Hyundai Tucson (2006)

Hyundai Tucson (2006) törésteszt

2006.03.08. 11:11

A Hyundai kis SUV-ja is megmérettetett. Az elöl ülő felnőtteket egész jól, a hátul ülő gyermekeket elfogadhatóan, a kint maradókat alig-alig védi a Tucson.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        
Gyermekbiztonsági védelem          

Teszteredmények:

Összesítés: 29
Frontális: 11 (69%) Oldalsó: 18 (100%) Biztonsági öv-emlékeztető: 0
Gyermekbiztonság: 32 (65%)
Gyalogosbiztonság: 4 (11%)

Tulajdonképpen egész jól helytállt az autó. Az Euro NCAP saját nevezéktana szerint Small Off-Roaderként, azaz kis terepjáróként kezelte a Tucsont. Az eddigi eredménytábla elég rövidke; a minősítő intézet listáján a Tucson mindössze az ötödik áldozat kategóriájában. A fő értékmérőt, az elöl ülő felnőttek védelmét illetően a Hyundai ugyanazt a négy csillagot hozta, mint 2002-ben a Honda CR-V és 2003-ban a Nissan X-Trail, eggyel többet, mint amennyit a Land Rover Freelandernek és a Mitsubishi Pajero Pininnek sikerült összekaparnia.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

Az EuroNCAP egy kétliteres, összkerékhajtású dízelautót vitt a vágóhídra (bizony ám, van fronthajtású Tucson is). A tesztautó 1760 kilogrammot nyomott, azt utasokat egy fázisban felfúvódó frontlégzsákok, oldal- és függönylégzsákok óvták. Az első ülések biztonsági öveit felszerelték előfeszítővel és erőhatárolóval, a hátsó külső üléseken pedig ISOFIX csatolási pontok (felső kiegészítő rögzítőkapoccsal) várták az apróságokat. Hybrid III bepattant a vezetőülésbe, EuroSID II melléje, a műanyag gyerekek hátra, és kezdődhetett a móka.

Bár a légzsákok kifogástalanul működtek, az illusztrációkon csak a bábuk fejét lehetett megnyugtató zöldre festeni. A kormánykerék 21 millimétert mozdult hátra, 16-ot balra, a vezető felsőteste, feje nem érintkezett vele. Az A-oszlop mindössze három millimétert hajlott hátra, az utastér integritása nem sérült a 64 km/h sebességgel lezajlott szimulált karambolban.

A frontális ütközés ezredmásodpercei során lejátszódó események az NCAP szerint főleg az elöl ülők lábait veszélyeztették. A vezető ilyenkor eleve rosszabb helyzetben van: részint mert az akadály mindig az ő oldalán találkozik az autóval, részint mivel a pedálok az ő lábait igyekeznek összeroncsolni. A Tucson fékpedálja különösen agresszívnek bizonyult, 11,6 centit mozdult hátra, hármat pedig felfelé. Az Euro NCAP hosszú listát készített a combot-lábszárt-medencét fenyegető tárgyakról: a műszerfal szerkezete, a biztosítékdoboz, a kormányoszlop és a magasságállító kar, a középkonzol és a gyújtáskapcsoló egyaránt rosszindulatról tett tanúbizonyságot az ütközés során.

Az oldalütközésre viszont alaposan felkészítették az autót a koreaiak. Az oldalról jövő másik autó, illetve a vezető ajtajába csapódó pózna szimulációján a sok légzsák rendeltetésszerűen nyílt és védett, a Tucson maximális pontszámot kapott, teljesítménye száz százalékos. Ilyen alapos odafigyelés mellett érthetetlen, hogyan feledkezhettek meg a mérnökök az NCAP vesszőparipájáról, az öv bekötésére figyelmeztető eszközökről: ilyen egyáltalán nincs a kocsiban.

A Britax-Römer Duo Plus ülésekbe szíjazott gyerekek védelme minden műsorszámban kielégítőnek bizonyult, a sok good és protected mellett a fair, azaz elfogadható minősítést a gyermekek mellkasán mért terhelésre mondta ki az NCAP. Ennél keményebb szavakat nem kellett használni. Annál pipábbak voltak viszont az elemzők, amikor a kikapcsolhatatlan utaslégzsák fölött, a napellenzőn megtalálták a menetiránynak háttal fordított ülés bekötésének tilalmát mindössze angol nyelven leíró címkét, majd a könnyen lekapható matricára is rábukkantak a műszerfal végén. Hülyebiztosságból elégtelen, az autó emiatt súlyos pontlevonásokat kapott.

 

A Tucson gyalogosvédelme elég csekélyke. Ahogy az NCAP fogalmaz: "az autó nem kapott pontot a védelemre, amit a gyalogosok számára a lökhárító és a motorháztető elülső éle nyújt. A gyalogos gyermekek feje számára nyújtott védelemért szintén nem járt pont." Magyarul a szánalmas négypontos, 11%-os eredményt a kocsi arra kapta, hogy a szélvédő alatt az a terület, ahová az elcsapott felnőttek feje puffan, (valószínűleg véletlenül) elég puhára sikerült. Az illusztrációt elnézve a Tucson esetében az EU által immár tiltott bozótrácsnak semmi jelentősége.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.