Volkswagen Touran (2003)

Volkswagen Touran (2003) törésteszt

2004.11.30. 19:04

Jól megépített, biztonságos autó, melynek tervezésekor a gyalogosokra is odafigyeltek.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        


Teszteredmények:
Frontális 13(81%) Oldalsó 18(100%) Biztonságiöv-emlékeztető 2 Összesítés 33 Gyalogosbiztonság 19(53%)

 
   
   

A Touran első tesztje után a VW megerősítette a Touran oldalvédelmét. Az itt közölt eredmények már a javított modell tulajdonságait mutatják, igazolva, hogy a VW kis MPV-je jól megépített, biztonságos autó, melynek tervezésekor a gyalogosokra is odafigyeltek.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

Fura módon magasabb terhelést mértek az utas mellkasán, mint a sofőrén, de mindkét érték elfogadható szinten belül maradt. Sokat dolgoztak a lábtér megfelelő kialakításán, de nem sikerült teljes mértékben kielégíteni az EuroNCAP igényeit: a műszerfal mögött számos rizikós elem maradt, melyek a sofőr lábait veszélyeztették. A pedálok mozgását és a lábtér deformációját sikerült minimálisra csökkenteni.
Az erős kasztni, valamint az utastéren végighúzódó oldal- és függönylégzsákok kifogástalanul tették dolgukat, a Touran nem vesztett pontot az oldalütközésben és a póznateszten.
Arccal előre ültették be az idősebbik bábut, menetiránnyal ellentétesen a kisebbiket. Az oldalütközésnél megfelelő védelmet nyújtottak a gyerekülések, de a frontális ütközésben mindkettejüknek elég magas mellkasi és nyaki terhelést kellett kiállniuk. A matricázás minősége sem megfelelő, a feliratok nem figyelmeztetnek az utasoldali légzsáknak háttal beültetett gyerekkel kapcsolatos aggályokra, a légzsák kikapcsolásához nyújtott segítség zavaros.
Jól megérdemelt három csillagot kapott a gyalogosok védelmére az autó. A motorháztető éle kevésbé kíméletes kialakítású, mint a lökhárító és a fejütközési pontok, de összességében jó munkát végeztek az orr-rész megtervezésénél.
A Volkswagen Touran két első, oldal- és függönylégzsákokkal, előfeszített, erőhatárolós biztonsági övekkel, biztonságiöv-emlékeztetővel, Isofix-fülekkel kerül forgalomba.