Olcsóbb márkájú nyári gumi az A5 Quattróra

2020.04.17. 11:05

Kedves Totalcar.hu,

Szeretném kikérni a véleményeteket nyári gumiabroncs vásárlásával kapcsolatban. Egy 2012 A5 3.0 TDI Quattro (abból is a 245 lóerős változatú) járművet használok vegyesen hosszú és rövidebb utak megtételére. Eddig használt nyári gumiabroncs amit használtam egy 255/35 R19-es Dunlop SP Sport Maxx volt.

A cél fogyasztás, zaj és költségcsökkentés lenne, tehát szeretnék egy csöndesen guruló alacsony fogyasztású, olcsóbb márkájú gumiabroncsot vásárolni. Ezek az igények alapján van ajánlásotok?

Üdv, Gábor

Kedves Gábor,

fsd

Én egy ilyen teljesítményű, valamint 19"-os kerekeken guruló prémiumautóra minimum egy erős középkategóriás abroncsot javasolnék, de leginkább prémiumszegmensűt. Mert ugye, minek a komfort, az erő, a finomság, ha ezt a gumi nem tudja?!

Az eddig használt Dunlop SP Sport Maxx ezen kritériumoknak megfelel, egy sportosabb beállítottságú, remek mintázat. Mondjuk ez a méret eleve nem a spórolásról szól...

De nézzük az aktuális lehetőségeket! Árban hatalmas a szórás a 255/35 R19 méretben: míg a kínai csodák már 20 ezer Ft környékén elérhetők, a prémiumszegmens majd' 50 ezernél kezdődik. De ahogy mondtam, ez nem az a kategória, ahol érdemes spórolni a gumiabroncson, de persze lehet.

A szóba jöhető márkák sorát én a Falkennél, Nexennél, illetve Toyónál semmiképp nem kezdeném lejjebb, de igazából Hankooknál, Vredesteinnél - jó szívvel - nem ajánlanék gyengébb brandet erre az autóra.

De tovább megyek. Ez már az a szint, ahol érdemes megfontolni a gyári, homológ (azaz speciálisan az adott típusra fejlesztett) abroncsok beszerzését. Ugyanis minden kétséget kizáróan ezek az abroncsok működnek legoptimálisabban - főleg hosszú távon - az adott járművel együtt.

A kérdéses méretben a Dunlopnak, Pirellinek, Continentalnak és a Michelinnek vannak-e A0, illetve R01 jelzéssel ellátott Audi-homológ termékei.

Javaslatom tehát ha a fentiek szerinti legolcsóbb megoldásra törekszünk: Toyo Proxes Sport. Ha a középutat keressük: Vredestein Ultrac Vorti. Ha a legjobbak közül válogatunk: Pirelli P-Zero Luxury A0.

Üdv, Gumidoki