Inkontinens Tacuma

2016.03.18. 16:35

Tisztelt Autódoktor!

Folyik az olaj az autóból. Az autó egy Chevrolet Tacuma 1.6, 2005, benzin/gázüzemű. A szelepfedél tömítés most lett kicserélve mert a szerelő ezt látta a bajnak de a hiba nem szűnt meg. Nem nagy folyás inkább csepegés. Ön szerint mi lehet a baj?

Most főtengely szimeringet akar cserélni, de ha az se oldja meg? Ilyenkor lehet az hogy nem derül ki pontosan hol ereszt, vagy ha alánéznek az autónak látszódnia kell? Előre is köszönöm!

Ádám

Kedves Ádám!

A motor alapos alsó-felső mosása után - melyet a legpraktikusabb egy profi mosós céggel megcsináltatni - a szivárgás könnyebben azonosítható. A gyors ránézés nem minden esetben segít, van hogy kisebb megbontással járó, hosszabb vizsgálódás szükséges a biztos diagnózishoz. Egy 11 éves autón a rugalmas tömítések, szimmeringek már kemények lehetnek, a szivárgás ebben az esetben előfordulhat. Érdemes a vezérlés státuszának utánanézni, a 60 000 km-ként cserére szoruló alkatrészek között a főtengely/vezérműtengely szimmeringjei is szerepelnek.

Fontos információ az is, hogy a szivárgás csak járó motornál vagy amúgy is jelentkezik. A típusnál a hengerfej tömítés is elfáradhat, amely szintén okozhat olajszivárgást. Tiszta motor, éles szem és türelmes vizsgálódás szükséges, a megbontás nélküli hibamegállapításban akár ön is segíthet a jelenség megfigyelésével.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu