Téli gumi nyári használata

2021.12.15. 12:09

Tisztelt Gumidoki!

Lecseréltem az autó téli gumijait, mert nyolcévesek, és kezdenek keményedni. A profilmélysége miatt még bőven használható lenne, de a gumi keményedése miatt lehet, hogy nyári használatra még alkalmas. Nincsenek repedések, sem egyéb sérülések. Felhasználhatom-e tavasszal illetve nyáron? Az állapota miatt sajnálom eldobni.

Üdvözlettel: Ferenc

Kedves Ferenc,

Nem javaslom ezeknek a gumiknak a nyári használatát. Elsősorban nem azért, mert nyolcévesek, hanem azért, mert téli gumikról van szó.

A téli abroncsok ugyanis speciális keveréküknél fogva nem alkalmasak a meleg, nyári időben felforrósodó aszfalton való biztonságos közlekedésre. Ilyen körülmények között ugyanis drasztikusan veszíthet a tapadásából, először elkezd "nyúlni", majd végül szinte "megég" a felülete, így a fékút jelentősen megnő. Ha érdekli, találhat erre vonatkozó teszteket is a netes felületeken.

Előfordulhat tehát az a helyzet, amikor az abroncs nem azért válik csereéretté, mert elkopott, hanem azért, mert keveréke elveszíti a biztonságos közlekedéshez szükséges mértékű tapadást... ;o)

Üdv, Gumidoki