Honda FR-V (2005)

Honda FR-V (2005) törésteszt

2006.02.20. 09:38

Emlékeznek még a CRX mini-sportkupéra? A "Száguldó koporsó" ragadványnévtől hosszú az út az igazán biztonságos utascelláig. A Honda 2005-ös hatszemélyesétől csak négy csillag tellett a tavalyi törésteszten.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        
Gyermekbiztonsági védelem          

Teszteredmények:

Összesítés: 29
Frontális: 13 (81%) Oldalsó: 15 (83%) Biztonsági öv-emlékeztető: 1
Gyermekbiztonság: 27 (55%)
Gyalogosbiztonság: 20 (56%)

Az EuroNCAP 2005 márciusában ítélte halálra a Honda 2x3 ülésképletű (ha van ilyen szó) családi autóját. Az FR-V a kis MPV-k, kis egyterűek kategóriájában küzdött, ahogy ide sorolták a 2001-ben ízzé-porrá tört Multiplát is. Az ötödik éves, háromcsillagos eredménnyel végzett, hasonló testfelépítésű olasz modellnél jobban, de a fiatalabb versenytársaknál rosszabbul szerepelt az autó. Öt csillaggal büszkélkedhet a Mazda 5, a Toyota Corolla Verso és az új Opel Zafira is. A háromcsillagos gyalogosvédelem az átlagosnál jobb, a szintén háromcsillagos gyermekvédelem az átlagosnál rosszabb az NCAP eredménylistáján.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

A minősítő intézet jobbkormányos, 1457 kilogramm tömegű, kétliteres benzinmotorral szerelt autót választott. Az FR-V-ben egy-egy két fázisban felfúvódó frontlégzsák, két oldal- és két függönylégzsák védte az utasokat. Öv-előfeszítő és erőhatároló csak az első ülésekre jutott. A tervezés folyamán a Honda nem feledkezett meg az ABS-ről és a biztonsági öv bekapcsolására figyelmeztető berendezésről sem. Az összes utasülést ISOFIX-szabvány szerint alakították ki, a hátsó szélső és az első középső üléseken felső rögzítőkapcsokkal.

A frontális ütközési teszten az utascella csak minimális mértékben torzult, az összes passzív biztonsági eszköz hibátlanul szerepelt. Az ütközés során fellépő erőket egész jól kordában tartották az övek és légzsákok. A fő gond nem is a mellkas és a fej környékén, hanem a lábtérben jelentkezett. A kormányoszlop környékén és a műszerfal alatt különböző kemény dolgok bukkantak fel, az utazók lábára fenekedve, így szegény bábuk combját, térdét veszélyesen narancsszínűre kellett fösteni a teszt dokumentációjában.

Oldalról érkező támadás esetén sem tökéletes az FR-V védelme. A becsapódás oldalán szépen eldurrogtak a légzsákok: az ülésbe épített oldalvédő ballon és a függönylégzsák nem tétlenkedett. Ennek ellenére a Honda pontlevonásokat kapott, mert a teszten a vezetőülés támlája valahogyan - ezt sajnos nem fejtette ki bővebben a minősítő intézet - irreálisan sokat vett át a baba mellkasát ért terhelésből, így a szenzorok a valósnál kisebb erőhatásokat regisztráltak. Az NCAP tehát a végső kalkuláció során módosította a mért értékeket, aszerint, hogy mit is kellene éles helyzetben a hús-vér ember szervezetének elviselnie.

A szokásos, menetiránynak háttal fordított gyerekülés és bekapcsolt utasoldali légzsák összeférhetetlenségét ecsetelő címke a Hondában öt nyelven is figyelmeztet. Az utasoldali napellenző mindkét oldalán megtalálható ukáz arról is rendelkezik, hogy ha a gyereket menetirány felé fordítandó biztonsági ülésben az első középső fotelbe kívánjuk csatolni, az ülést toljuk a leghátsó pozícióba.

Ezúttal a szokásostól eltérő módon a másfél és a hároméves babamakettet egyaránt menetirány felé néző, a gyártó által is ajánlott Britax Römer Duo Plus ülésekbe kötötték. Mindkettőt az ISOFIX-csatlakozókba csattintották, és a felső rögzítőkapcsokat is használták. A Honda azonban még ilyen gondos előkészületek után sem tudta kifogástalanul megvédeni a kis műanyaggyerekeket. Az ülések biztosan megfogták az apróságokat a karambolokban, de ebben a szoros ölelésben ezúttal nem volt túl sok köszönet. A frontális teszten, a kisebbik dummy fején mérték a legveszélyesebb, a biztonsági határokat leginkább túllépő erőket, de a bábuk mellkasát is a kívánatosnál, illetve ez hülyeség, szóval a könnyen elviselhetőnél nagyobb terhelés érte.

A Honda meglehetősen elnéző a pechhes gyalogosokkal. A lökhárító puha párnaként fogja fel a lábakat, a motorháztető is lágy fogadtatásban részesíti a belepuffanó koponyát, gyermekét és felnőttét egyaránt. Az egyetlen veszedelmes zóna a motorháztető éle: az FR-V nem a medencetájék barátja.