„12 milliót szánok a sportos szedánra, Alfát vegyek, vagy KIA-t?” – Nepperűző

2024.03.10. 12:20

Marci vagyok, autókereskedő. Évente sok száz darabot adok el és személyes benyomások, tapasztalatok alapján alkotok véleményt. Amit mondok nem szentírás, mert egy autó minősége elsősorban a gazdáján múlik, és mindig vannak kivételek.



Hiába a vásárlásra elkölthető milliók, autót venni még a tizenmilliós ársávban sem egyszerű feladat. Míg egyesek a millió alatti turkálóban próbálják kifogni az aranyhalat, addig mások a bőség zavarával küzdenek. Így járt András is, aki most valami izgalmas szedánra vágyik, és sikerült is két típusra szűkíteni a listát, de nem tudja, hogyan tovább.

Feladó: András

Címzett: Nepperűző

Dátum: 2024.03.04

Tárgy:Első saját autó vásárlásra készülök.
Kedves Marci,

Félreértések elkerülése végett nem vagyok fiatal és/vagy friss jogsis csupán az élethelyzetem változott és most már meg is engedhetem magamnak. Korábban a családi autókat hajtottam(Toyota, Honda) majd a céges világba érkezve operatív lízing keretei között használtam, használok újként forgalomba állított autókat - Passat, Mondeo, Skoda Octavia, - Superb, Mazda 6, jelenleg Peugeot 3008.

Vágyaim tárgya (fogalmazzunk így) egy egész más körből kerülne ki. Preferenciáim egy sport szedánra fókuszálnak és jelenleg két járműre szűkültek. Az látszik, amit elképzeltem csak használt autó formájában érem fel/el, mert jelenlegi árfolyamokat figyelembe véve 11-12 millióm lenne erre a célra. Az autót 5 évig szeretném használni, tervezett éves futásteljesítmény max. 20000 km ebből autópálya 70%+, s a maradékban se kalkulálok nagyon városi közlekedéssel, mert ezt a szeletet továbbra is egy cégautó adná.

A két felmerülő típus: KIA Stinger 3,3 GT Illetve Alfa Romeo Guilia, az erősebbik 2 literes, benzines.

Szeretném a Te véleményedet is kikérni a fenti típusokról és elképzelt konstrukcióról.

Válaszodat előre is köszönöm.

Üdvözlettel: András

Ui.: a legfőbb vágy egy Maserati Ghibli lenne, de abból ennyi pénzért csak 10 éveseket érek el s azt már nem merem vállalni.

Kedves András,

Én is jártam hasonló cipőben, és ekkor jöttem rá, hogy a milyen autót vegyek? - kérdés a vásárlásra szánt összeg növelésével csak tovább bonyolódik. Nem is húznám a szót, egyértelműen az Alfára szavazok, a KIA Stinger - oké, elismerem, koreai mércével nem lett rossz - nekem egy kicsit túlságosan is súlytalan és talán az sem véletlen, hogy a gyártását is befejezték. (A többi Kiából átemelt, legolcsóbb műanyag gombokra és a linóleum hatású bőrre nem is térek ki, mert előbbiben az Alfa sem túl erős, de legalább a bőr az olyan, amilyennek lennie kell.)

Nincs is talán ennél egyértelműbb, vegye a Giuliát, annak húsa van, a márkának pedig utánozhatatlan történelme, csak könyörgöm, ne valami nyomorult szürke színben, úgy csak elveszik a forma.

Előre is gratulálok!
(Az Alfa később is eladható lesz, pláne a 280 lóerős!)

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.