Könyörögtem, hogy ne ezt vegyük

Használtteszt: Opel Adam 1.4 EcoFLEX – 2018.

2020.02.13. 06:18 Módosítva: 2020.02.13. 07:45

Mindig nagy szó, ha új autó kerül a családba. Gyerekként mindent csodásnak láttam, ami négykerekű és új, de akkoriban még nem is érdekeltek az autók. Egy évvel ezelőtt, amikor először hallottam a lehetséges új családtagról, Ádámról, térden állva könyörögtem, hogy csak ezt ne, de akkor még csak azért, mert azt hittem, unalmas lesz.

Az Opel a városi kisautók piacára próbált betörni az Adammal, amely méretben a Fiat 500-zal versenyez. Nem kis feladat, az ötszázasnak bebetonozott helye van a kategóriában, ráadásul az Opel nem talált ki különösebben új formát az ellenfeléhez képest: mintha az E Corsa megkapta volna a Fiat 500-kezelést: kisebb lett és cukibb.

Az Adamnál az volt nagy durranás, hogy rengeteg fényezés közül választhattunk. A bajuszléc, a tükör és a tető is lehetett az autó alapszínétől eltérő, már ha ezt akarta valaki ennyire bonyolítani. A beltérben szintén válogathattunk a különböző anyagokból és árnyalatokból. Ez már-már fojtogatóan sok lehetőséget kínált a vásárlónak – ezt végül mi úgy tettük egyszerűbbé, hogy nem konfiguráltunk, inkább megvettünk egy nem teljesen új bemutatóautót.

Az autónk 1.4 EcoFLEX motorral szerelt változat 87 lóerővel és Easytronic nevű ötsebességes robotizált váltóval, amely alapvetően automatikusan működik, de nagyon távol áll a valódi, hidrodinamikus automaták működési kultúrájától. Szempont volt, hogy legyen aranyos, automata váltós, viszont nem kellett nagy teljesítmény, mivel városi közlekedésre szántuk. Az autó majdnem 1100 kiló, szóval úgy voltam vele, hogy izgalmas nem lesz, de legalább tenni fogja a dolgát: fürge, rövid utak, néha dugó, kis fogyasztással.

Opel Adam 1.4 EcoFLEX - 2018. forgalomba helyezési és honosítási költségei*
Vagyonszerzési illeték 41 600 Ft
Forgalmi engedély 6 000 Ft
Törzskönyv 6 000 Ft
Eredetiségvizsgálat 17 000 Ft
Regisztrációs adó 63 700 Ft
Rendszám (párban) 8 500 Ft
Kötelező biztosítás (éves, 21 éves, budapesti férfi, 2 éves jogsi) 109 080 Ft
Gépjárműadó (éves) 22 080 Ft
*2020 januárjában érvényes adatok   

Visszaolvastam, hogy milyen Adamok jártak eddig a szerkesztőségben, Zách Dani tesztelte például az 1.4-es, 100 lóerős változatot, Winkler pedig az ezer köbcentis turbósat, előbbi hét és fél liter körül fogyasztott, a második hat-héttel megelégedett városban. Már a hét félnél is mindenkinek leesett az álla, de a miénk ennél sokkal varázslatosabb. Most kapaszkodjon meg mindenki: a mi Adamunk fogyasztásmérője még soha nem ment kilenc(!) literes átlag alá.

Nyilván lehetetlenül magas értéknek tűnik, de amikor rákérdeztünk a szervizben, a szerelő csak felnevetett, és megnyugtatott, hogy ezeknél az autóknál még csak nem is sok a kilenc literes átlag, örüljünk, hogy nem tíz. Az autóban még nincs 15 ezer kilométer, elvileg nincs semmi baja, ez ilyen.

A váltó szintén megér egy misét. Egy dolog, hogy indulásnál, illetve az egyes és a kettes fokozat közt teljesen indokolatlan dolgokat művel. Ugyanarra a gázpedálállásra először csak nyöszörög az autó, majd máskor csikorgó kerekekkel ugrik előre, miközben csupán szerettünk volna kiparkolni valahonnan. Ezt már megszoktam, sőt, egy idő után rá lehet érezni, és kordában lehet tartani a fenevadat.

