Egy kicsit megint jobb gazdagnak lenni

Porsche Panamera Sport Turismo - 2017.

2017.09.29. 17:05 Módosítva: 2017.09.30. 08:19

A kortárs kínálatbővítési őrület csúcstámadásra indult és felért: ötüléses luxus sportkombit kapott az elit. Meg is van a két kulcsszó, ami eladja majd a kombi Panamerát? Talán, de inkább mégsem – bemutatóján a következő szavak nem hangoztak el gyári szájból: wagon, five seat.

Kár a logikát hívni segítségül, úgysem létezik racionális válasz, miért van szüksége a világnak egy ötüléses (4+1) luxus kombira, aminek még a belépőváltozata is 330 lóerős, és 5,3 másodperc alatt futja a 0-100 km/h-t. Vannak ilyen megmagyarázhatatlan dolgok, de semmiképp se nagyobb hülyeség a puttonyos családi sportautó, mint mondjuk egy Fabergé-tojás, és ahhoz képest legalább olcsó. Másrészt a Porsche ügyel rá, hogy véletlenül se induljon meg az összemosódás a lakossági kombikkal. A kategóriateremtés dicsőségét köszönik, kérik, tele is írják vele a sajtóanyagot, csak a kombiságot nem fogják nevén nevezni sose: így lett Sport Turismo a Panamera bővített csomagteres, 4+1 üléses változata.

Ez a Sport Turismo...

A B oszloptól hátra indult a munka, onnan előre minden elemében közös a tavaly jött második generációval. Első ránézésre alibinek tűnik az egész Sport Turismo, mintha a masszív spoilerrel a tető végén intézték volna el az egészet, aztán másodikra már látni, megdolgozták a bódét is. Legalábbis pontosan ott, ahol kellett, mert a hátát leszámítva minden alap paraméterében (hossz, tengelytáv, szélesség) ugyanannyit foglal el a térből. A tetővonal csúcsa viszont öt milliméterrel a sportlimuziné fölé került.

A Szent Porsche Segget féltették, ez látszik. A Cayenne-en, Macanon még belefér, ha nincs meg távolról se a sziluett. De bármennyire is a hagyományos vonal peremvidékén éldegél a Panamera, mindent itt se lehet. A csomagtérajtó így nem sokat engedett dőlésszögben. Valamit viszont csinálni kellett vele, hogy könnyebben pakolható legyen a Panamera, szóval az ajtó alját leengedték tíz centivel. Ezzel egyrészt a földtől csak 63 centire került a rakodóperem, másrészt még nagyobb és nehezebb lett az amúgy se kicsi ajtó. Az elektromos mozgatás nem véletlenül lett széria.

Na, de az igazi formatervezői kihívás nem az ötödik ajtónál volt, inkább mögötte. A C-oszlopnál kellett a dizájnerek rátermettsége; végül annyi lett érdemben, hogy az oldalsó szélvédő íve hosszabban, enyhébben süllyed végig, a csücske fölé pedig kicsit több bódé jutott. Vérbeli kombi lett? Ha Merci lenne, rásütnék, hogy shooting brake, de inkább szimplán kupés.

A spoilert kár lenne ennyivel elintézni, az a légterelésre ránézésre korlátoltan alkalmas tömbszerű műanyag elem rejti a kategória első háromállású adaptív tetőspoilerét. A Panamera Turbónál lent, a hátsó szélvédő tövében van egy hasonló adaptív rendszer, itt viszont kihasználták, hogy úgyis oda a sportlimuzinos hát: feltették a tető végébe. A beszédes nevű Porsche Active Aerodynamics (PAA) csomag része a változó állású légterelő, amivel legfeljebb plusz 50 kilogramm leszorító erőt tudnak adni a hátsó tengelynek.

