Használtan tán még jobb

Használtteszt: Chevrolet Lacetti 2.0 D 2008

2010.07.07. 08:30

Egy dolgot nem tud: mély érzelmeket senkiben sem gerjeszt a Lacetti. Valami boldogság féle azonban átjárhatja az embert, ha belegondol, hogy potom kétmillióból, vagyis egy alap, egyliteres Suzuki Splash árából sikerült igazi ötszemélyest vásárolnia, ráadásul alig kétéveset.

Meglátni és megszeretni, na, ez az, ami sosem fordulhat elő, mikor az ember meglát egy Chevrolet Lacettit a használtautó-kereskedésben. Hogy ronda, azt semmiképpen nem mondanám, sőt, bevallom töredelmesen, nekem a hátsó lámpája tulajdonképpen még tetszik is – bájos szögletességében látok valamit, amitől az amerikai kocsikra hajaz. Az orra meg a régi Civiceket idézi, ez azonban nem feltétlenül dicséret, 2010-ben legalábbis biztosan nem az.

A Lacetti igazi szürke egér. Villogni nem, elvegyülni lehet vele remekül. Van azonban előnye a semmitmondó dizájnnak. Olyan, mintha valaki azt üvöltené a kedves vevő fülébe: OLCSÓ, NAGYON OLCSÓ! Vagy végiggondolja, vagy csak tudat alatt, de biztosan minden érdeklődőben ott motoszkál a jóleső gondolat, hogy a pénzét nem holmi kétes életű dizájnerek luxusigényeinek a finanszírozására költi el, hanem magára a hideg vasra.

A tesztelt modell 2008-as, hogyaszongya: „27 150 km! Magyarországon vásárolt autó. Szervizkönyvvel rendelkezik. Garázsban tartott gépkocsi. Családi autónak kitűnő választás.” Majdnem minden stimmel, csak a női tulajdonos hibádzik. Sebaj, ennyi belefér, és az ára sem rossz, 2 139 000 forintot kérnek érte, amiből nyilván alkudni is lehet, szóval nagyjából kétmillából megáll majd a végén.

Körülnéztem egy kicsit, ez az ár nagyjából az arany középút, találtam hasonlót, amit egy–kétszázezerrel olcsóbban hirdettek, és kábé ugyanennyivel drágább dízel Lacettik is várják új gazdájukat. Csak a miheztartás végett: a hasonló árú, hasonlóan felszerelt dízel Ford Focusok, Opel Astrák mind 1-2-3 évvel idősebbek. Ugye, hogy kezd érdekessé válni a történet!?