A kedvencem: ha sík úton gyorsítunk, majd lejtőre érünk, és elengedjük a gázpedált, a váltó elfelejti, mit kéne csinálnia. Gyakran fordul ez elő, tízből nyolcszor elő lehet csalogatni az Adamból. Ilyenkor a váltó kislányos zavarában érezhetően üresbe kapcsol, a motor fordulatszáma leesik az alapjárati tartományba, majd örökkévalóságnak tűnő másodpercek telnek el. Ebből az álomból az a pofon kelt fel, amikor végre talál egy sebességet, és irgalmatlanul nagyot ránt.

Próbálkoztam azzal is, hogy milyen, ha én kapcsolgatom a fokozatokat, hátha az segít. Nem, akkor még gyakrabban fordul elő ez a probléma, úgyhogy jobb, ha beletörődünk a sorsunkba. A sebességváltások között egyébként annyi idő telik el – még akkor is, ha nem esik le közben a fordulatszám az alapjáratra –, hogy szörnyű érzés manuálisként használni, ráadásul mivel rengeteg idő, mire újra terhelést kap, a motor a hangja felhúzható játékautóéra hasonlít. Az egyetlen megoldás, ha az ember tövig nyomja a pedált, mert magas fordulaton kisimul a hangja, és nem is tud semmit elrontani a váltó. Persze nem erre találták ki, de ha egyszer nem csinálja jól azt, amire elvileg való, nem tehetünk mást.

Ezeket a problémákat valószínűleg nemes egyszerűséggel úgy kell orvosolni, hogy az Easytronic váltót messziről elkerüljük. Nem hallottam jókat a manuálisokról sem, de az legalább nem dobja ki magát üresbe, ha úgy tetszik neki – ez már önmagában nagyot lendíthet a vezetési élményen. Amúgy nem lenne rossz vezetni az Adamet, viccesen kicsi, nagyon jól lehet pakolgatni a városban, 16 colos felniken pedig nem ráz szét a viszonylag feszes futómű. Kényelmi funkciókban szintén jó az autó, van benne ülésfűtés, bár csak egy fokozattal, kormányfűtés és City mód is, amelyet aktiválva jobban rásegít a kormányszervó.

A fedélzeti számítógép kompatibilis az Apple CarPlay és az Android Auto szoftverekkel. Erre szükség is van, mert ebben a felszereltségben nincs navigáció. Van viszont holttérfigyelő, elöl-hátul parkolóradar, bár az érdekes, hogy miközben az autó magától be tud állni egy üres helyre, párhuzamosan és merőlegesen is, tolatókamera nincs. A lejtőn elindulást pedig visszagurulásgátló teszi könnyebbé.

A kényelem eleve erősen idézőjeles ebben a kategóriában, nincs ez másként az Adam esetében sem. Dőzsölésről csak az első üléseken beszélhetünk, itt bőven van hely, nagyok az oldalsó ablakok, tetőablakkal pedig kifejezetten szellősnek tűnik az autó, viszont a hátul ülőknek semmi se jár, lábtér se. Az ajtók jó nagyok, könnyű beülni hátulra, de amikor visszatolják az első ülést az eredeti pozíciójába, érezhető, hogy ezt nem erre találták ki. Egyébként papíron is csak négyszemélyes a legkisebb Opel, tehát három embert hátra ültetni több szempontból is majdnem lehetetlen. A hátsó üléssort egyszerűbb, ha pakolásra használjuk, a csomagtartó amúgy is csak 170 liter, épphogy haza lehet benne hozni a hétvégi bevásárlást.

Van még egy dolog, amiről ugyan nem az autó tehet, de hozzátartozik a használatához. Vezetés közben úgy érzed, a forgalom táplálékláncában te vagy a leges legutolsó szereplő. Kicsi, aranyos, piros, tehát biztosan béna a sofőr – legalábbis ezt érezteti veled mindenki. Nem parkoltál be azonnal egy szűk helyre, dudálnak, nem gyorsítottál fel ötvenre, amint zöldre váltott a lámpa, azonnal megelőznek. Semmilyen más autóban ülve nem láttam még ennyi embert magam körül, aki mutogatva káromkodik felém, pedig a vezetési képességeim valószínűleg nem változtak. A legszomorúbb az egészben, hogy az  Easytronic váltó elhiteti veled, hogy nem tudsz vezetni. Cserébe viszont valami másban jó az Adam: minden nő kedvence, folyamatosan kapja a pozitív megjegyzéseket.

Biztonsági besorolás

Az Opel Adam négy csillagot kapott az Euro NCAP tesztjén az ötből. Többnyire kifejezetten jó eredmények születtek a törésteszteken, főleg az anyósülésen, a sofőr lába és mellkasa kevésbé védett egy frontális ütközés során.

Oldalütközésnél a mellkas van a legnagyobb veszélyben, egy oszlop esetében már rossz besorolást kapott. Általánosságban elmondható, hogy a felnőttek nagyobb biztonságban vannak az Adamban, mint a hátul ülők és a gyerekek.

A gyalogosok szempontjából 65%-os eredményt ért el, a lökhárító maximális pontszámot kapott, de a géptető szélei és az A oszlopok már rosszabb pontszámokat kaptak. A biztonsági berendezéseket viszont 81%-ra értékelték.

Használatautó.hu-n kétmillió forinttól indulnak az Adamok, és öt és fél fölé egy se merészkedik, ezért már a 150 lóerős változat kaphatjuk meg, a szalonból. Általában ezek az autók még nincsenek szétrúgva, viszonylag új az összes. Egy ilyen fiatal és kis példányszámban eladott autónál nehéz feltérképezni a gyakori hibákat, de érdekes, hogy a legtöbbször azzal találkoztam, hogy az ablaktörlők összeakadnak és széttépik a gumit, ami elég banális dolog, de létező probléma. Többször szerepelt még, hogy a manuális váltó nem akarja bevenni az egyest, ezt valószínűleg érdemes ellenőrizni a tesztvezetés során. A kormányművel voltak még problémák bizonyos évjáratoknál, de az érintett autók mind szerepeltek a visszahívásokban.

Miért vesz valaki ilyet? Mert most már ritkaságnak számít, hiszen 2019-ben leállították a gyártását – na jó, nem. Racionálisan nincs rá ok, csak az érzelmek számítanak, és meg lehet érteni ezt az oldalt is: aranyos autót akarunk, ami nem a Fiat 500-as, de hasonlít hozzá. Ha a vezetés élménye semennyire nem számít, csak hogy menjen az autó, még az említett problémák közül is kihúzhatunk párat. Manuális váltóval és egy másik motorral a választékból biztosan kevesebb rosszat lehet rá mondani. Mert amúgy egyedül, esetleg még egy utassal nem rossz az Adam, benne van minden, ami kell, kényelmes és elférünk vele mindenhol, amikor pedig leparkolunk, mindig visszamosolyog.

Alkatrész megnevezése Alkatrész márkája Alkatrész ára
Első féktárcsa (db) Textar 16 926 Ft
Első fékbetét (garn.) Valeo 14 549 Ft
Első lengéscsillapító (db) Monroe 17 989 Ft
Vezérműlánc készlet Ina 39 988 Ft
Levegőszűrő (db) Wix 3 053 Ft
Olajszűrő (db) Valeo 2 460 Ft
Pollenszűrő (db) Wix 3 220 Ft
Motorolaj (4 liter) Castrol (5W-30) 18 464 Ft
Kattintson ide a műszaki adatok megjelenítéséhez!
Opel Adam 1.4 EcoFLEX - 2018.
Üzemanyag benzin
Lökettérfogat (cm3) 1398 cm3
Hengerek száma/elrendezése 4/soros
Teljesítmény kw (LE)/1/perc 64 (87)
Nyomaték Nm/1/perc 130 Nm
Környezetvédelmi besorolás Euro 6
Váltó automatizált mechanikus váltó
Végsebesség km/óra 178
Gyorsulás 0-100km/órára mp 13,9
Kombinált fogyasztás l/100km 9
Saját tömeg kg 1060
Hosszúság mm 3698
Szélesség mm 1720
Magasság mm 1484
Tengelytáv mm 2311
Csomagtartó l 170
Tank mérete (l) 35

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.