Alap üzemmódokban 170 km/h-ig meg se moccan, marad a helyén a spoiler, azaz hét fokban dől a far felé. 170 fölött aztán egyszer csak beindul a kis motor, és bedönti plusz egy fokra az orr felé. A Sport és Sport Plus üzemmódokban ugyanezt megteszi már 90 km/óránál, ha valamiért nem csak pályán kéne az extra leszorítás. Igazából van még egy – mivel mégis csak egy családi autóról van szó –általánosabb haszna: nyitott tetőablaknál automatikusan 26 fokos szögbe rakja magát, mert ettől csökken a szélzaj.

A benti munka is lekövette külsőt: a B oszlopig nincs újdonság. A Sport Turismónál a 4+1 ülés felosztás lesz az alap, a négyüléses, két külön álló és állítható hátsó üléses kivitel itt opcionális. Az a plusz egy ülés területileg inkább plusz fél, egy farpofányi domborulat a kardánalagút fölött, keményre bélelve. A brutálisan nagy klímapanel mögött kicsit klausztrofób érzés lehet itt ülni, lábtér nem jár hozzá alanyi jogon, azt úgy kell lopni két oldalról, és az sem áll neki jól, hogy fenék alatt bevág az övcsat. Szükségszéknek megteszi, de ezért barbárság beáldozni ezt a gyönyörű elválasztó teret, amit a Panamera tud négy üléssel. Ötszemélyes Porschéra vágyók, a ti autótok továbbra is a Cayenne.

Ahhoz képest, hogy dolgoztak eleget, mire a Panamerából Sport Turismo lett, nem jött sok liter a csomagtérbe. Konkrétan 20, amivel már 520 literes. A három hátsó ülés külön és egyben is dönthető, amivel össze lehet döntögetni egy közel sík rakodófelületű 1390 litert. A 4 E-Hybridnél persze borul a matek az akksikkal. Ott az alapból 425 literből 1295-öt lehet kihozni, mínusz kábé 30-40 a nagy zsák töltőkábel miatt. Hogy komolyan gondolják ezt a szállítósdit, az opciós lista mutatja. Ahogy egy rendes kombiban – kérhető lesz csomag-menedzsment hozzá, masszív beépített sínekkel, rögzítőfülekkel, elválasztó hálóval. Minden adott hát, hogy ne csak golfzsákot lásson a Sport Turismo, aztán majd meglátjuk, fotózzák-e dán doggal, mosógéppel.

A Porsche nem parázta túl a bemutatót. 250 kilométerre van a félút, ott majd tessék visszafordulni, addig lesz minden – ekkora önbizalommal kevesen adnak át tesztautót, de hát tudták, amit már mi is: a kormány mögött tökmindegy, hogy jött plusz 50 kiló meg egy kis barkácsolás a Sport Turismóval. A Panamera továbbra is ijesztően jó és az igazán ijesztő az, hogy nem közel két tonnája, családiautóssága ellenére, hanem utcai sportautónak hibátlan.

A csúcs egyelőre az 550 lovas Turbo, a négyliteres, biturbós V8-cal. Az autó, amivel gyerekjáték a 240 közúton – állítólag. Ha valami rossz van a Panamerában akkor az, hogy a brutálisan jó hangszigetelésen még az övöltő V8 se jön át, de ennél a botlásnál inkább dicsérjük meg az önmérsékletet, mert mégiscsak megállták a buzulást a mesterséges motorhanggal. Az S-modellektől felfelé amúgy itt széria a háromkamrás légrugó, de anélkül is mocskosul tapad az útra.

Elvileg öt motort kap meg kezdéskor a sportlimuzintól, de ebből a 4S diesel Sport ott se volt a bemutatón, hallgattak is felőle, mintha szégyellnék. A két V6-os, a V8-as benzines és a 4 E-Hybrid lesznek a biztos kezdők. A kombiság – vagy nevezzük bárhogy – nagyjából négyezer eurós felárat jelent majd, ami errefelé egy közepesen drága extra ára. A hazai forgalmazónál is csak eurós árak vannak, eszerint a belépő, sima V6 turbó 104 ezer euróról (31 millió forint) indul nálunk, míg a csúcs Turbóra 169 ezret (50 millió forint) írnak, plusz a regadó, szállítási- és forgalomba helyezési költségek.