Jeges úton összetörtem a kocsit! Felelős-e az út kezelője?

2024.06.22. 16:41

Tisztelt Autójogász,

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhoz, hogy jogosult vagyok-e kártérítésre az önkormányzattól, útkezelőtől vagy útkarbantartoktól ha jeges lejtős útszakaszon a 12. kerületben balesetet szendvedtem? Panaszommal és kártérítési igényemmel megkerestem az önkormányzatot és az útszakasz üzemeltetőjét is, de mindenhonnan elutasítást kaptam.

2023. december 19-én reggeli órákban ónos ködszitálás volt, ami ráfagyott az aszfaltra. A baleset a 12. kerületben történt az Ágnes úton. Tudni kell, hogy ez egy elég meredek útszakasz és az útszakasz egyik fele normási, fekete, jól strukturált aszfalttal van borítva, míg a másik fele egy fehér színű, rossz felülete miatt már esős időben is csúszóssá válhat. Sajnos ezzel nem voltam tisztában, a navigáció arra vitt. Ahogy a fehér aszfaltra értem, az autó fölött azonnal elvesztettem az irányítást és egy előttem már megcsúszott autónak csapódtam. Előtte való nap 18-án az OMSZ figyelmeztetést adott ki, így felelősnek tartom az FKF-et azért, mert nem végezte el időben az út síkosság mentesítését és felelősnek tartom az útszakasz üzemeltetőjét, mert nem megfelelő minőségű aszfalttal borították le az érintett útszakasz. Helyi lakók elmondása alapján őszi és téli időszakban rengeteg baleset történik a rossz útburkolat miatt.

Mit gondolnak, érdemes lehet jogi útra terelni a dolgot? Az autómban közel 1 millió forintos kár keletkezett, amit azóta már megcsináltattam. Minden javításról kértem számlát és eltettem.

Válaszukat előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel, István

Kedves István,

Ebben a kánikulában ennek az ügynek egyedüli pozitív hozadéka, hogy nosztalgiázhatunk a meghitt téli napokról. Májusban ritkán foglalkozunk síkos utakkal, de minthogy az ilyen kártérítési igények 5 év alatt évülnek el, aktualitásuk lehet más számára is, illetve iránymutatóak lehetnek akkor is, ha más szennyeződés okoz balesetet.

Jelenlegi gyakorlat szerint a útkezelővel szemben nem eredményre vonatkozó elvárás van, eredmény alatt értve azt, hogy az út vagy biztonságos, vagy nem. Balesetek, jogviták esetén az a vizsgálat tárgya, hogy az előírt munkálatokat az előírt gyakorisággal elvégezték-e. Komoly problémának tartom, hogy sok esetben ez adminisztratív jellegű kötelezettséget jelent, miközben a lényeg az, hogy a közút biztonságos közlekedésre alkalmas-e. Bár minden pillanatban a legnagyobb gondosság mellett sem lehet az, de az elvárásainkhoz való közelítésért sokszor sajnos csak jogi eljárással tudunk tenni.

Előrebocsátom, a közúton nem egyszerű rendet és tisztaságot tartani. Rengeteg lepotyogó alkatrész, terelést letaroló figyelmetlen autós közlekedik, de ennek az ügynek nem az a tárgya, hogy más szereplők mivel járulnak hozzá a közút állapotához.

Az ugyanis egyértelmű, hogy a közút kezelője köteles gondoskodni arról, hogy a közút a biztonságos közlekedésre alkalmas, közvetlen környezete pedig esztétikus és kulturált legyen. Jelen esetben egy helyi közútról van szó. A helyi közutakat a közút kezelőjének közlekedésre alkalmas állapotban kell tartania, a közút kezelője a helyi közútnak a forgalombiztonságra veszélyes megrongálódását köteles haladéktalanul kijavítani, vagy a közút forgalmának biztonságát veszélyeztető helyzetet elhárítani, és a helyi közutakat tisztán kell tartania. A közút tisztántartása magában foglalja a közút tisztítását - ideértve a hulladék eltávolítását is -, a közútról a hó eltakarítását, továbbá az út síkossága elleni védekezést.

Minden közút be van sorolva fontossága szerint egy bizonyos kategóriába, a téli útüzemeltetés során ez a szolgáltatási osztály dönti el, hogy az észleléstől számítva mikor és milyen hosszú időtartamig kell téli útellenőrzést végezni.

Kártérítésre az adhat okot, ha a közút kezelője nem időben kezdte a jég észlelésétől számítva a síkosság elleni védekezést. Mód van a közútellenőri jegyzőkönyvek kikérésére, azt szükséges összevetni az előírásokkal és az időjárási adatokkal. Még annak is jelentősége van, hogy mekkora volt a hőmérséklet, szélsebesség, volt-e ónos eső. Hasonló esetekben összevetjük a meteorológiai adatokat a közútellenőri jegyzőkönyvekkel és a jogszabállyal, ebből a varázselegyből olvasható ki, milyen esélyek mutatkoznak a kártérítésre. Ekkora kárnál érdemes felmérni az esélyeket, mivel ezek az adatok utólag, még most is hozzáférhetőek.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért abban az esetben, ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.