Télen nyári gumit

2017.12.17. 10:09

Tisztelt Doktor Úr!

Van-e valamilyen ökölszám, hogy egy adott gumiméretet, mekkorára lehet csökkenteni. A jelenlegi nyári gumimat szeretném lecserélni jövő nyárra. Most ugye olcsóbbak, ezért keresem.

A jelenlegi méret 16" 195/40 Yokohama. Könnyűfém felnin. Nekem túl lapos, sportos. Szerintem a futómű sem rajong érte. Szeretném valami kevésbé széles, ballonosabbra cserélni. Mi az alsó határ a szélességben, ha nem robbantott gumit akarok? Az autó Mk2-es Mondeo.

Köszönöm szépen! István

Kedves István,

Az "ökölszabály" az, hogy az adott autó gyári abroncsméretétől max. 1%-ban szabad eltérni átmérőben. Ezen kívül természetesen figyelembe kell venni azt, hogy milyen minimális felni mehet az adott járműre és a felni pontos méreteit.

A MK2 Mondeót 1996-2000-ig gyártották. Ennek a gyári abroncsméretei a 185/65 R14, illetve a 195/55 R15 voltak. Ezek szerint nem meglepő, hogy kicsinek találja a meglévő abroncsait az autóra, azok ugyanis 5,7%-kal (!!!) kisebbek átmérőben a kívánatosnál. Ez 3,4 cm-t jelent, ami rengeteg! Erre az autóra 16"-ban a 195/50 R16 lenne a legjobb váltóméret.

A jelenlegi abroncsait, ha nem elírás, javaslom, minél előbb cserélje mérethelyesre! Az pedig nem feltétlenül igaz, hogy most olcsóbbak a nyári abroncsok, hiszen most minden gyártó és kereskedő a téli abroncsokat szeretné kipörgetni, így azokat akciózza, promotálja. Tavasszal lesz ez igaz a nyári abroncsokra majd.

Üdv, Gumidoki

Köszönöm válaszát!

Sajnos nem elírás volt. Valóban ekkorák a gumik. Javaslata alapján megvárom a tavaszt és nekiugrom a keresésnek.

Minden jót Önnek! Valovics István

Kedves István,

Szívesen! Ez szomorú, akkor az előző tulaj ezek szerint az első szembejövő 16"-os gumit feltette az autóra, mondván, jó lesz az...! Jó keresgélést, most már ismeri a paramétereket!

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.