Az isten

Év Autója-szavazás utolsó fordulós vezetés: Mazda MX-5 1.5 - 2016.

2016.02.25. 18:01
30 hozzászólás
A kétliterest nehéz lett volna ennyi időre elvinni, ezért maradtunk a nyüzüge, béna és szerencsétlen, kicsi másfelesnél. Számít ez? Így is megvadultunk benne, olyan ez.

Nem akarok többet írni az MX-5-ösről, mert már én utálom azt a csöpögő nyáladzást, amit művelek, és amit műveltem már korábban is ebben a témakörben. Ilyen az ember, amikor kamasz korában halálos szerelembe esik, de annyi esze még épp van, hogy lássa: a haverjai gúnyos röhögések közepette kocogtatják a homlokukat, miközben ő a Csodálatos Lénnyel botladozik a keresetlen és béna kedveskedő szavak reménytelen indái között. De mindenki kerül ilyen helyzetbe egyszer. Mindenki, aki egyszer kipróbálja a negyedik generációs MX-5-öst.

Először a kétliteres vezettem, és laposra vasalt. Aztán Goodwoodban mehettem egy óvatos, felügyelt kört az olcsóbbik másfél literessel. Majd a Tannistesten kipróbáltam megint, a Pista kollégámmal akkorát autóztunk az elméletileg kanyarmentes skägeni utakon, hogy berekedtem az üvöltéstől. És valahogy az MX-5 ott is megtalálta a kanyarokat, nahát.

Most, Mortefontaine-re már mindegy volt, tudtam. Akár bilsteines, sperres kétliteres 160 lovas, akár lecsupaszított, szerény 130 lovas, mind jó. A két autó nagyon más, teszem hozzá, de nem okvetlenül jobb az egyik, mint a másik, itt tényleg ízlésbeli különbségekről van szó. A kétliteres keményebb, sportautósabb, a másfeles puhább, kicsit talán otthonosabb is emiatt, de mivel szerényebb gumikon kapaszkodik, ezért azzal is közel éppoly jól esik bármilyen kanyar. Most épp tehát a kicsi jön, végre nem ül mellettem jajgató mazdás ember, csak egy lelkes Gajdán Miki, tehát itt a full-full-full amatőr videó. De legalább a lelkesedés valódi, abból csak elvenni tudtam volna:

Ez volt az utolsó teszt Mortefontaine-ből, ahol a 2016-os Év Autója-választás utolsó körben benn maradt jelöltjeit tettük próbára. A korábbi, hasonló videós villámtesztek itt vannak:
Audi A4
BMW 7-es
Jaguar XF
Opel Astra
Skoda Superb
Volvo XC90


A következő lépés pedig már tényleg az évadzárás: február 25-én otthon maradok átszámolni és átgondolni a szavazatomat, február 26-án leadom azt a COTY-vezetőségnek, hétfőn, február 29-én pedig már a genfi szalonról, az átadóról jelentkezem.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, stresszűző programok és szórakozás. Töltődjön és szépüljön itthon!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.