Patikus bácsi, Qashqai van?

Mitsubishi ASX hazai statikus bemutató

2010.07.20. 16:15

Nehéz kiszúrni a Mitsubishi szalonban az ASX-et a sok egyforma orrú kocsi között. A típus egyfajta Outlander Lightnak készült, hogy vagy huszadikként a Mitsubishinél is lehessen venni kompakt, terepjárónak látszó valamit. Olyasmit, mint a VW Tiguan, a Qashqai vagy a Yeti.

Nem tudom, hogy mi a célja a Mitsubishinek ezzel az új orral, amit az EVO X vezetett be. Tény, hogy annak átkozottul jól áll, de arról nem vagyok meggyőződve, hogy az összes Mitsunak szüksége van rá. Vagy, ha szüksége van rá, egy picit pofozhatnának rajta, legalább annyit, amennyit még a Volvo is megcsinál a saját egyenmaszkjával. Mert így szemből gyakorlatilag megkülönböztethetetlen egy Outlandertől, amely szerintem egész jól nézett ki azelőtt, mielőtt átcsinálták ugyanilyenre. (A hivatalos PR szerint egyébként az orr a Mitsubishi F-2 vadászgépére hasonlít, ami tulajdonképpen egy F-16-os. Hát, nem tudom, ennyi erővel valamelyik tartályhajójukra is hivatkozhatnának.)

Mint a hazai sajtótájékoztatón kiderült, az ASX alulról is hasonlít az Outlanderre: ebből az irányból többet nézegettem őket, mint kívülről, talán elnézik nekem. A Mitsu ugyanis takarékos megoldást keresett arra a problémára, hogy áruljanak valami kompakt SUV-szerűséget. Gyakorlatilag csináltak egy ötüléses, picivel alacsonyabb karosszériát az Outlander padlójára, úgy, hogy az alkatrészek 70 százaléka azonos, sőt, még a tengelytáv is. Ügyes.

Pedig az egész nem hosszabb egy Golfnál, nagyjából négy méter harminc a hossza, de lényegesen magasabb. Van benne hely elég, hátul jól elférnek az átlagfelnőttek, a csomagtartó pedig jó nagy. Az utastér minősége korrekt, semmi szembeszökően gagyi nincs benne, de nem is kiugróan prémium. Mondhatni, biztonsági konstrukció – nem csak átvitt értelemben, hanem szó szerint is. Akár hét légzsák is lehet benne. Ja, és a lényeget majd elfelejtettem, van óriási üvegtető is, méghozzá kétoldalt LED-es hangulatvilágítással.

Mint minden hasonló gépnél, elvárás az összkerékhajtás megléte, legalább az opciók között. Az alap benzineshez persze nem jár, de megértem: az 1,6 liter és 117 lóerő mellett nem lenne egy robbanékony valami. Így viszont fronthajtással elfogadható dinamizmust mutat papíron: 11,4 másodperc alatt van százon. Igaz, ebből még nem derül ki, mennyire kelletlen vagy agilis módon veszi a gázt, majd talán ősszel megtudjuk, mert ilyen autót még ácsorogni sem láttunk a Mitsubishi szalonban.