Előzés vége

2003.09.25. 15:40
Tanulmányozza a KRESZ szabályait.
Tisztelt TanácSOS!

Egy 3-4 gépkocsiból álló sort előztem meg. Szemből teljesen tiszta volt az út. Az utolsó autót is már jócskán elhagytam, de még baloldalon ért a következő "előzni tilos" tábla. A visszasorolás teljesen tisztán megtörtént, a tábla után.
"...A tábláig a megkezdett (de még be nem fejezett) előzést meg kell szakítani." - szól a szabály. Úgy gondolom, hogy én az előzést már befejeztem. Vagy tévedek ?
Az előzés feltételei között az egyik pont így szól:
szabad előzni, ha a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni. Tehát már baloldalon befejezem az előzést...? A KRESZ tüzetes vizsgálata után sem sikerült kideríteni, hogy mikor lehet befejezettnek tekinteni egy előzést.
Az előzés fogalma: járművel az úttesten azonos irányban haladó jármű melletti elhaladás. Vagyis már befejezett az előzés, ha elhaladtam a másik jármű mellett, bár még baloldalon vagyok?
Rendőrségi feljelentés lett. A bíróság, tárgyalás mellőzésével, elmarasztalt . Nekem van két tanúm, a rendőr egyedül volt, mögöttem kb. 100 m-rel (az első megelőzött autóban). Érdemes-e tárgyalást kérni, van-e kialakult bírói álláspont az előzés befejezéséről, mi a véleményük az adott ügyről.
Segítségüket előre is nagyon köszönöm.

Üdvözlettel:
Feltser János

Kedves János!

Az előzés akkor befejezett ha visszatért a jobb oldalra

!
Nem érdemes bíroságra menni, mert a bíróság a rendőrnek fog igazat adni, és a szabálysértés bizonyított lesz.
Ha az előzést a tábláig nem tudja befejezni, lehetőség szerint vissza kell térni a jobb oldalra! Örüljön, hogy a jogosítványát nem vonták be. Tanulmányozza a KRESZ szabályait.

Üdv:
TanácSOS