Szívószállal akartam leszívni az olajat, beleesett, baj?

2024.07.06. 14:14

Nívópálca üregébe beesett a szívószál amivel ki akartam húzni az olajat, mert a csere alkalmával kb 1,2-2 decivel több ment bele. Tanácsadás után cselekedtem. Hogy lehet ki szedni? Okozhat-e kárt? Mazda6 GG, benzines, 2006,147 lovas, 2000-es évjárat.

Kedves Kérdező!

Nagyon sajnálom, hogy nem engem kérdezett, mert elmondtam volna, hogy 1-2 dl túltöltéstől semmilyen probléma nem adódik majd. Szívesen (és kissé mérgesen) mondanám, hogy a tanácsadó most legyen legény alapon menjen oda és segítsen eltávolítani a szívószálat.

Az olajat leengedni a leeresztő csavarnál érdemes, ha nincs olyan felszerelés, amivel a nívón keresztül kiszivattyúzható az olaj. A szívószál erre semmiképpen sem jó, hiszen erre már a hossza sem alkalmas. Nem tudom megmondani, mi fog történni. Az olajteknőben az olaj hőmérséklete 70-80 °C. A szívószál nem tudom, pontosan milyen anyagból van, de vagy nem olvad majd el, vagy ez pont az a hőmérséklet, ahol elkezd olvadni. (bizonyos műanyagok már 60-70 °C-on olvadnak, mások jóval magasabb hőmérsékleten. Egy szívószál kibír egy 100 °C-os teát is, ami maximum meglágyítja, így ezért írtam, amit írtam.) Én mindenképpen kivenném. Nem tudom, milyen mélyre ment, de ha jól értem, fentről már nem tudja kivenni. Az olajteknő levételét követően alulról volna érdemes megpróbálni.

Az olaj mennyisége egy kiszámolt és meghatározott dolog. Ezzel együtt mindaddig, amíg nem olyan magas, hogy a szívóoldalra kerüljön vagy nem olyan sok, hogy lehetetlenné tegye az olaj elpárolgását, nem okoz problémát. Ehhez azonban jelentősen túl kell tölteni. 1-2 dl semmiképpen nem ez a mennyiség.

Az olajnívó felől történő olajkivételhez eszközökre van szükség. Ez áll egy kézi pumpából és egy hosszú de vékony viszonylag kemény átlátszó műanyagból készült csőből, illetve egy kis tartályból, amibe a leszívott olaj kerül. A szívószál túl vékony és túl rövid is. Felülről vákuumra is szükség van, amit szívószál esetén gondolom szájjal gondolt volna a tanácsadó megoldani. Ez jó nagy marhaság, mert egyrészt az olaj viszkozitása miatt ez nem könnyű feladat, azon felül motorolajat inni nem okos dolog.

Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam időben segíteni, remélem megoldódik a dolog.

Üdv.: Olajdoki