Cseréljek váltóolajat a Sanderóban?

2018.02.17. 15:45

Kedves Olajdoktor!

Van egy Dacia Sandero 1.4 benzines 2009-es autóm, 120 ezer km van benne. Váltóolajat szeretnék cserélni benne.

Az egyik kérdésem, hogy jól teszem-e ha ebben a kocsiban váltóolajat cserélek 120 ezer km-nél, 9 éves korában?

A másik kérdésem, hogy igaz-e az, amiket jó pár Dacia és Renault tulajok állítanak netes fórumokon, hogy ezek a váltók szinte csak kizárólag az Elf Tranself NFJ 75W-80 tipusú API GL-4+ specifikációjú váltóolajjal hajlandóak dolgozni, de a többi márkájú váltóolajjal a váltó bemondja az unalmast?

Csak, mert az autóalkatrész kereskedőmnél elfogyott az Elf Tranself NFJ 75W-80 váltóolaj, de nagyon ajánlgatja helyette a MOTUL Motylgear 75W-80, API4 szabványt teljesítő váltóolajat. Egyáltalán mi a különbség az API-4+ és API4 szabvány között? Várom a nagyrabecsült válaszát, véleményét?

Tisztelettel! Ferenc

Kedves Ferenc!

Nincs olyan gyári előírás, ami előírná a szóban forgó váltó olaj rendszeres cseréjét. Valóban Tranself TRJ teljesítményszintű, 75W80-as olaj való a váltóba, de ennek nem csak ez az olaj felel meg.

Vannak még olajok, amelyek paramétereikben teljesítik, amit a Tranself TRJ teljesít, de ezeknél a gyártó ezt fel is tünteti. Ilyen például a Valvoline Gear Oil 75W80 (Download the PI Sheet). A Motul olajánál nem találtam erre utalást. Az API GL-4+ nem valódi API szabvány, az csak marketing kategória. Nem emiatt speciális ez az olaj, hanem a fizikai / kémiai tulajdonságai miatt.

Üdv, Olajdoki