellenére rengeteg por gyűlik benne össze, attól sem árthat megszabadulni időnként.

A panaszolt jelenséget okozhatja még a nevezett ventilátor elektromos csatlakozójának hibája is, amely egy önrontó folyamat lehet a rendszer nagyobb árammal dolgozó részein. Ha kontakthiba alakul ki, a keletkezett csökkent kontaktus-felület melegedik, amely deformációval jár, ami szintén csökkentheti az eleve vacak kontaktust. Ez a végén áramkimaradással is járhat, ergo megáll az élet a nevezett kábel végén.

További hiba lehet még a kapcsolható fokozatokért felelős előtét-ellenállás csomag, vagy az újabb autóknál alkalmazott ventilátor-elektronika hibája is. Itt is igaz az előbb leírt hővel járó folyamat. A helyzet tehát nem egyértelmű, a nevezett pontokon érdemes végigmenni. Ezt egy - a közelében levő - műhely szívesen elvégzi, majd a javítás után ismét helyreáll a kellemes légkör az utastérben. Ha SW a szóban forgó járgány, a hatalmas üvegtető napos időben eleve kellemes környezetet teremt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Hosszas tekerés kék füstbe burkolózva

február 14., 10:46 Módosítva: 2021.03.01 16:20
0

Szép napot kívánok!

Nemrég vásároltam egy 2007-es 2.0 dci gt Megane-t. Első indításnál sokáig teker, és egy pár percig kéken füstöl. Ha bemelegszik, akkor már semmi füst nincs. Ha egy pár órán belül indítom újra, akkor simán elindul, füst sincs. Másnap újra sokáig teker és kék füst is van.

Mi lehet a probléma? VMK.

Kedves VMK!

A klasszikus izzítási problémától kezdve, az üzemanyagnyomással és porlasztókkal (injektorokkal) kapcsolatos problémakör mind aktuális lehet a panaszolt jelenséggel kapcsolatosan. Mivel frissen vásárolt masináról van szó, érdemes egy teljeskörű állapotfelmérést elvégeztetni rajta, ekkor a célműszeres teszteken kívül az üzemanyagszűrő cseréje és az izzítás ellenőrzése is elvégeztethető.

A hibakeresés megkönnyítése érdekében egy-két hidegindítást jó lenne a szerelő kollégáknak is megfigyelni, tehát néhány napra praktikus lenne az autót a szervizben hagyni. Ha a gyertyák már az első mérések alapján hibásnak bizonyulnak és az autó a gyertyacsere után pöccintésre indul, ez a lépés kihagyható, de ha továbbra is makacsul füstölve ásítozik a készséges indulás helyett, akkor én ezt az utat javasolom.

A Renault az M9R 700/740/780 motorokhoz a 82 00 561 251 cikkszámú izzítókat javasolta anno a gyárilag beszereltek helyére izzítási gondok esetére. Illetve szoftveres frissítést is előírt, ha mechanikusan minden megfelelő volt, de a paripa reggelente nehezebben kelt életre.

Az akkumulátor tetején levő biztosítékok hajlamosak a kontakthibákra, illetve a főkábeleknél is voltak problémák (akár tűzveszélyes mértékben is), így itt érdemes mindent ellenőrizni, utánhúzni, szigetelni. Az M9R vezérlés láncos, az olajcseréket pedig ne húzza tovább 15 000 kilométernél.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu