Kolonc, ami lehúz

Használtteszt: Hummer H2, 2006

2009.01.23. 01:29

Adatlap Hummer H2 H2 - 2006

 • 5967 cm3-es,V 8 hengeres benzines
 • 322 LE @ 5200 rpm
 • 488 Nm @ 4000 rpm
 • 4 seb. automata
 • Végsebesség:
  180 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  0.0 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  0.0 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  0.0 l/100km

Egy Hummerben van valami európai szemmel értelmezhetetlen fenyegetés. Nem szoktunk hozzá a méretéhez, hiába látni nap mint nap, ugyanolyan megdöbbentő, mint Long Dong Silver szerszáma. A megszaporodott SUV-k látványa sem tette emészthetőbbé: ez túllóg minden normális arányon, magasról tojik az öreg kontinensen megszokottra.

Egy Hummerben van valami, amitől az ember azonnal hátrébb lép. Nem tudja a szem befogadni, nem lehetséges akkorát ferdíteni szemtengelyünkön, hogy teljes közelségből képezzük le retinánkra a tömbnyi testet. Hét Hummerben van valami, amitől az ember az árokig hátrál, bokorba vagy fa törzse mögé búvik – ötvenhat henger, száztizenkét szelep, kétezer-kétszázötvennégy lóerő, háromezer-négyszáztizenhat newtonméter nyomaték és húszezer-háromszázhatvanhárom kilogramm.

Lassan, láncba szerveződve jött felém a hét autó, morgásuktól a varjak serege is abbahagyta a károgást: a csehországi klub fékezett le előttem, hogy egy kis ideig én játsszak kedvencükkel, mielőtt elindulnak Bamakóba a sok profi, félprofi és lelkes amatőr között.

A H2 a kevés autó egyike, amely már megjelenése előtt hírhedtté vált, az amerikai szárazföldi katonai erők által használt High Mobility Multi-Purpose Wheeled Vehicle (fokozottan mozgékony többcélú kerekes jármű) alapozta meg. Nem volt olyan háborús tudósítás, ahol ne bukkant volna fel a széles, böszme dög. Amint civil változata megjelent, azonnal az elrettentés marketingjében bízó izomnyakú vállalkozók kedvence lett Pozsonytól Krasznojarszkig – innen ered a káeurópai autósból reflexszerűen kibuggyanó előzékenység. És hazájában sem az elsőáldozók veszik .

Ez volt a H1, a nagy, drága és szűkös szörny, ennek a civilizáltabb és elérhetőbb árú vértestvérei az itt sorakozó kettesek. A katonai ős elronthatatlan robusztussága még benne van, de már közel sem annyira masszív, mint azt a Hummer név sugallja. Egykor ejtőernyőt csatoltak hátukra, majd repülőgépekből dobták le bevetések alkalmával, ezt az utód már nem bírná: erős, de nem az amerikai hadsereg hülyebiztos eszköze. A H2 nagy és szögletes civil terepjáró.

Jogos a kérdés, hogy mennyire alkalmas egy közel háromtonnás vashasáb a terepezésre. Letört tükrökkel is két méter széles, nem érzi magát otthonosan a szűk erdei csapásokon. Ha nem féltjük a fényezést, akkor nincs gond, ha törve-zúzva is, de kijön a bozótosból, csupán a mélyre kigyúrt vagy kiálló fix akadályokkal telt hegyi szlalom okozhat gondot. Láttak már elefántot szexelni ? Na, pont olyan, ahogy 70R17-es gumijaival a 30-40 centis fatörzsekre felmászik. Szabad magassága huszonöt centi, ha az alváz nem ül fel valamire, meglepő dolgokra képes. Állandó összkerékhajtással és felezővel kapható, minden kerekén külön dolgozik a négycsatornás ABS.

Alaphelyzetben 40-60 százalékban oszlik meg a nyomaték az első és a hátsó tengely között. A központi differenciálművet lezárva igazságos fele-felére változik az arány. Komolyabb dzsindzsázás előtt érdemes zárni a hátsó diffit is, a Hummernek mindene megvan, hogy nehéz körülmények között ellensúlyozni tudja a 2909 kilót.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.

Totalcar értékelés - Hummer H2 H2 - 2006

Keringő egy szumó-birkózóval: lehet vele táncolni, de nem nagy öröm valcer. Forogjon vele az, aki akar.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.